Ultimele știri
Acasă / Administratie / România poate conta pe sprijinul Spaniei în încercarea de a adera la Spațiul Schengen
SERPICO CRAIOVA

România poate conta pe sprijinul Spaniei în încercarea de a adera la Spațiul Schengen

Priorităţile președinției spaniole sunt speranțele României

Spania a preluat de la Suedia, de la 1 iulie, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, pentru o perioadă de şase luni – între prioritățile Madridului: extinderea Schengen cu România și Bulgaria.

Priorităţile preşedinţiei spaniole au fost prezentate la 15 iunie 2023 de către prim-ministrul guvernului Spaniei, Pedro Sánchez. foto:cursdeguvernare.ro

Luni, 3 iulie 2023, a avut loc prezentarea priorităților Președinției spaniole rotative a Consiliului Uniunii Europene, care urmează să se desfășoare în a doua jumătate a anului 2023. La prezentarea realizată de către ambasadorul Spaniei in România, José Antonio Hernández Pérez-Solórzano au participat ministrul afacerilor externe al României, Luminița Odobescu, și Sefa reprezentanṭei Comisiei Europene, Ramona Chiriac. În cadrul prezentării, au fost evidențiate cele patru axe principale pe care se va ghida activitatea Președinției spaniole: reindustrializarea Europei și Autonomia Strategică Deschisă, realizarea de progrese înspre tranziția ecologică și cea medioambientală, promovarea unei mai justiții sociale și economice sporite şi consolidarea unității europene.

“De la aderarea Spaniei la UE in anul 1986, aceasta este a cincea oară când deține Președinția rotativă a Consiliului. Această Președinție debutează într-un context deosebit de complex pentru Uniunea Europeană, ca urmare a agresiunii ilegale împotriva Ucrainei și a situației economice provocată de pandemia COVID19, printre alți factori. Spania și România sunt țări strâns unite în cadrul Uniunii Europene și împărtășesc puncte de vedere și interese asupra celor mai importante aspecte.

Între autoritățile noastre există un dialog foarte strâns și frecvent, iar România poate conta pe sprijinul Spaniei în încercarea de a avansa în realizarea unor obiective de maxim interes pentru români, cum ar fi aderarea la Spațiul Schengen. Nu în ultimul rând, așa cum a subliniat ambasadorul, și în conformitate cu moto-ul ales pentru acest semestru, “Europa, mai aproape”, Președinția spaniolă va depune eforturi pentru o Europă mai unită și mai incluzivă, care să își aşeze cetățenii în centrul procesului decizional. Continuând tradiția profund proeuropeană a Spaniei și a poporului său, această țară începe semestrul Președinției cu entuziasm și hotărâre pentru a îndeplini acest rol important și a contribui la progresul politicilor europene”, a transmis Ambasada Spaniei la Bucuresti, intr-un comunicat remis Republica TV.

Statele membre care deţin preşedinţia rotativă lucrează împreună în grupuri de câte trei -„trio-uri”- pentru o perioadă de 18 luni. Trio-ul actual este format din Spania (iulie – decembrie 2023), Belgia (ianuarie – iunie 2024) şi Ungaria (iulie – decembrie 2024).

Executat de sc hv media production srl, la comanda Partidului Alianța pentru Unirea Românilor, CMF 21240330

Despre Maria Staicu

V-ar mai putea interesa

Clubul de Presă, elogiat internațional!

În urma temerarelor dezvăluiri, făcute de postul de televiziune Realitatea Plus și susținute în forță …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.