Ultimele știri
Acasă / Administratie / Oltenia deschide drumurile Romaniei catre Europa. Deputatul Stefan Stoica: Drumul expres Lugoj -Calafat va dinamiza investiţiile astfel încât economia Olteniei să se poată dezvolta și să poată fi create noi locuri de muncă
SERPICO CRAIOVA

Oltenia deschide drumurile Romaniei catre Europa. Deputatul Stefan Stoica: Drumul expres Lugoj -Calafat va dinamiza investiţiile astfel încât economia Olteniei să se poată dezvolta și să poată fi create noi locuri de muncă

Liberalii olteni au reusit sa convinga Guvernul Cîțu cat de importanta este finanțarea drumului expres Lugoj-Calafat. Proiectul de autostradă Craiova – Lugoj, cerut de mai mulți parlamentari olteni în ultimii ani fără succes, urmeaza să lege Oltenia de Europa printr-un drum expres. Proiectul nu a fost inclus niciodată în planurile de finanțare ale Guvernului.

In ședința de Guvern de vineri pentru aprobarea bugetului de stat pe 2021 s-a acceptat pe ultima sută de metri suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor cu 20 milioane de lei pentru demararea studiului de fezabilitate pentru drumul expres Lugoj – Drobeta Turnu Severin – Craiova – Calafat, cu o lungime de peste 200 de km, culoar rutier care va lega Oltenia de Europa.

“Toți marii contributori la bugetul național, toți marii angajatori din Oltenia au solicitat de mulți ani guvernanților demararea acestui proiect de infrastructură rutieră.  Iată că azi, mult așteptatul culoar de transport Lugoj-Craiova-Calafat, care să lege Oltenia de Europa Centrală, prinde contur datorită unui guvern responsabil. Guvernul responsabil condus de Florin Cîţu a înțeles importanţa majoră acestui proiect de infrastructură rutieră, care va dinamiza investiţiile în această regiune, într-o perioadă complicată, astfel încât economia Olteniei să se poată dezvolta și să poată fi create noi locuri de muncă! Din păcate, în perioada 2012-2019, guvernele PSD au dat dovadă de o crasă iresponsabilitate faţă de dezvoltarea economică a judeţului Dolj, refuzând cu îndârjire să finanţeze măcar studiul de fezabilitate pentru drumul expres Calafat-Craiova-Lugoj. Dacă miniştrii craioveni din guvernele PSD ar fi făcut acest lucru, în 2021 am fi putut vorbi de primii kilometri de drum expres construiţi”, afirma deputatul Stefan Stoica, liderul liberalilor doljeni.

Ludovic Orban anunțase in februarie 2020 ca a discutat cu europarlamentarul Marian Jean Marinescu, militant activ al proiectului, despre depunerea proiectului de autostradă Craiova – Lugoj pentru finanțarea prin programul Connecting Europe Facility (Mecanismul pentru Interconectarea Europei – CEF) al Comisiei Europene. CEF vizează dezvoltarea și construcția unor infrastructuri și servicii noi, precum și modernizarea infrastructurilor și serviciilor existente în sectoarele transport, telecomunicații, energie. Mecanismul acordă prioritate conexiunilor lipsă din sectorul transporturilor vizând accelerarea investițiilor în domeniul rețelelor transeuropene, în special în finalizarea coridoarelor de transport la nivel european și urmărește să mobilizeze finanțarea provenind atât din sectorul public, cât și din cel privat.

Proiectul este vital nu doar pentru regiunea Olteniei. “Marele avantaj îl constituie suprapunerea peste coridorul european Orient East-Med care unește Europa Centrală cu porturi de la Marea Nordului, Marea Baltică, Marea Neagră și Marea Mediterană. Viitorul drum expres între Craiova şi Lugoj va face legătura cu Coridorul IV, dar va asigura și facilităţi suplimentare de transport privind capacitatea de navigabilitate a Dunării. Alte motive deosebit de importante pentru includerea acestui proiect major între prioritățile Guvernului României sunt:  nevoia accesului din Regiunea istorică Banat spre capitala României şi transportul de marfă înspre și dinspre Peninsula Balcanică pe acest coridor rutier”, mai explica deputatul liberal.

Guvernul liberal a anunţat inca de anul trecut că are în plan realizarea unui tronson de autostradă, Calafat – Lugoj, care va face legătura între podul de peste Dunăre şi Coridorul IV Pan-European, autostrada care asigură legătura Constanţa-Nădlac. Proiectul a fost inclus de PNL în Programul de Guvernare pentru perioada 2021 – 2024. Sursa de finanțare principală este reprezentată de fondurile europene, din bugetul cumuluat de 80 de miliarde de euro asigurat României pentru următorii 7 ani.

Sursa foto/txt: google.com


Urmareste REPUBLICA TV LIVE

Despre Maria Staicu

V-ar mai putea interesa

Dan Diaconu explică pericolul uriaș și situația curentă în confruntarea SUA-Rusia

Autor: Dan Diaconu Pachetul de ajutorare a Ucrainei este doar un preambul. Cu toate că …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.