Ultimele știri
Acasă / Regiunea-Oltenia / Singurele două cule din Dolj, care au mai putut fi salvate de la degradare, ar putea intra în patrimoniul UNESCO după ce au fost reabilitate de Consiliul Județean. FOTO GALERIE
SERPICO CRAIOVA

Singurele două cule din Dolj, care au mai putut fi salvate de la degradare, ar putea intra în patrimoniul UNESCO după ce au fost reabilitate de Consiliul Județean. FOTO GALERIE

(Foto: CJ Dolj)
Două monumente de importanță națională, Cula Izvoranu – Geblescu, din comuna Brabova, și Cula Cernăteștilor, din comuna Cernătești, au fost inaugurate, vineri după-amiază, în urma unui proces complex de refacere, imobilele fiind complet dotate și echipate cu tehnologii moderne pentru a ilustra cât mai fidel aspecte ale epocii căreia îi aparțin.

Lucrările de restaurare și consolidare ale celor două edificii, reprezentative pentru zona Olteniei, au fost executate în cadrul unui proiect cu finanțare europeană, imobilele urmând să fie amenajate ca puncte muzeale și să fie incluse într-un circuit turistic și cultural.

Foto: CJ Dolj

Evenimentul de prezentare a fost precedat de o întâlnire, la Palatul Administrativ din Craiova, la care au participat reprezentanți ai administrației centrale și locale, alături de ambasadorii statelor Macedonia de Nord și Serbia în urma căreia a fost luată în considerare susținerea comună a introducerii culelor din Oltenia în patrimoniul UNESCO.

Cula Izvoranu-Geblescu, înainte de reabilitare
Cula Cernăteștilor, înainte de reabilitare
Cula Cernăteștilor
Cula Izvoranu-Geblescu

„Singurele două cule din Dolj, care au mai putut fi salvate de la degradare, ar putea intra în patrimoniul UNESCO după ce au fost reabilitate de Consiliul Județean Dolj. Este inițiativa pe care am anunțat-o astăzi, în cadrul evenimentului de inaugurare a celor două monumente istorice, inițiativă pentru care avem deja sprijin din partea Ministerului Afacerilor Externe și a unor înalți diplomați. 

Foto: CJ Dolj

Le mulțumesc tuturor celor care ne-au susținut în demersul nostru de a recupera patrimoniul cultural și istoric al județului, de la cei care au scris proiectul pentru a accesa fondurile europene necesare, până la cei care au pus conceptul nostru în practică și la cei care au fost astăzi prezenți la spectacolul inaugural.

Foto:republicatv

Angajamentul Consiliului Județean Dolj este acela de a pune în valoare istoria și valorile acestui județ, de a ne așeza pe harta țării cu obiective reprezentative și de a ne impune în rândul celor care folosesc fondurile europene pentru revitalizarea satului românesc.

De mâine (n.r- sâmbătă), vă așteptăm să descoperiți farmecul vremurilor de odinioară și poveștile neștiute ale construcțiilor fortificate din Brabova și Cernătești! Ne vedem la cule!”, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.

Proiectul de restaurare și consolidare a culelor Izvoranu-Geblescu și Cernăteștilor a fost implementat prin două proiecte finanțate prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, având o valoare cumulată de  aproximativ un milion de euro, fondurile fiind accesate de Consiliul Județean Dolj, în parteneriat cu Primăria Brabova și Primăria Cernătești.

Răspândite cu precădere în Oltenia și în Muntenia, culele reprezintă un anumit tip de locuință fortificată, având un rol de apărare și de veghe, dar și de locuirepermanentă. Caracteristic acestor tipuri de construcție sunt zidurile foarte groase, scări interioare care fac legătura dintre niveluri, uși întărite, guri de tragere, ascunzători. 

Printr-un parteneriat încheiat cu Primăria Cernătești, Consiliul Județean Dolj își propune ca în incinta „Conacului Săulescu“, aflat în satul Rasnicu Oghian, să fie amenajat un întreg complex etnografic. De asemenea,în vecinătatea acestui obiectiv va fi creat Muzeul Băniei rurale, o structură prevăzută cu o importantă componentăinteractivă și educațională.

Foto:Ana Dănescu

Din 16 Septembrie, cele două cule sunt deschise publicului larg. Programul este următorul:

  • Cula Cernăteștilor: marți-duminică, între orele 9:00 și 17:00;
  • Cula Izvoranu-Geblescu: marți-duminică, între orele 9:00 și 17:00.

Pentru Cula Izvoranu-Geblescu, accesul este gratuit până la finele lunii septembrie, iar pentru Cula Cernăteștilor, intrarea este liberă până la sfârșitul anului.

Urmareste REPUBLICA TV LIVE

Despre admin

V-ar mai putea interesa

PROGRAM ZILELE MUNICIPIULUI CRAIOVA, 30 mai – 02 iunie 2024

Joi, 30 mai 09:00 – 17:00 Muzeul Cărții și Exilului Românesc Expoziţie de artă fotografică …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.