Ultimele știri
Acasă / Administratie / VIDEO Casa Dianu, bijuteria arhitectonică a Craiovei
SERPICO CRAIOVA

VIDEO Casa Dianu, bijuteria arhitectonică a Craiovei

O bijuterie arhitectonică a începutului de secol XX și un monument istoric de o valoare inestimabilă, Casa Dianu din Craiova a fost restaurată. Clădirea a renăscut după zeci de ani de paragină și decădere. Simbol al eleganței și al bunului gust de altădată, construcția reușește să impresioneze prin detaliile păstrate intacte, prin numeroase elemente deosebite și prin evocarea atmosferei din casele boierești ale Craiovei de la 1900.

“Astăzi, am vizitat casa împreună cu reprezentanții presei locale, cărora le-am vorbit despre ce urmează după finalizarea lucrărilor. Felul în care arată acum clădirea este rezultatul unui efort financiar de aproape 5 milioane de euro, mare parte din fonduri europene atrase de Consiliul Județean Dolj, dar și al unui efort susținut al echipelor de arhitecți, restauratori și constructori care au lucrat cu migală și eficiență la acest proiect”. – Președintele CJ Dolj, Cosmin Vasile.

Lucrarea nu a fost scutită de surprize, dar nici de provocări uriașe pentru specialiști. În timpul renovării, într-una dintre încăperi a fost descoperită, sub alte șapte straturi de vopsea, vopseaua originală, de un roșu aprins. Restauratorii au reușit să scoată la iveală frumusețea inițială a camerei după ce au curățat și reîntregit culoarea originală. La exterior, în timpul operațiunilor de reconstruire a volumelor de pe fațada principală, au descoperit inițialele proprietarului Tache Dianu.

În Casa Dianu se regăsesc elementele originale în proporție de 90%. De asemenea, tâmplăria a fost păstrată în proporție de 97%, restul pieselor deteriorate fiind reconstruite după poze ale vremii.

Odată încheiată această etapă, va urma dotarea clădirii și amenajarea ei pentru funcționalitatea pe care am stabilit că o va avea monumentul istoric: Muzeul Cărții și al Exilului Românesc.

Muzeul va avea în componența sa săli de expoziții permanente și temporare pentru adulți și copii, săli de cercetare și săli multimedia. O parte dintre lucrările valoroase existente în colecțiile bibliotecii județene vor fi interpretate. Interpretarea este de tip interactiv, incluzând transpunerea documentelor în format digital, materiale audio, video și diorame. Acestea vor fi completate de prezentările muzeale clasice.

În muzeu, vor fi amplasate colecţiile de carte și înscrisuri donate Bibliotecii Județene “Alexandru și Aristia Aman” de către personalităţi culturale importante, reprezentative pentru exilul românesc.

Urmareste REPUBLICA TV LIVE

Despre admin

V-ar mai putea interesa

PROGRAM ZILELE MUNICIPIULUI CRAIOVA, 30 mai – 02 iunie 2024

Joi, 30 mai 09:00 – 17:00 Muzeul Cărții și Exilului Românesc Expoziţie de artă fotografică …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.