Ultimele știri
Acasă / COMUNICATE / Medalia de aur a Parcului Nicolae Romanescu, expusă în weekend, pentru prima oară, la Casa Bibescu! Parada Costumelor de Epocă, un eveniment de neratat!

Medalia de aur a Parcului Nicolae Romanescu, expusă în weekend, pentru prima oară, la Casa Bibescu! Parada Costumelor de Epocă, un eveniment de neratat!

Pentru prima oară, craiovenii au ocazia să admire medalia de aur obținută la Expoziția Universală de la Paris de arhitectul Édouard Redont, pentru proiectul Parcului Nicolae Romanescu, informează Primăria Craiova. Aflată în patrimoniul Muzeului Olteniei, medalia de aur va fi expusă la Casa Bibescu, de vineri, 29 septembrie 2023, ora 12.00, până duminică 1 octombrie 2023.

Acțiunea face parte din seria manifestărilor dedicate Parcului Nicolae Romanescu, la împlinirea a 120 de ani de la inaugurarea sa din 29 septembrie 1903.

Astfel, de vineri seara, vom intra în atmosfera de poveste a începutului de secol XX, cu ajutorul corpului de balet de la Opera Română Craiova, care ne invită la vals, în Piața Mihai Viteazul, începând cu ora 18.00.

Weekendul va fi plin de evenimente ce vor aduce în prim plan detalii, documente și schițe inedite din timpul construirii, dar și viziunea artiștilor sau a oamenilor simpli ce au dorit să facă parte din povestea parcului, de atunci și până în zilele noastre.

Încă de la intrarea în Parc, craiovenii vor avea ocazia de a vedea documente puse la dispoziție de Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman. Cei care vor să afle mai multe detalii, sunt așteptați să se îndrepte spre Casa Bibescu. Pasionații de istorie pot vedea, în premieră, fotocopii ale documentelor originale, sub semnătura lui Nicolae Romanescu și a lui Édouard Redont, documente puse la dispoziție de Serviciul Județean Dolj al Arhivelor Naționale.

Schițele parcului, exact așa cum au fost ele depuse la Primăria Craiova în anii 1901 – 1902, personajele cheie și atmosfera din timpul construirii parcului, se vor putea vedea și printr-o hologramă, concepută special de echipa de la Teatrul Colibri, ce se va derula, pe parcursul weekendului, în Casa Bibescu.

La fel ca în ziua inaugurării din 1903, deși au trecut 120 de ani, craiovenii vor putea admira o frumoasă colecție de costume specifice perioadei La Belle Époque, din colecția Oanei Crețu. De asemenea, nu vor lipsi nici antichitățile, obiectele de manufactură, bijuteriile și accesoriile care se purtau în anii 1900.

Cum la inaugurarea din 1903, Nicolae Romanescu a acordat o mare atenție expozițiilor de pictură, dar și costumelor tradiționale, acestea nu vor lipsi nici la 120 de ani distanță. Surprizele vor fi la tot pasul, iar, printre ele, se mai numără momentele de vals, șezătoarea cu domnițe, o expoziția de artă digitală, concerte de fanfară și de muzică clasică.

Cel mai frumos moment al călătoriei în timp va fi, cu siguranță, Parada Costumelor de Epocă!
Programată sâmbătă, 30 septembrie 2023, începând cu ora 11.00, pe traseul Piața Mihai Viteazul – Calea Unirii – Parcul Nicolae Romanescu, Parada va recrea atmosfera anilor 1900, așa cum o știm din cărți, dar și cum o văd copiii în zilele noastre, care și-au dat frâu imaginației și au creionat cele mai frumoase costume de epocă din materiale reciclabile.

Astfel, craiovenii sunt invitați sâmbătă cu mic, cu mare, la o plimbare pe acorduri de muzică de promenadă, însoțiți de trăsuri cu cai și mașini de epocă. Cu un joben, o pălărie, frac și rochie de epocă la purtător, haideți să călătorim împreună în trecut și să descoperim cum a fost la inaugurarea Parcului Romanescu, medaliat cu aur la Paris.

Primăria Craiova: Urmărește programul de mai jos și vino să descoperim împreună povestea parcului…

Despre admin

V-ar mai putea interesa

România va găzdui Cupa Mondială – Grand Prix de sărituri cu schiurile. Au început lucrările de reamenajare a Bazei Olimpice de la Râşnov!

România va găzdui, în luna septembrie, Cupa Mondială – Grand Prix de sărituri cu schiurile. …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.