Ultimele știri
Acasă / Diverse / Corespondență de la Londra. Schimbare în Vietnam: Pham Minh Chinh, noul premier

Corespondență de la Londra. Schimbare în Vietnam: Pham Minh Chinh, noul premier

Vietnam, o tara socialista, dar cu o deschidere impresionanta catre economia de tip capitalist, se numara printe putinele state din lume care au reusit sa innabuse inca din fasa pandemia de COVID.

In urma cu cateva zile tara a facut o schimbare majora la nivel inalt, Pham Minh Chinhdevenind noul premier pentru un mandat de cinci ani, in timp ce fostul prim ministru, Nguyen Xuan Phuc, este acum presedintele tarii.

Plan pe termen lung

Vietnamezii privesc catre viitor si isi planifica dezvoltarea strategic, avand ca tinta anul 2045, cand natiunea va implini 100 de ani de independenta.

Noul premier, Pham Minh Chinh, ghidat de principiul “îndrăznește să gândești, îndrăznește să faci, îndrăznește să fii responsabil”, are insa de depasit o serie de realizari remarcabile ale predecesorului sau, Nguyen Xuan Phuc, in mandatul 2016-2021.

Astfel, in 2020, PIB-ul Vietnamului a crescut de aproximativ 1,4 ori față de anul 2015, ajungând la peste 340 miliarde USD. Vietnam are a patra economie dintre tarile membre ASEAN si ocupa locul 37 in lume (mai sus cu 11 locuri comparativ cu începutul mandatului).

Controlul spectaculos al pandemiei de COVID a permis Vietnamului sa aiba o crestere economica de 2,9 procente.

În Raportul Global de Dezvoltare Umana, din punctul de vedere a societății, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) a evaluat Indicele de Dezvoltare Umana (HDI) al Vietnamului ca fiind 0,704, fiind pe locul 117 din totalul de 189 tari. Conform raportului despre fericire al Națiunilor Unite (3/2021), Vietnamul a crescut cu 4 ranguri (79/189).

Vietnamul a bifat multe realizări impresionante în integrarea internațională (participarea și semnarea cu succes multor acorduri importante, cum ar fi Acordul cuprinzător și progresiv pentru parteneriatul trans-Pacific (CPTPP), Acordul de liber schimb între Vietnam și Uniunea Europeană (EVFTA) precum și Acordul Parteneriatului Economic Cuprinzător Regional (RCEP)).

Vietnamul a indeplinit cu succes rolul de presedinte ASEAN în 2020 și de asemenea ocupa în prezent pozitia de membru nepermanent al Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite.

Pham Minh Chinh si-a stabilit cinci directii prioritare

Vorbind la ceremonia de inaugurare, Chinh a subliniat realizările guvernarii anterioare și a stabilit 5 priorități ale noului guvern, concentrându-se pe: perfectarea la nivel instituțional a economiei de piață orientate spre socialism; intensificarea luptei împotriva corupției, încurajarea inovației, indemnul de a urma principiul „îndrăzniți să gândiți, îndrăzniți să faceți, îndrăzniți să vă asumați responsabilitatea pentru binele comun”.

Discursul s-a concentrat pe acordarea importantei de transformare digitala naționala, implementarea de soluții eficiente pentru a depasi impactul negativ al dezastrelor naturale și al epidemiilor – în special al epidemiei Covid- 19; mentinerea stabilitatii politice și sociale, integrarea mondiala activa și proactiva, fiind un reputat membru responsabil al comunității internaționale si acordand importanța în dezvoltatea resurselor de înaltă calitate precum și atragerii și punerii în valoare a talentelor.

De precizat ca noul premier al R.S. Vietnam a condus Comitetul Central de Organizare, unde s-a remarcat prin promulgarea principiilor și politicilor de eficientizare a mecanismului de lucru guvernamental, de eficientizare a salarizării, de funcționare a sistemului economic și de implementarea de mecanisme de economisire a bugetului de stat.

Pham Minh Chinh are o experienta politica bogata, atat pe plan intern, dar si extern, fiind coordonator în multe domenii-cheie și ramuri industriale importante. Chinh a coordonat multe reforme, transformand judetul Quang Ninh dintr-o provincie cu situație dificilă într-o provincie-model prin propunerea și implementarea unor principii inovatoare și pași de dezvoltare cu adevărat remarcabili, devenind „modelul de urmat al transformarilor economice” al R.S. Vietnam.

Despre Cristian Toma

V-ar mai putea interesa

LIVE. Momentul filmat în care s-a tras asupra lui Donald Trump la un miting de campanie în Pennsylvania. ”Am fost împușcat cu un glonț care mi-a străpuns partea superioară a urechii drepte” – Trump. „Este în siguranță” – Secret Service. Atacatorul, ucis de o echipă de contra lunetiști a Serviciilor Secrete (Hotnews)

O persoană înarmată a tras asupra fostului președinte Donald J. Trump și l-a rănit în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.