Ultimele știri
Acasă / Administratie / Campania electorală s-a încheiat. Românii își votează reprezentanții din Parlamentul European

Campania electorală s-a încheiat. Românii își votează reprezentanții din Parlamentul European

Duminică, 9 iunie, românii își vor alege reprezentanții în Parlamentul European

Alegeri europarlamentare au loc în toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene în acest sfârșit de săptămână. Parlamentul European este unicul organism al UE ales direct de cetățeni, fiind format din 720 de europarlamentari, reprezentanți ai celor 450 de milioane de cetățeni ai UE. Romania va avea 33 de reprezentanți în Parlamentul European.

Campania electorală s-a încheiat

Campania electorală, care a început pe 10 mai, s-a încheiat în această dimineață, la ora 07:00, românii cu drept de vot fiind aşteptaţi duminică la urne să îşi aleagă reprezentanţii în Parlamentul European şi pe cei în administraţia locală. În acest an, pentru alegerile europarlamentare au intrat în cursa electorală 494 de candidaţi.

Timp de o lună, candidaţii intraţi în competiţia pentru un loc în Parlamentul European sau în conducerea administraţiilor locale şi-au transmis mesajele prin intermediul afişelor electorale sau prin întâlnirile cu alegătorii. După încheierea campaniei electorale, materialele de propagandă electorală de orice tip trebuie îndepărtate din clădirea sediului secţiei de votare din ţară. Potrivit unei hotărâri a Biroului Electoral Central, îndepărtarea materialelor de propagandă electorală de orice tip din clădirea sediului secţiei de votare din ţară şi de pe respectiva clădire se dispune de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare şi se aduce la îndeplinire prin persoanele desemnate de primar în cel mult două ore de la comunicare. Este interzisă continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale şi anume din data de 8 iunie, ora 07:00, şi până la încheierea votării.

Cum se votează la Alegeri Europarlamentare 2024

În România, alegerile europarlamentare au loc simultan cu alegerile locale. Vârsta minimă obligatorie de vot este 18 ani. Votul nu este obligatoriu. Pentru scrutinul european se poate vota în orice secție de votare deschisă de autoritățile române. Secțiile se deschid la ora 7.00 (ora locală) și se închid la ora 22.00 (ora locală). Alegătorii care la ora 22.00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot, pot vota până la ora locală 23.59.

Cetățenii comunitari rezidenți în România pot vota candidați români doar dacă s-au înscris pe listele electorale speciale, în termenul legal (cel târziu cu 60 de zile înainte de ziua alegerilor). Cererea de înscriere pe listele speciale se depune la primăria localității de domiciliu sau reședință și, odată aprobată, apare în sistemul centralizat al Autorității Electorale Permanente. Cetățenii comunitari care figurează pe aceste liste speciale pot vota la orice secție de votare deschisă de autoritățile române. În toate secțiile de votare (inclusiv în străinătate) va funcționa Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV).

La prezentarea actului de identitate în secția de votare, înainte de a vota, un operator de calculator va introduce CNP-ul într-o aplicație informatică sigură și protejată, în vederea asigurării unui proces electoral corect. SIMPV ajută la verificarea îndeplinirii condițiilor prevăzute de lege pentru exercitarea dreptului de vot, semnalează tentativele de vot ilegal, facilitează exercitarea dreptului de vot, asigură unicitatea înscrierii în listele electorale și furnizează Biroului Electoral Central date statistice privind prezența la vot. De asemenea, SIMPV semnalează în timp real dacă persoana care se prezintă la secția de votare a votat la o altă secție, dacă este pusă sub interdicție printr-o hotărâre judecătorească definitivă sau dacă este condamnată prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.

