Ultimele știri
Acasă / Cultura-Media / Vindecătorii care tratează „ghinionul”
SERPICO CRAIOVA

Vindecătorii care tratează „ghinionul”

(Credit imagine: Vince Harris/Alamy )

Sute de vindecători tradiționali din Ecuador oferă curățiri spirituale. Dar acestea nu sunt pentru cei cu pielea subțire: printre alte opțiuni, pot implica o frecare cu urzici.

Un reportaj De HeideBrandes,
BBC

În camera din spate a unui mic magazin din Quito, Ecuador, o femeie ecuadoriană mică, în vârstă, mi-a frecat un mănunchi de urzici peste corpul meu gol. În timp ce mormăia în spaniolă, mâinile ei făceau mișcări rapide de curățare de la capul meu până la degetele de la picioare. În câteva secunde, corpul meu a bâzâit cu o senzație de arsură. Părpuri au apărut în dungi roșii furioase.

“Energia ta este blocată. Trebuie să-ți deschidem liniile energetice”, a spus ea. În timp ce mi-a frecat pielea acum iritată încă o dată, nu m-am putut abține să nu tresar la durere.

Emma Lagla este unul dintre limpiadores (curățenii) din Ecuador. Timp de secole, acești vindecători tradiționali au folosit ceea ce ei consideră plante magice, sacre din peisajul ecuadorian, pentru a trata bolile populare, inclusiv sentimentul de ghinion sau o aură contaminată.

Aș veni pentru o curățare spirituală, un proces care implică o frecare viguroasă cu plante tradiționale pentru a elimina energia proastă. Dacă senzația de arsură și usturimile care dansau peste corpul meu erau vreun semn, aveam nevoie de el.

Emma Lagla folosește ierburi, inclusiv urzică pentru a efectua o curățare spirituală asupra scriitorului (Credit: Vinita Salisbury)

În fiecare piață din centrul orașului din capitala Ecuadorului, curanderos (vindecătorii tradiționali) își oferă abilitățile în tarabele pline cu plante precum trandafirii, apreciate pentru sinceritatea lor spirituală; lemongrass, care poate fi amestecată cu horchata pentru a reduce inflamația; și guayusa, un tufiș asemănător Anzilor, folosit de triburile indigene indigene ca stimulent. Pe lângă uleiurile parfumate despre care vânzătorii jură că îl vor face pe iubitul tău să îți dorească mai mult, tarabele includ și alte plante din Andes Highlands, cum ar fi ruda (iarbă de grație), folosită pentru a ajuta la ciclurile menstruale; și ishpingo, un condiment ecuadorian care are proprietăți antifungice și poate fi transformat într-un ceai pentru a vindeca durerile de stomac.

Magazinele din cărămidă și mortar conduse de curanderi de-a lungul străzilor laterale, care oferă nu numai produse pe bază de plante, ci și tratamente, sunt de asemenea populare. (Limpiadores sunt un tip special de curanderi care efectuează tratamentele de curățare.)


Curanderos vând ierburi medicinale de la tarabe și magazine din Quito (Credit: Martha Barreno /VW Pics/Universal Images Group prin Getty Images)

„Aceste doamne de aici așteaptă ca pacienții să-și curețe spiritul rău, energia proastă și stresul”, a spus Marcos Peralvo, ghidul meu turistic din Quito, despre ceilalți oameni care așteptau în magazin când am intrat. „Este un fel de medicament magic ancestral, dar nu este un medicament natural. Veniți aici pentru tratamente pe care medicii nu sunt capabili să le vindece, cum ar fi curățarea aurelor și curățarea spiritelor corpului. Ei folosesc acele ierburi și acele ierburi vor absorbi energiile rele ale oamenilor. Aceasta este credința noastră.”

În timp ce adulții caută curățenie, majoritatea pacienților sunt bebeluși ale căror mame anxioase caută să protejeze „aurele pure” ale urmașilor.

Din fericire, urzica nu este folosita la bebelusi. În schimb, am văzut o femeie ținându-și copilul în brațe, în timp ce Lagla îl mângâia pe copil cu un mănunchi moale de ierburi care includeau mentă și marco (ambrosia arborecens), o plantă antireumatică folosită în mod obișnuit pentru a trata problemele bronșice și respiratorii. După ce s-a agitat, bebelușul s-a așezat în timp ce Lagla și-a pus un colier cu fructe de pădure verzi tari în jurul gâtului său pentru protecție. Apoi a mângâiat copilul cu o mână de petale de trandafir înmuiate în ulei de trandafiri pentru a-i calma pielea și pentru a-i infuza cu energie bună. Copilul a căzut într-un somn liniștit în brațele mamei sale.

