Ultimele știri
Acasă / Craiova in direct / Comisia a lansat o nouă aplicație Erasmus+: Legitimația europeană de student integrată
SERPICO CRAIOVA

Comisia a lansat o nouă aplicație Erasmus+: Legitimația europeană de student integrată

Comisia Europeană a lansat, marti -21 septembrie, noua aplicatie Erasmus+

Inițiativa privind legitimația europeană de student le va permite studenților să se identifice rapid și sigur atunci când se înscriu pe cale electronică la cursurile oferite de o universitate din altă țară din UE, eliminând necesitatea de a completa formulare la fața locului, informează Reprezentanța Comisiei Europene in România, într-un comunicat remis Republica TV.

Ce este inițiativa privind legitimația europeană de student?

Procedurile administrative online simple și sigure și furnizarea de informații sunt esențiale pentru stimularea mobilității studenților în Europa și pentru promovarea participării acestora la activități educaționale și culturale, în conformitate cu viziunea privind crearea unui Spațiu european al educației până în 2025.

Inițiativa privind legitimația europeană de student va pune în funcțiune un ghișeu online unic prin intermediul aplicației mobile Erasmus+ pentru a le permite studenților să gestioneze toate etapele administrative ale perioadei lor de mobilitate – înaintea și în timpul șederii și după finalizarea acesteia. Studenții vor găsi toate informațiile de care au nevoie pentru a beneficia de o experiență de mobilitate de înaltă calitate.

Scopul este ca inițiativa să fie pe deplin implementată pe parcursul anului 2021. Până la momentul respectiv, instituțiile de învățământ superior care participă la programul Erasmus+ vor trebui să utilizeze rețeaua „Erasmus Without Paper” pentru a face schimb de date referitoare la mobilitatea studenților. Utilizarea rețelei „Erasmus Without Paper” de către aceste instituții va deveni obligatorie parcurgând următoarele etape:

  • 2021 – pentru gestionarea acordurilor de învățare online
  • 2022 – pentru gestionarea acordurilor interinstituționale
  • 2023 – pentru a face schimb de date privind nominalizarea/acceptarea studenților și de înregistrări privind mobilitatea studenților

Instituțiile participante vor trebui, de asemenea, să promoveze utilizarea aplicației mobile Erasmus+ pentru a se asigura că instituțiile și studenții Erasmus+ pot beneficia de proceduri administrative mai eficiente. Până în 2025, toți studenții din Europa ar trebuie să poată beneficia de avantajele inițiativei privind legitimația europeană de student. Pentru detalii, participați la seminarul web „Erasmus Goes Digital”!

Care sunt avantajele inițiativei privind legitimația europeană de student?

Legitimația va respecta toate normele de protecție a datelor cu caracter personal și va garanta un schimb securizat de informații referitoare la titular. Astfel, va permite transferul cu ușurință de la o universitate la alta. De asemenea, legitimația le va permite studenților să acceseze cursuri online și servicii oferite de alte instituții de învățământ superior. 

Acest lucru va facilita mobilitatea în spațiul virtual și învățarea mixtă, dar mai ales va acorda acces la o gamă mai largă de programe de studiu. În timp, legitimația europeană le va permite studenților să participe la anumite activități culturale în întreaga Europă, la prețuri reduse. 

Inițiativa este benefică nu doar pentru studenți, ci și pentru universități, întrucât va simplifica procedurile administrative și va reduce din volumul de lucru, încurajând mobilitatea pentru toți. 

Cu sprijin financiar din partea programului Erasmus+ și a Mecanismului pentru interconectarea Europei, proiectele digitale – Erasmus Without PaperEMREX și legitimația europeană de student – vor fi amplificate începând din 2019.

Inițiativa privind legitimația europeană de student va fi asociată cu normele UE de identificare electronică (Regulamentul e-IDAS) pentru a le permite studenților să se autentifice și să își exercite drepturile online. 

Inițiativa este, așadar, un pas înainte în tranziția către era digitală și către un adevărat Spațiu european al educației, un spațiu în care va fi absolut normal ca o parte din studii să se desfășoare în altă țară, iar excelența va veni la îndemâna oricui.

Beneficiile inițiativei privind legitimația europeană de student

Pentru studenți: 

  • Acces facil la materialele de curs chiar înaintea perioadei de mobilitate, înscrieri online, recunoașterea automată a creditelor ECTS
  • Acces imediat la serviciile oferite de universitatea gazdă – bibliotecă, transport, cazare
  • Reduceri la activități culturale de pe întreg teritoriul Europei

Pentru instituțiile de învățământ superior: 

  • Gestionarea electronică facilă a procesului de mobilitate, de la selectarea studenților la recunoașterea creditelor ECTS
  • Identificarea online a studenților, schimburi de date simple și securizate cu privire la studenți, inclusiv la rezultatele lor academice, între instituțiile de învățământ superior 
  • Reducerea sarcinii administrative asociate mobilității studenților
Urmareste REPUBLICA TV LIVE

Despre Maria Staicu

V-ar mai putea interesa

Clubul de presă, apel către CNA să NU fie părtaș la crima de presă. Presiunile asupra jurnaliștilor trebuie să înceteze! Facem SCUT în fața jurnalistei Anca Alexandrescu

Clubul de Presă asistă cu stupoare la o faptă ce nu s-a mai petrecut pana …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.