Ultimele știri
Acasă / COMUNICATE / Noaptea Muzeelor a devenit noaptea protestelor. Sute de angajați au ieșit în stradă

Noaptea Muzeelor a devenit noaptea protestelor. Sute de angajați au ieșit în stradă

În 2024 se împlinesc 20 de ani de la prima ediţie Noaptea Muzeelor din România.

Angajaţi din muzeele acreditate şi bibliotecile publice din România participă, sâmbătă seară, în Piaţa Victoriei, la un protest împotriva „tratamentului discriminatoriu” la care au fost supuşi de toate guvernările de după 1989 şi împotriva subfinanţării domeniului.

„Această parte a culturii române, ce administrează peste 95% din bunurile încadrate în patrimoniul cultural naţional şi care reprezintă cel mai eficient şi vizibil ambasador cultural al României, datorită limbajului universal al patrimoniului cultural, refuză să mai fie privită ca o Cenuşăreasă a sistemului cultural românesc!”, a transmis Federaţia „CulturMedia”, relatează realitatea.net.

Participanţii la miting poartă tricouri pe care stă scris „Cultura contează” sau „Voluntar – Ion Marcel Ciolacu”, ori pancarte cu numele muzeelor din Capitală sau din ţară ai căror angajaţi iau parte la protest, sau cu lozinci precum „Muzeele contează”, „Mama lor”, „Donez salariu pe o lună să trăiască Turcan o zi bună”, „Muzeele nu sunt cultură de rangul II”, „Noapte în Muzeele din România”, „Muzeograf muzeu 5.793 lei grilă, învăţământ 7.151 lei”.

Organizat de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Mass-Media „CulturMedia” – CNS Cartel Alfa, protestul, intitulat „Noapte în Muzeele din România”, a fost precedat de o pichetare a Ministerului Culturii. Aici, o delegaţie a participanţilor la miting a fost primită de secretarul de stat în Ministerul Culturii, Diana Baciuna.

„Textul a fost şi cel pe care l-au spus şi presei în nenumărate rânduri: ‘noi am făcut tot ce ţinea de noi, ne-am zbătut, dar mai trebuie decizie politică’. Deci s-a aruncat pisica în curtea prim-ministrului de fapt”, a declarat pentru Agerpres prim-vicepreşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Cultură şi Mass-Media „CulturMedia”, Decebal Vleja.

La Craiova este deschis doar Muzeul Exilului

Si la Craiova, la fel ca în multe oraşe din ţară, evenimentul Noaptea Muzeelor nu va avea loc. Sindicatele Muzeului de Artă şi ale Muzeului Olteniei au anunţat că nu vor participa la ediţia jubiliară a evenimentului, ca formă de protest.

„Muzeul Olteniei nu va participa la evenimentul european Noaptea Muzeelor 2024. Urmare a adreselor 843/13.05.2024 şi 866/14.05.2024, înaintate de cele două sindicate din cadrul Muzeului Olteniei Craiova, prin care personalul instituţiei a decis că nu va efectua ore suplimentare în data de 18.05.2024, anunţăm că Muzeul Olteniei nu va organiza evenimentul Noaptea Muzeelor , ediţia 2024. În data de 18.05.2024, Muzeul Olteniei Cula Cernăteștilor – Muzeul Olteniei Cula Izvoranu Geblescu – Brabova Dolj – Muzeul Olteniei Casa Memorială Amza Pellea pot fi vizitate conform programului obișnuit, între orele 09:00 – 17:00 (ultima intrare la ora 16:15)”, se arata intr-un comunicat al instituţiei.

Intr-un comunicat, si Muzeul de Artă anunta ca se se alătură protestului „Urmare a adresei nr. 611, din 13.05.2024, înaintată de membrii de sindicat din cadrul Muzeului de Artă Craiova, prin care suntem înștințați că nu vor efectua ore suplimentare în data de 18.05.2024, anunțăm că suntem în imposibilitate de a organiza evenimentul Noaptea Muzeelor, Ediția 2024. În data de 18.05.2024, Muzeul de Artă Craiova poate fi vizitat conform programului obișnuit de vizitare, între orele 10:00 – 17:00 (ultima intrare la ora 16:30).”

În schimb, reprezentanţii Muzeului Cărţii şi Exilului Românesc au anunțat că muzeul va fi deschis până la miezul nopţii pentru public.

“Muzeul Cărții și Exilului Românesc anunță că în ziua de 18 mai 2024 participă la cel mai important eveniment muzeal al anului, Noaptea Muzeelor. Toți cei care doresc să viziteze Muzeul Cărții și Exilului Românesc sunt așteptați până la miezul nopții cu tururi ghidate, spectacole de teatru, expoziții inedite ce conțin documente, fotografii, obiecte de artă din cele peste 43 de colecții deținute. Programul de vizitare pentru publicul craiovean va fi între orele 09.00-00.00. Muzeul Cărții și Exilului Românesc este partener al Teatrului Național „Marin Sorescu”, găzduind în curtea instituției, în ziua de 18 mai 2024, în intervalul 21.00-23.30, spectacolul UNATC „A douăsprezecea noapte”, organizat în cadrul Festivalului Shakespeare. Pe 18 mai 2024 se împlinesc 20 de ani de Noaptea Muzeelor în România, eveniment organizat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România. Acesta a devenit în ultimele două decenii una dintre mărcile culturale de renume și un adevărat fenomen social”.

Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor a anuntat ca îşi exprimă respectul faţă de decizia muzeografilor de a protesta.

“Luând act de disproporţiile salariale majore, incorecte, nejustificate, apărute între muzeografi, cercetători, conservatori, restauratori şi celelalte posturi de profil din reţeaua Ministerului Educaţiei, cu peste 20-30% mai mari decât ale celor cu responsabilităţi mult mai mari, patrimoniu cultural mobil administrat infinit superior şi complexitate a muncii net superioare din instituţiile muzeale aflate în reţeaua Ministerului Culturii sau a autorităţilor locale, generate de aplicarea globală şi necorelată sistemic a reglementărilor de salarizare din învăţământ.

Cum organizarea evenimentului Noaptea Muzeelor se derulează în afara orelor de program şi se bazează pe participarea voluntară a personalului din instituţiile muzeale, demersul colegilor din domeniu este cu atât mai legitim. Ştim că în acest moment se fac eforturi mari pentru rezolvarea acestor situaţii din partea tuturor factorilor implicaţi şi sperăm cu toţii în adoptarea rapidă a unor măsuri de corecţie juste şi necesare”, a transmis Comisia, citata de gds.ro.

Despre admin

V-ar mai putea interesa

PNL Dolj cere anularea alegerilor de la Malu Mare: 66 de alegători nu au primit buletine de vot. Nu este o simplă eroare materială, ci ne aflăm în fața unei fraude electorale evidente. FOTO DOCUMENT

PNL Dolj a depus la Biroul Electoral Central o cerere de anulare a alegerilor din …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.