“Acum îi va da mamei ierburi pentru un ceai. Mama trebuie să-l bea pentru că încă își alăptează copilul”, a spus Peralvo. „Trebuie să bea acest ceai de mai multe ori pe zi”.


Lagla pregătește petale de trandafir pentru unul dintre tratamentele ei (Credit: Heide Brandes)

Limpiadores poate oferi alte servicii precum plante medicinale și masaj, a spus Peralvo. Alții pretind că abordează alte probleme, cum ar fi de-a face cu un soț infidel, vrăji de dragoste, găsirea obiectelor pierdute sau chiar „tratarea” manualelor pentru a ajuta elevii să exceleze la teste. Unii pretind titlul de llamadors (apelanți), care pot chema înapoi un suflet plecat în corpul unui individ.

În timpul unei curățări ample, vindecatorul efectuează o limpia , o procedură de curățare andină născută din credința că Mama Natură este leacul pentru orice afecțiune. O limpia poate implica frecarea unui ou și a unui cobai negru mort peste corpul unui pacient pentru a evalua starea de sănătate. Apoi vin ierburile și urzica, cunoscute în Anzi pentru puterile sale de curățare.

Nefiind bolnavă, nu am avut nevoie de tratament complet cu cobai negru sau cu ou – în schimb, curățarea mea a fost mai simplă și mai rapidă decât o curată completă. Era mai degrabă un masaj spiritual, un scrub rapid pentru a spăla energia proastă. Cu corpul meu încă în flăcări de la urzici, Lagla și-a adunat petalele de trandafiri înmuiate în ulei de trandafiri pentru a-mi unge pielea.

„Acest lucru vă va liniști pielea și spiritul”, a explicat ea, traducând nepoata ei. „Ai avut stres și energie scăzută”.

Credințele în aceste tradiții sunt adânci în munții andine din Ecuador, dar pierd teren în zonele metropolitane ale țării . Dar nu complet – la unele spitale, medicii permit limpiatorilor să „curățeze” pacienții în timp ce își administrează propriile tratamente. Există dovezi că creierul vă poate convinge corpul că un tratament funcționează – până la punctul în care, în unele cazuri, un placebo poate funcționa la fel de bine ca medicina modernă, cel puțin când vine vorba de afecțiuni precum gestionarea durerii.

O femeie este purificată cu urzică înainte de o ceremonie din Puyo, Ecuador (Credit: Jonatan Rosas/Agenția Anadolu/Getty Images)

Localnici precum Peralvo, care a crescut în zonele muntoase rurale de la nord de Quito, nu au nevoie de convingere. El crede în proprietățile vindecătoare ale ierburilor, a spus el, și le-a folosit el însuși: odată, după ce o paradă zgomotoasă a speriat-o pe fiica lui de doi ani, ea s-a îmbolnăvit și nu s-a oprit din plâns. Soția lui de atunci nu credea în remediile populare, dar el a convins-o să-l lase să ducă copilul la un vindecător.

„După ce a fost curăţată, vindecătorul mi-a spus că va dormi cel puţin trei ore. Bebeluşul meu, nu trage un pui de somn în timpul zilei, dar a făcut-o. A adormit şi când s-a trezit, a vrut să meargă în camera ei şi a mers acolo singură”, a spus Peralvo.

„Trebuie să crezi în astfel de lucruri pentru ca ele să funcționeze, dar unii oameni din orașe nu cred în așa ceva”.

Când am părăsit micul magazin din Orașul Vechi din Quito, urmele de pe piele îmi ardeau în continuare, dar m-am simțit ciudat de relaxată. Tensiunea de a călători timp de 10 zile părea să se topească. Până dimineața, m-am simțit mai ușor în suflet și mai plin de energie. Poate că voiam doar să cred în puterea de curățare a limpia-ului – dar chiar dacă ritualul era un placebo, am învățat că poate merge foarte mult când vine vorba de vindecare.

Urmareste REPUBLICA TV LIVE

Despre Maria Staicu

V-ar mai putea interesa

Peste 120 de specialiști, reprezentanți ai cooperativelor agricole din UNCSV, participa la Conferința de încheiere a Proiectului Erasmus+ KA2-VET – Bune practici de guvernanță în cadrul cooperativelor agricole

foto: Sens & Contrasens în Agricultură  Lucrările se desfășoară la Hotel Ramada Plaza, în sala …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.