Ultimele știri
Acasă / Invatamant / Mii de cărţi de patrimoniu şi tablouri lăsate să putrezească. „Străinii ar da bani grei pentru ele, iar noi le ţinem în cutii de pufuleţi“ FOTO 
SERPICO CRAIOVA

Mii de cărţi de patrimoniu şi tablouri lăsate să putrezească. „Străinii ar da bani grei pentru ele, iar noi le ţinem în cutii de pufuleţi“ FOTO 

Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova, unde se află şi cea mai mare bibliotecă şcolară din România, este la un pas de prăbuşire. În timp ce 84.000 de volume aşteaptă să fie conservate, subiectul „Carol“ este folosit de politicieni în lupta electorală, scrie Adevărul in editia online din 24 ianuarie 2020.

Foto facebook: Loredana Chimoiu

Colegiul Naţional Carol I, din Craiova este, ca vechime, a doua şcoală din România, iar construcţia clădirii a început în 1832. La început aici au învăţat aproape 500 de elevi, iar după Revoluţia din 1848 destinaţia clădirii s-a schimbat. A fost cazarmă, spital, comandament ţarist, iar în 1885 a devenit liceu prin înalt decret regal. Theodor Aman, Nicolae Titulescu, Eugen Ionescu, Alexandru Macedonski, Titu Maiorescu, Adrian Păunescu sau Amza Pellea sunt doar câteva dintre numele elevilor celebri care au învăţat în acest Colegiu.

Colegiul este una dintre bijuteriile arhitectonice ale municiului Craiova.

Anii au trecut, iar acum Colegiul este la un pas de prăbuşire. Oficial, autorităţile spun că imobilul va fi reabilitat, că studiul de fezabilitate este finalizat şi că s-ar fi găsit banii necesari.Compania NaţionaIă de Investiţii se va ocupa de toate lucrările, însă ar mai fi nevoie de o semnătură a noului ministru de la Dezvoltare pentru constituirea comisiei care trebuie să verifice documentaţia acestui proiect. Craiovenii sunt neîncrezători şi spun că, în prag de alegeri, iarăşi vor auzi tot felul de promisiuni.

CARE ESTE SITUAŢIA REALĂ A COLEGIULUI 

La primul cutremur, spun specialiştii, clădirea monument se va prăbuşi, iar acest lucru este ştiut de către autorităţile locale.

Mii de elevi au fost mutaţi din clădirea distrusă şi învaţă acum în alte anexe care sunt lipite, însă, de imobilul dezafectat. Copiii trec zilnic pe lângă fostele săli de clasă cu crăpături în pereţi cât palma şi de câte ori merg în pauze de la un laborator la altul sunt într-un real pericol, inclusiv acest lucru fiind ştiut de către autorităţi.

Din 2014, elevii CN Carol I din Craiova au fost scoşi din sălile de clasă FOTO / Ana Popescu

Clădirea Colegiului se află în centrul Craiovei. Pe lângă acest imobil trec zilnic mii de craioveni. Banda care avertiza că zona este extrem de periculoasă a dispărut, chiar dacă de la ferestre cad periodic bucăţi de geam sau tencuială.

Autorităţile locale ştiu că liceul este un real pericol. Şi la nivel central se ştie că municipalitatea are nevoie de ajutor pentru că în această clătire trebuie să se investească cel puţin 30 milioane de euro, altfel nu poate fi salvată. 

Bineînţeles, politicienii ştiu şi ei că o clădire-simbol a României se poate transforma oricând într-o ruină şi nu ratează ocazia să se folosească de subiectul “Carol” în lupta electorală. Mai ales în preajma alegerilor când se fac cele mai multe promisiuni. 

BUNURI NECONSERVATE DE ANI DE ZILE

Biblioteca liceului unde se află cărţile de patrimoniu, unele dintre ele tipărite cu patru secole în urmă

Timp de 6 ani, de când elevii au fost scoşi din sălile de clasă dezafectate, conducerea Liceului nu s-a obosit să scoată miile de cărţi de patrimoniu din biblioteca şcolară. 84.000 de volume aşteaptă să fie conservate. “Avem în vedere acest aspect. Vom lua măsuri. sperăm să ajungă şi banii pentru reabilitare”, spune Cristian Stăiculescu, directorul Colegiului Naţional Carol I din Craiova.

Până să “vină” banii pentru reabilitare, conducerea unităţii de învăţământ nu s-a obosit să scoată din încăperile pline de crăpături nici cărţile de patrimoniu, nici tablourile, statuetele sau mobilierul din furnir de trandafir despre care se spunea pe vremuri că a valorat mai mult decât construcţia liceului. Picturi, piese de mobilier, colectii rare de fluturi si de roci, remarcabile valori de patrimoniu, toate au fost lăsate de izbelişte.

Busturile personalităţilor, lăsate printre geamuri sparte

Picturi, piese de mobilier, colectii rare de fluturi si de roci, remarcabile valori de patrimoniu, întregesc unicitatea acestei catedrale a culturii, ce iese astfel din tiparele obisnuite ale unei simple institutii de învatamant.

Doar câţiva dascăli ai Colegiului s-au gândit să strângă în cutii aduse de acasă cărţile care zăceau în rafturile prăfuite. “Împreună cu câţiva elevi şi colegi, am pus cărţile vechi, de valoare, în cutii, ne-am gândit să le protejăm cât de cât. Ulterior, am aflat de la specialişti că pentru a fi conservate corespunzător, cărţile trebuie puse în cutii confecţionate dintr-un carton special. Străinii ar da bani grei pentru ele, iar noi le ţinem în cutii de pufuleţi. Nu este normal. Trebuie urgent conservate”, a declarat Liviu Ionescu, profesorul de fizică al Colegiului Naţional Carol I din Craiova care a avertizat în repetate rânduri că bunurile de valoare inestimabilă trebuie urgent salvate.

Urmareste REPUBLICA TV LIVE

Despre admin

V-ar mai putea interesa

Dan Diaconu explică pericolul uriaș și situația curentă în confruntarea SUA-Rusia

Autor: Dan Diaconu Pachetul de ajutorare a Ucrainei este doar un preambul. Cu toate că …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.