Ultimele știri
Acasă / Cultura-Media / Cum poate ajuta uleiul de mentă greața, IBS, mâncărimea și multe altele

Cum poate ajuta uleiul de mentă greața, IBS, mâncărimea și multe altele

Punerea uleiului de mentă pe o cârpă umedă și aplicarea acestuia pe frunte poate calma greața. Madeleine_Steinbach/Getty Images

Acest articol a fost revizuit din punct de vedere medical de Jason R. McKnight , MD, MS, medic de medicină de familie și profesor asistent clinic la Texas A&M College of Medicine, pentru insider.com.

  • Uleiul de mentă poate ajuta la ameliorarea durerilor de cap, a greaței, a sindromului de colon iritabil și a mâncărimii.
  • Uleiul esențial are proprietăți de relaxare musculară, care sunt responsabile pentru multe dintre beneficiile sale.
  • Este important să alegeți un ulei organic de mentă pentru tratament, deoarece nu conține pesticide sintetice.
  • Vizitați biblioteca de referințe privind sănătatea Insider pentru mai multe sfaturi.

Plantele de mentă au fost folosite în medicina tradițională de secole, începând cel puțin până în Egiptul antic, Grecia și Roma, când era folosită pentru a calma durerile de stomac.

Astăzi, uleiul esențial de mentă, o formă foarte concentrată obținută prin distilarea cu abur a frunzelor, este recomandat de comunitatea medicală pentru tratarea unei multitudini de afecțiuni cotidiene.

Iată patru afecțiuni care pot beneficia de uleiul de mentă:

1.Uleiul de mentă poate ajuta durerile de cap și migrenele
Cercetările au descoperit că aplicarea uleiului de mentă pe frunte și tâmple poate fi utilă pentru tratarea durerilor de cap și a migrenelor .

O revizuire din 2016 a remarcat că uleiul de mentă este recomandat pentru tratamentul durerilor de cap de tip tensional la adulți și copii cu vârsta peste 6 ani. Autorii revizuirii au sugerat că poate fi chiar la fel de eficient ca acetaminofenul (Paracetamol sau Tylenol), un medicament obișnuit fără prescripție medicală pentru a calma durerea.

„Pentru pacienții mei cu dureri de cap, recomand inițial tratarea durerii cu tratamente topice, cum ar fi uleiul de mentă sau cu un unguent pentru ameliorarea durerii, cum ar fi Tiger Balm, care conține mentol , o substanță răcoritoare derivată din mentă”, spune Lisa Ravindra, MD , un profesor asistent de medicină și un medic de medicină internă certificat de consiliu la Centrul Medical al Universității Rush din Chicago.

Într-un mic studiu din 2010 , mentolul local sa dovedit a fi mai eficient decât placebo în reducerea durerii pentru migrenele fără aură .

Oamenii de știință nu sunt exact siguri cum uleiul de mentă ameliorează durerile de cap și migrenele, spune Ravindra, dar se crede că ajută prin relaxarea mușchilor din jurul craniului.

„Senzația de răcire asociată pare să distragă atenția nervilor de la răspunsul la durere”, spune Ravindra. „În plus, s-a dovedit că menta topică crește fluxul de sânge în zona în care este aplicată, ceea ce poate accelera vindecarea”.

Dacă nu simți o ușurare după 15 până la 30 de minute de ulei de mentă, Ravindra sfătuiește ca pacienții să folosească mai multe analgezice orale tradiționale, cum ar fi Advil, Aleve, Tylenol, Excedrin sau orice medicamente pentru durerea de cap pe care le-ai putea avea.

2.Uleiul de mentă poate reduce greața
Pur și simplu inhalarea parfumului uleiului de mentă sau aplicarea câtorva picături de ulei de mentă pe o cârpă umedă rece și aplicarea pe frunte atenuează greața la părinții însărcinate , la pacienții care primesc chimioterapie și la pacienții care se recuperează după o intervenție chirurgicală .

Într-un studiu din 2020 , pacienții spitalizați ar putea alege să-și trateze greața fie numai cu ulei de mentă, fie cu ulei de mentă și cu un medicament anti-greață pe bază de rețetă . Ambele grupuri au experimentat ameliorarea stării de greață, dar cei care au ales numai uleiul de mentă au avut o îmbunătățire semnificativ mai mare. Cu toate acestea, calitatea studiului este oarecum lipsită.

„Extrapolez aceste date pentru a sprijini utilizarea uleiului de mentă inhalat ca opțiune pentru a-mi trata pacienții de îngrijire primară care pot avea greață din cauza migrenelor, virușilor stomacali, intoxicații alimentare sau alte afecțiuni”, spune Ravindra.

Potrivit lui Ravindra, aceleași calități de relaxare musculară pe care uleiul de mentă le oferă pentru durerile de cap sunt probabil responsabile pentru abilitățile sale de a ameliora greața.” De asemenea, este posibil ca actul de respirație lentă și profundă în timpul inhalării uleiului de mentă să fie de fapt responsabil pentru unele dintre efectele percepute”, spune Ravindra.

3.Uleiul de mentă poate fi folosit ca tratament pentru IBS
Sindromul colonului iritabil (IBS) este o boală complexă cu factori multipli care contribuie la simptomele sale, astfel încât cel mai bun tratament va varia de la pacient la pacient.