Cum votează la Europarlamentare românii din diaspora

Pentru Alegerile Europarlamentare 2024, românii din diapora pot vota la 915 secții de votare organizate străinătate, care vor fi deschise în data de 9 iunie 2024. Numărul lor este dublu față de alegerile precendente, din 2019, când au fost deschise doar 441 de secții în străinătate. Secțiile se deschid la ora 7.00 (ora locală) și se închid la ora 22.00 (ora locală). Alegătorii care la ora 22.00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot, pot vota până la ora locală 23.59. Anul acesta, cele mai multe secții de votare sunt în Italia (150), Spania (147), Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (104), Germania (87), Franța (67). Lista cu adresele secțiilor de votare din străinătate este publicată pe site-ul MAE, dar și pe paginile misiunilor diplomatice ale României.

La sectiile de votare din străinătate se poate vota doar pentru alegerile europarlamentare. Cine poate vota la secțiile din străinătate La secțiile de vot organizate în străinătate pot vota cetățenii români aflați în străinătate, cu domiciliul sau reședința în străinătate sau care se află ocazional în străinătate, în scop turistic sau de afaceri. Pot vota doar cetățenii cu vârsta de 18 ani împliniți până în ziua alegerilor inclusiv, care nu au drepturile electorale interzise și nu s-au înscris în listele electorale ale unui stat membru UE, altul decât România.

Votul în țările UE

Românii stabiliți în străinătate, dar care nu se află în localitatea/ țara de domiciu, pot vota la cea mai apropiată secție de votare, cu un act de identitate valabil, emis de autoritățile romane. Românii care dețin și cetățenia altui stat UE (sunt înscriși pe listele electorale ale altui stat membru al Uniunii Europene) își pot exercita dreptul de vot la alegerile pentru reprezentanții României în Parlamentul European numai după ce dau o declarație pe propria răspundere din care să reiasă că nu au votat, la același scrutin, candidați ai altui stat.

La alegerile pentru Parlamentul European din 9 iunie 2024 nu se poate vota prin corespondență. De asemenea, la sectiile de votare din străinătate nu există urne mobile. Alegerile Europarlamentare 2024 în Europa Alegerile europene au loc între 6-9 iunie. Țările de Jos dat startul alegerilor europene pe 6 iunie, iar în Irlanda s-a votat pe 7 iunie. Pe 8 iunie, votează cetățenii din Letonia, Malta și Slovacia. În Cehia și Italia scrutinul european ține 2 zile. În celelalte 20 de state UE, înclusiv România, alegerile sunt organizate pe 9 iunie. În 4 state din Uniunea Europeană, vârsta minimă de vot este 16 ani: Austria, Belgia, Germania și Malta. În Grecia se votează de la 17 ani. În restul țărilor, vârsta minimă obligatorie este de 18 ani. Votul este obligatoriu în cinci state membre: Belgia, Bulgaria, Luxemburg, Cipru și Grecia.

Alegerile pentru Parlamentul European

O dată la cinci ani, cetățenii celor 27 de state ale Uniunii Europene își aleg reprezentanții în Parlamentul European. Decid cui încredințează deciziile majore în domenii care ne privesc pe noi toți – economie, energie, mediu, educatie, sănătate – și direcțiile importante ale Europei pe plan mondial. 720 de europarlamentari vor face parte din viitorul Parlament, cu 15 mai mulți decât în legislatura trecută. Numărul eurodeputaților este decis înaintea fiecărui scrutin, dar nu poate depăși 750 plus președintele. Pentru România, aceasta este cea de-a cincea rundă de alegeri europarlamentare. Țara noastră a devenit membră UE în 2007. Vom avea 33 de reprezentanți în Parlamentul European, a șasea cea mai numeroasă reprezentare după Germania (96), Franța (81), Italia (76), Spania (61) și Polonia (53).

Găsiți toate informațiile despre Alegerile Europarlamentare 2024 în LIVE TEXT-ul Digi24.ro.

Despre Maria Staicu

V-ar mai putea interesa

PNL Dolj cere anularea alegerilor de la Malu Mare: 66 de alegători nu au primit buletine de vot. Nu este o simplă eroare materială, ci ne aflăm în fața unei fraude electorale evidente. FOTO DOCUMENT

PNL Dolj a depus la Biroul Electoral Central o cerere de anulare a alegerilor din …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.