Ultimele știri
Acasă / Administratie / Magistrații nu renunță la privilegii – Decizie bombă la CCR: PENSIA se poate cumula cu salariul la stat
SERPICO CRAIOVA

Magistrații nu renunță la privilegii – Decizie bombă la CCR: PENSIA se poate cumula cu salariul la stat

Curtea Constituțională a anunțat joi decizia pe care a amânat-o de trei ori timp de două luni. Judecătorii constituționali au hotărât că este permis cumulul pensie-salariu la stat după modificările făcute pentru eliminarea pensiilor speciale.

Curtea Constituţională a decis cumularea pensiei cu salariul la stat după trei amânări în acest caz. Judecătorii CCR au decis ca e neconstitională legea adoptată pentu a nu se cumula pensia cu salariul la stat, adoptată în Parlament.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a sesizat, pe 29 iunie, Curtea Constituţională în legătură cu modificările legii privind pensiile de serviciu şi cu legea privind cumulul pensiei cu salariul. După ce Parlamentul a adoptat pe 28 iunie proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale. Reforma privind pensiile speciale prevede o perioadă de grație de 5 ani pentru aplicarea acesteia și prelungește eliminarea pensiilor speciale pe o perioadă de 20 de ani. Legea privind pensiile de serviciu şi legea privind cumulul pensiei cu salariu au fost adoptate în Parlament pe 28 iunie.

„Curtea Constituţională a amânat pentru data de 5 octombrie 2023 obiecţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii privind unele măsuri pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, obiecţie formulată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţiile Unite”, potrivit informării CCR.

Înalta Curte a decis, „în unanimitate, sesizarea Curţii Constituţionale a României pentru controlul constituţionalităţii, înainte de promulgare în ceea ce priveşte: l Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu şi a Legii nr.277/2015 privind Codul fiscal (PL-x nr.244/2023); Legea privind unele măsuri pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare”.

Curtea Constituţională a admis, în luna august, parţial sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în legătură cu modificările legii privind pensiile de serviciu. Preşedintele CCR Marian Enache a explicat atunci că actul normativ se va reîntoarce în Parlament pentru a fi pus în acord cu decizia Curţii.

Guvernul a anunțat deja mai multe măsuri pentru pensiile speciale.

Deși reforma pensiilor, implicit a pensiilor speciale , trebuia să fie gata de la sfârșitul anului 2022, ceea ce nu s-a întâmplat. Termenul pentru adoptarea legii pensiilor speciale este 15 octombrie. Potrivit unor surse politice citate de Realitatea PLUS, coaliția de guvernare încearcă să ajungă la un consens atât cu oficialii europeni, care au adus critici de la bun început legii, cât și cu magistrații, care amenință că vor ataca în continuare proiectul, dar și cu o blocare a activității din instanțe.

Potrivit acelorași surse politice citate de Realitatea PLUS, se pregătesc și noi amendamente la legea pensiilor speciale. Unul s-ar referi la impozitul de 15% pentru partea de necontributivitate, ce s-ar putea transforma în impozit de 20% pe toată suma ce depășește salariul mediu pe economie.

CE MODIFICĂRI SE PREGĂTESC LA PENSIILE SPECIALE

-impozit de 20% pe tot ce depășește salariul mediu pe economie
-plafon maxim pentru cuantumul pensiei
-interzicerea cumulului de pensii speciale
-vârsta de pensionare 65 de ani (creștere treptată, până în 2040)
-crește perioada de raportare pt pensiile magistraților la ultimii 2 ani de activitate
-trecerea la pensii pe contributivitate până în 2043

Sursa: Realitatea PLUS

Urmareste REPUBLICA TV LIVE

Despre admin

V-ar mai putea interesa

PROGRAM ZILELE MUNICIPIULUI CRAIOVA, 30 mai – 02 iunie 2024

Joi, 30 mai 09:00 – 17:00 Muzeul Cărții și Exilului Românesc Expoziţie de artă fotografică …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.