Dar, pe lângă modificările dietei și ale stilului de viață, medicii recomandă adesea capsule cu ulei de mentă înainte de a trece la medicamentele eliberate pe bază de prescripție medicală, potrivit Robert Shulman, MD , gastroenterolog pediatru și profesor de nutriție pediatrică la Colegiul de Medicină Baylor.

Utilizarea uleiului de mentă pentru a trata simptomele IBS, în special durerile abdominale, a fost susținută în mai multe studii clinice umane. O meta-analiză din 2019 a constatat că persoanele cu IBS care au luat ulei de mentă aveau șanse de 2,4 ori mai mari să experimenteze o ameliorare generală a simptomelor în comparație cu cei cărora li s-a administrat placebo și de 1,8 ori mai multe șanse de a experimenta în special ameliorarea durerilor abdominale.

Practic, nu există medicamente pe bază de prescripție medicală aprobate pentru a trata IBS la copii, spune Shulman, așa că el recomandă adesea uleiul de mentă pacienților săi copii.

Uleiul de mentă poate ajuta IBS în mai multe moduri, spune Shulman. Deși cercetătorii încă investighează mecanismele exacte, s-a considerat de mult timp că uleiul de mentă are proprietăți anti-spasm , spune el, care pot relaxa țesutul muscular neted al tractului gastrointestinal inferior la persoanele cu IBS.

Shulman nu recomandă nicio marcă de capsulă de ulei de mentă în detrimentul alteia, dar asigurați-vă că obțineți una cu un strat enteric, altfel s-ar putea să aveți arsuri la stomac. Această acoperire specială permite uleiului de mentă să ocolească în cea mai mare parte stomacul și ulterior să fie eliberat în intestine, unde medicii cred că are cel mai bun efect.

Sfat rapid: Persoanele cu IBS ar trebui să ia capsule de ulei de mentă de două ori pe zi, în fiecare zi, pentru a obține efectele complete. „Problema pe care o văd este că oamenii nu o iau în fiecare zi. O iau doar când se simt rău. Și până în acel moment, este prea târziu”, spune Gerard Mullin, MD, un gastroenterolog certificat la Johns Hopkins Medicine.

Shulman spune că dacă nu ați observat nicio îmbunătățire a simptomelor IBS după aproximativ o săptămână de a lua capsule cu ulei de mentă, s-ar putea să nu funcționeze pentru dvs. Iar cei care se confruntă deja cu arsuri la stomac severe ar putea avea nevoie să evite uleiul de mentă, spune el.

4.Uleiul de mentă poate calma mâncărimea
Există mai puține studii solide care examinează eficacitatea uleiului de mentă pentru a trata mâncărimea de la mușcăturile de insecte, erupțiile cutanate de iedera otrăvitoare sau cicatricile vindecătoare.

Dar Ravindra spune că este o alternativă bună la cremele topice cu hidrocortizon fără prescripție medicală, care nu ar trebui să fie utilizate mai mult de două săptămâni din cauza potențialelor efecte secundare precum subțierea pielii, decolorarea și acneea.

Uleiul de mentă poate ajuta la ameliorarea mâncărimii din cauza efectelor sale de răcire a pielii și prin distragerea atenției nervilor din jurul punctului cu mâncărime. Uleiul de mentă nu trebuie aplicat pe pielea ruptă, spune Ravindra, deoarece ar putea arde sau agrava și mai mult rana.

Ce fel de ulei de mentă să obțineți
Ravindra recomandă alegerea unui ulei esențial de mentă organic, deoarece este produs din plante care nu sunt tratate cu pesticide sintetice, insecticide sau îngrășăminte.

Uleiul de mentă poate fi aplicat local nediluat, dar unii pot prefera să se dilueze cu un ulei purtător, cum ar fi uleiul de cocos sau de argan, care este mai blând cu pielea. Un număr mic de persoane pot prezenta iritații din cauza uleiului de mentă topic, caz în care ar trebui să încetați să îl utilizați.

Important: Ravindra spune că uleiul de mentă nu trebuie utilizat pe sau în jurul sugarilor sau copiilor, deoarece poate provoca probleme de respirație.

Uleiul de mentă are un risc foarte scăzut de toxicitate atunci când este aplicat local sau administrat pe cale orală și a fost utilizat în siguranță în numeroase studii clinice. Există încă un risc foarte mic de reacție alergică , așa că dacă aveți roșeață, mâncărime sau vezicule acolo unde ați aplicat ulei de mentă, ar trebui să încetați să îl utilizați.

Recomandări din interior
Uleiul de mentă este o opțiune fără prescripție medicală cu risc scăzut pentru dureri de cap, greață, dureri de stomac asociate cu IBS și mâncărime de zi cu zi. Cu toate acestea, este întotdeauna o idee bună să discutați despre orice tratament suplimentar cu medicul dumneavoastră înainte de a le încerca.

Sursa: AM Hammond este un scriitor care contribuie la Insider

Despre admin

V-ar mai putea interesa

INTENCITY. Mii de oameni s-au bucurat si au dansat pe muzica lui Alan Walker

O seară memorabilă! Intensitatea festivalului din Craiova a fost cu adevărat captivantă in debutul primei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.