Ultimele știri
Acasă / Administratie / Președintele PNL Dolj, deputatul Ștefan Stoica: PNL a simplificat relaţia dintre cetăţean şi stat
SERPICO CRAIOVA

Președintele PNL Dolj, deputatul Ștefan Stoica: PNL a simplificat relaţia dintre cetăţean şi stat

Legea care prevede eliminarea celebrului dosar cu șină a intrat în vigoare. Această măsură vine în sprijinul cetățenilor și reprezintă un pas major în direcția debirocratizării și digitalizării relației dintre cetățeni și stat.

Inițiată de parlamentarii PNL și publicată în Monitorul Oficial în ianuarie 2023, legea îşi produce efectele începând cu data de 4 iulie. Prin implementarea acesteia, cetățenii nu vor mai fi nevoiți să piardă timp prețios și să suporte costuri suplimentare pentru copierea actelor pe care statul le deține deja. Legea interzice instituțiilor publice să solicite copii ale avizelor sau documentelor emise de alte instituții publice, eliminând astfel necesitatea dosarului cu șină.

Promovată de Partidul Naţional Liberal, legea stabileşte un raport mai echitabil între cetăţean şi autorităţi şi reprezintă, aşa cum spuneam, un pas major către un viitor administrativ mai simplu și mai eficient.

Printre principalele prevederi ale legii se numără şi interzicerea instituțiilor publice de a solicita cetățenilor obiecte de papetărie sau birotică. În cazul în care sunt necesare copii, fotocopierea se face gratuit, copia legalizată a fost eliminată, iar funcționarul va constata conformitatea copiei cu originalul. De asemenea, copia după cartea de identitate poate fi trimisă în format electronic pe e-mail. Modelele tipizate de formulare sunt publicate pe site-urile instituțiilor pentru a fi descărcate.

Pe lângă plata în numerar, instituțiile publice trebuie să ofere și alte modalități de plată, cum ar fi plata cu cardul. Debirocratizarea și simplificarea administrației publice reprezintă un obiectiv important pentru Partidul Național Liberal și pentru toți miniștrii liberali.

În următoarele 30 de zile, instituțiile au la dispoziție timp pentru a se organiza în mod concret, astfel încât măsurile stipulate să fie aplicate în întregime. Un element esențial pentru succesul implementării acestei legi este implicarea cetățenilor. În acest sens Partidul Naţional Liberal a lansat platforma www.romaniafaradosar.ro, unde cetățenii pot obține informații detaliate despre prevederile actului normativ și pot semnala situațiile în care li se solicită dosare cu șină, obiecte de papetărie sau copii după documente.

Partidul Național Liberal a demonstrat, de-a lungul timpului, angajamentul său ferm pentru digitalizare și simplificarea relației cetățeanului cu statul. Printre proiectele noastre se numără eliberarea online a cazierului judiciar, lansarea aplicației mobile Ghișeul.ro și extinderea gamei de servicii online disponibile peplatformă, crearea hub-ului MAI pentru furnizarea de servicii publice ale Ministerului Afacerilor Interne și implementarea ROeiD, o identitate digitală unică pentru cetățeni pe toate platformele statului.

Mai mult decât atât, ca o noutate, săptămâna aceasta a fost semnat contractul, în valoare de 177 de milioane de euro, pentru migrarea a cel puțin 30 de aplicații în viitorul Cloud Guvernamental, un alt pas important pentru debirocratizarea României.

Proiectul PNL reprezintă, în primul rând, o dovadă de respect faţă de toţi cetăţenii acestei ţări, şi constituie fundamentul către o administrație mai modernă și mai adaptată nevoilor actuale.

Presedintele PNL DOLJ, deputat Ștefan Stoica

Urmareste REPUBLICA TV LIVE

Despre admin

V-ar mai putea interesa

Canotorul Mihai Chiruță s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris. România participă cu 45 de canotori în 12 echipaje

Canotajul românesc are un nou motiv de mândrie: Mihai Chiruță a obținut biletul olimpic în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.