Ultimele știri
Acasă / Administratie / Primăria Craiovei, front comun împotriva poluării. Olguța Vasilescu anunță măsuri
SERPICO CRAIOVA

Primăria Craiovei, front comun împotriva poluării. Olguța Vasilescu anunță măsuri

Poluarea mediului in Craiova a devenit una din cele mai dezbătute probleme ale urbei. De mai bine de câteva luni, aerul în Craiova este irespirabil pe timpul nopții.Craiovenii au “înroșit” liniile telefonice ale Primăriei si Institutiilor de Mediu. Sunt sute de comentarii pe rețelele sociale cu fotografii- capturi dintr-o aplicatie NASA ce arata indicele de poluare asupra orașului.

Cum omul si mediul sunt entități inseparabile, se pare ca autoritățile locale au ținut cont de n sesizările craiovenilor si au decis să facă front comun cu instituțiile competente in problematica mediului.

La sediul Primăriei Craiova, s-au reunit luni, 1 martie 2021, toate instituțiile din municipiu ce au responsabilități privind calitatea aerului.
Coincidenta sau nu, tot astazi, calitatea aerului in Craiova era nu buna, ci foarte buna.

Astfel, la întâlnire au participat Lia Olguța Vasilescu, Primarul Municipiului Craiova, Aurelia Filip, viceprimarul Craiovei, Nicolăescu Constantin, reprezentantul Garnizoanei Craiova, comisarul șef al Gărzii de Mediu Gheorghe Călinoiu, Dan Vasile, director CET II, Col. Bogdan Vlăduțoiu – ISU Oltenia, Octavian Mateescu – director Poliția Locală Craiova, Mihai Butari – director SC Salubritate Craiova și Verginica Bănuț – Agenția pentru Protecția Mediului Dolj.

Principalul scop al discuției a fost identificarea factorilor care conduc la depășirea valorilor maximale ale indicatorilor de calitate a aerului din stațiile de monitorizare de pe raza municipiului. Astfel, s-a stabilit că principalele surse de poluare din Craiova sunt:

  • arderile ilegale ale deșeurilor din mase plastice pentru recuperarea metalului;
  • încălzirea rezidențială din cartierele de case, unde sunt coșuri de fum situate la înălțime mică. În condiții atmosferice de ceață sau presiune mare, acest factor contribuie în mod decisiv la scăderea calității aerului;
  • traficul aglomerat și emisiile de particule fine ale motoarelor diesel;
  • șantierele deschise, unde nu se respectă măsurile impuse în autorizația de construire, eliberată de Primăria Municipiului Craiova.
  • Pentru rezolvarea problemelor ce țin strict de municipalitatea craioveană, primarul Lia Olguța Vasilescu și-a asumat înlocuirea întregului parc auto cu autobuze electrice și EURO 6. De asemenea, în perioada următoare vor fi angajați încă 150 de măturători stradali, în cadrul operatorului Salubritate Craiova, iar în timpul nopții vor fi folosite utilaje mecanizate care spală străzile.

Primăria Craiova urmează să achiziționeze peste 3.800 de camere video pentru monitorizarea platformelor de gunoi și a zonelor periferice cunoscute ca locuri unde se aruncă ilegal deșeuri.

La finalul lunii martie, Consiliul Local Craiova va aproba Regulamentul de gospodărire a municipiului Craiova, prin care se va pune în aplicare OG nr. 21/2002, în sensul că se vor face lucrări de igienizare inclusiv pe terenurile proprietate privată prin societatea aflată în subordinea autorității locale, iar cheltuiala va fi imputată proprietarului.

În urma discuțiilor, Agenția pentru Protecția Mediului Dolj va propune modificări la legislația în vigoare, astfel încât instituțiile abilitate să poată intra și pe terenuri private, unde se ard necontrolat deșeuri, iar încălcările constatate să poată fi sancționate atât contravențional, cât și penal.

De asemenea, Garda de Mediu va interveni alături de Poliția Locală și Poliția Națională, la orice sesizare venită din partea cetățenilor, pentru combaterea și stoparea acestor fenomene.

“Noi am respectat toate obligațiile impuse Primăriei Municipiului Craiova, în condițiile în care de un an de zile am rămas fără pârghii. Astfel, am eliberat autorizații de construire cu obligațiile impuse pentru respectarea mediului înconjurător, am achiziționat, în ultimii ani, doar autobuze electrice, nepoluante și am asigurat permanent curățenia pe domeniul public, în condițiile în care strângem, în medie, 20 tone deșeuri / lună de pe terenuri din zona de periferie.

Mai mult, începând din luna aprilie, după adoptarea regulamentului de gospodărire, Salubritatea va igieniza inclusiv terenurile private, urmând ca nota de plată să le fie imputată proprietarilor. În continuare, vom demara o amplă curățenie de primăvară, pentru care vor fi angajați, suplimentar, 150 de muncitori necalificați. Deoarece temperaturile nu mai sunt foarte scăzute noaptea, vom trece și la spălatul mecanizat al străzilor. Din păcate însă, nu mai avem niciun fel de pârghie pentru efectuarea controalelor și sancționarea celor vinovați de poluarea orașului, deoarece Poliția Locală nu mai este, de un an de zile, în subordinea Primăriei. Rămâne ca toate celelalte instituții să-și facă datoria față de cetățenii Craiovei, respectiv Garda de Mediu, Agenția pentru Protecția Mediului Dolj, Poliția Națională, astfel încât cetățenii certați cu bunul simț să fie și sancționați”, a declarat Lia-Olguța Vasilescu, primarul Craiovei, informează Serviciul Imagine Primăria Craiova.Urmareste REPUBLICA TV LIVE

Despre admin

V-ar mai putea interesa

Clubul de presă, apel către CNA să NU fie părtaș la crima de presă. Presiunile asupra jurnaliștilor trebuie să înceteze! Facem SCUT în fața jurnalistei Anca Alexandrescu

Clubul de Presă asistă cu stupoare la o faptă ce nu s-a mai petrecut pana …

Un comentariu

  1. De cand nu s-a mai plantat un pom in craiova de catre primarie?de cand nu s-au mai plantat copaci in parcul Romanescu sau in oricare parc din craiova?de termocetrala pe carbuni care polueaza nu se vorbeste se ia de cosurile de fum de la case,alea sunt problema?Jos Olguta,jos psd!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.