Ultimele știri
Acasă / Diverse / RECICLARE. Cum să arunci bradul de Crăciun și să-i dai o a doua viață
SERPICO CRAIOVA

RECICLARE. Cum să arunci bradul de Crăciun și să-i dai o a doua viață

foto:corriere.it

Dacă la mai puțin de două săptămâni după ziua de Crăciun bradul împodobit începe să arate ca o prezență voluminoasă în sufragerie , a sosit momentul să-l desfacem. Lumanarile parfumate care creeaza atmosfera, luminile si bilele stralucitoare au fost deja inlocuite de numaratoarea inversa pana la plaja si de suplimente de caroten pentru a pregati pielea pentru bronz.

Un pas simplu în cazul copacilor artificiali: odată ce ai depășit obstacolul de a face ordine, trebuie doar să-l pui înapoi în pod. De la Mulchfest din New York, inițiativa de a transforma brazii tăiați în îngrășământ, până la așezarea copacilor în Toscana, până la copacii de pe fundul lacului Lugano, folosiți ca cuib de biban, scrie Corriere Della Sera.

În New York, de câțiva ani, departamentul orașului care se ocupă de parcuri și recreere a lansat Mulchfest, care se traduce literalmente prin „petrecere de mulch” . Două săptămâni în care newyorkezii își pot duce bradul tăiat în punctele amenajate din oraș și îl pot transforma în așchii de lemn care pot fi apoi folosiți pentru fertilizarea zonelor verzi. În perioada 26 decembrie – 9 ianuarie 2022, tocătoarele au fost desfășurate în zeci de locații din oraș, iar voluntarii s-au ocupat de procesul de ciobire. O modalitate de a ne asigura că acestea nu sunt abandonate pe stradă, lângă coșurile de gunoi și de a preveni ca acestea să ajungă la colectarea nesortată, ceea ce nu ar permite recuperarea așchiilor.

În 2021, peste 29.000 de brazi de Crăciun au fost „reciclați”. „Nu uitați să îndepărtați luminile și decorațiunile”, se arată pe site. „Pune-ți cizmele de cauciuc și adu-ți copacul. Ajutați să faceți NYC-ul și mai verde”.

În Italia, adevărații pomi de Crăciun fără rădăcini, așa-numitele vârfuri de brad, pot fi aruncați în pubele dedicate colectării de verdeață și ramuri, dar întotdeauna este bine să consultați site-ul municipiului dumneavoastră pentru a afla dacă are a organizat o colectare si eliminare.specifica, sau daca a prevazut diferite proceduri pentru conferirea pomilor taiati. O alternativă este să-l duci pe insula ecologică a orașului, unde poate fi mărunțit și transformat în humus.

Pentru cei care au optat pentru copacul adevărat cu rădăcini, există multe alternative în toată Italia. Pe langa varianta clasica care presupune readucerea acestuia in pepiniera de unde a fost achizitionat (deseori brazii folositi ca brazi de Craciun nu pot supravietui temperaturilor si ecosistemului orasului),s-au organizat inițiative în diferite municipalități pentru „salvarea lor” .

În Toscana, Parcul Poggio Valicaia, chiar în afara Scandicci, a fost transformat într-o bază „așezată în copaci”. Inițiativa cere proprietarilor de arbori adevărați cu rădăcini să-și încredințeze bradul parcului, care se va ocupa de el până la Crăciunul următor. Scopul este de a descuraja achiziționarea de brazi de plastic și, în același timp, de a face din cumpărarea conștientă un obicei virtuos. În cei patru ani în care parcul a fost transformat într-un loc de așezare a copacilor, responsabilii au îngrijit 618 copaci din șapte municipalități diferite, iar 460 au fost returnați familiilor lor de Crăciun.

În Elveția, în Locarno și Lugano, adevărații pomi de Crăciun ajung în apă. O soartă ciudată pentru brazi, oricât de neobișnuită ar părea, este o tradiție a zonei. De fapt, puieții devin cuiburi în care bibanul își poate depune ouăle și sunt, de asemenea, transformați în adăposturi pentru multe alte specii . „Anul acesta”, anunță Secția de pescuit din Golful Lugano, „avem nevoie de un număr și mai mare de puieți, în condițiile în care anul trecut, din cauza unei pandemii, inițiativa nu a putut avea loc. Vom avea nevoie de vreo 350 ”.

În Verona, colecția de copaci falși își propune să înlocuiască brazii nedurabili cu alternative ecologice. Ri-Albero, proiectul Garden Floridea și Amia, ajuns la cea de-a treia ediție, a dus anul acesta la colectarea a 6 chintale de materiale sintetice (majoritatea plastice) din care au fost fabricați copacii cetățenilor, apoi aruncați corect de către Amia. . 600 kg de materiale care se adaugă celor 1.500 kg adunate în edițiile anterioare ale proiectului. Bătrânii brazi au fost înlocuiți cu alternative certificate și durabile.

Executat de sc hv media production srl, la comanda Partidului Alianța pentru Unirea Românilor, CMF 21240330

Despre admin

V-ar mai putea interesa

Seară balcanică, mixuri inedite, trap și butaforie impresionantă, la IntenCity

(P) Pregătirile sunt în toi pentru Festivalul IntenCity, care se va desfășura în Craiova, în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.