Ultimele știri
Acasă / Administratie / Ofertele de preț pe piața energiei au scăzut brusc, după ce Comisia Europeană și-a exprimat suspiciuni în legătură cu nivelul prețurilor din România. Comisia analizează dacă schema de plafonare-compensare a prețului energiei este legală

Ofertele de preț pe piața energiei au scăzut brusc, după ce Comisia Europeană și-a exprimat suspiciuni în legătură cu nivelul prețurilor din România. Comisia analizează dacă schema de plafonare-compensare a prețului energiei este legală

Problema prețurilor foarte mari ale energiei din România au ajuns și în atenția autorităților europene. Schema de plafonare-compensare a facturilor la energie și gaze naturale din România a ajuns în atenția Comisiei Europene, potrivit unui răspuns transmis de Bruxelles la solicitarea HotNews.ro. Aceasta în contexul în care prețurile în toată Europa sunt la nivelurile dinainte de criza energetică, iar țara noastră este singura care mai acordă subvenții. În plus, guvernele au putut fixa prețuri reglementate sub costuri și pentru firme doar până la 31 decembrie 2023.

După ce autoritățile au anunțat că sunt în căutarea unor soluții pentru a reduce facturile la electricitate și gaze, pentru că tarifele internaționale au scăzut, unii furnizori au micșorat prețul brusc, sub plafoanele maxime stabilite de stat. Mișcarea vine în contextul în care și autoritățile europene au început să se intereseze de ce România păstrează sistemul compensărilor, relatează Realitatea Plus.

La electricitate, spre exemplu, cele mai multe oferte li se adresează celor care au un consum mai mare. Inclusiv la gaze sunt peste 20 de variante mai ieftine decât limita maximă stabilită de stat. În București, pentru cei care folosesc sub 100 de kilowatt oră pe lună, nu există nicio oferta de preț mai mic decât plafonul stabilit de autorități pentru această tranșă de consum, adică 0,68 lei/kilowatt oră.

Situația se schimbă pentru cei care au consum peste 300 de kilowatt oră pe lună. Sunt 11 oferte care au prețuri sub plafonul maxim de 1,3 lei. Teoretic, schema de plafonare din România este valabilă până la 31 martie anul viitor.

Autoritățile de la Bruxelles încearcă acum să înțeleagă de ce Guvernul de la București vrea să mențină schema până în 2025.

„Comisia analizează problemași este în contact cu autoritățile române pentru a înțelege mai bine schema. Ca principiu general, intervențiile statelor membre privind prețurile trebuie să fie în conformitate cu normele UE privind piața energiei”, a răspuns un purtător de cuvânt al Comisiei pentru Hotnews.ro.

Despre admin

V-ar mai putea interesa

PNL Dolj cere anularea alegerilor de la Malu Mare: 66 de alegători nu au primit buletine de vot. Nu este o simplă eroare materială, ci ne aflăm în fața unei fraude electorale evidente. FOTO DOCUMENT

PNL Dolj a depus la Biroul Electoral Central o cerere de anulare a alegerilor din …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.