Ultimele știri
Acasă / Cultura-Media / Biden cere serviciilor de informații să investigheze originile virusului

Biden cere serviciilor de informații să investigheze originile virusului

Directiva a venit în timp ce oficialii din domeniul sănătății și oamenii de știință au reînnoit cererile pentru o examinare mai riguroasă.

O dezbatere reînnoită prinde contur cu privire la posibilitatea ca coronavirusul să se fi scurs accidental de la Institutul de Virologie Wuhan din China.Credit…Ng Han Guan / Associated Press

WASHINGTON – Președintele Biden a ordonat miercuri agențiilor de informații americane să investigheze originile coronavirusului, indicând că administrația sa ia în serios posibilitatea ca virusul mortal să fi fost scurs accidental dintr-un laborator, pe lângă teoria predominantă că acesta a fost transmis de un animal pentru oameni în afara unui laborator, scrie New York Times.

Într-o declarație, domnul Biden a arătat clar că CIA și alte agenții de informații nu au ajuns încă la un consens cu privire la modul în care virusul, care a provocat o pandemie și a ucis aproape 600.000 de americani , provine din China. El i-a îndrumat să îi raporteze în 90 de zile.

„Am cerut comunității de informații să își dubleze eforturile pentru a colecta și analiza informații care ne-ar putea apropia de o concluzie definitivă”, a spus președintele, citat de New York Times. .

Declarația domnului Biden, cea mai publică și mai extinsă a sa cu privire la modul în care virusul s-a răspândit la oameni, a venit în timp ce oficialii de rang înalt din domeniul sănătății și-au reînnoit apelurile în această săptămână pentru o anchetă mai riguroasă. Și a urmat criticilor crescânde față de un raport al unei echipe internaționale de experți convocat de Organizația Mondială a Sănătății, care a respins în mare măsură posibilitatea ca virusul să fi scăpat accidental dintr-un laborator chinez numit Wuhan Institute of Virology.

Rămâne o incertitudine profundă cu privire la originile unui virus care s-a răspândit în fiecare parte a globului pe parcursul a 17 luni. Aprecierile oamenilor de știință sunt în mare parte neschimbate: mulți cred că așa-numitul spillover natural de la animal la om rămâne cea mai plauzibilă explicație. În timp ce agențiile de informații americane au colectat câteva dovezi noi, informațiile suplimentare nu sunt suficiente pentru a le permite să tragă concluzii definitive cu privire la teoriile de fierbere îndelungată cu privire la laboratorul din orașul Wuhan, centrul focarului.

Dar directiva formulată cu atenție a președintelui a subliniat o nouă creștere a interesului cu privire la laborator, pe care președintele Donald J. Trump și unii dintre principalii săi consilieri l-au învinuit în mod repetat pentru pandemie. Unii oameni de știință au atribuit concentrarea reînnoită asupra laboratorului plecării domnului Trump de la Casa Albă – și fiind mai puțin identificați cu teoria – în timp ce alții au spus că reflectă frustrările profunde cu raportul recent al OMS, care a fost co-scris de oamenii de știință chinezi.


Președintele Biden a declarat, într-o declarație, miercuri, că comunitatea de informații a „fuzionat în jurul a două scenarii probabile”, dar nu a răspuns definitiv la întrebare.Credit…Doug Mills / The New York Times

Avril D. Haines, directorul serviciilor de informații naționale, a lucrat cu diferite agenții de informații, reunind oficiali cu puncte de vedere divergente pentru a le discuta, pentru a revizui știința în schimbare și pentru a promova colectarea suplimentară de informații.

Cu toate acestea, ordinul domnului Biden a fost un exemplu brusc de intervenție prezidențială în colectarea datelor brute de către cei însărcinați cu colectarea și analiza informațiilor în numele său. Președinții ezită adesea să apară implicându-se excesiv în pregătirea informațiilor de informații pe care le primesc, deși domnul Biden a fost activ în cererea de rapoarte de informații cu privire la chestiuni, inclusiv agresiuni rusești și terorism intern.

Președintele a solicitat în martie o evaluare internă a originii virusului, care i-a fost livrată în urmă cu două săptămâni în Prezidențialul său Daily Brief of Intelligence, potrivit unui înalt oficial de la Casa Albă și un oficial al administrației. Acest lucru a început o discuție, au spus oficialii, cu privire la declasificarea unora dintre constatări și ca oficialii de informații să emită o declarație publică.

Declarația – care a descris lipsa consensului între agențiile de informații – a fost gata săptămâna aceasta, dar domnul Biden a considerat că nu va ajuta la clarificarea chestiunii pentru public, potrivit seniorului oficial. Și marți, China a luat o linie grea împotriva cooperării cu OMS pentru anchete ulterioare, ceea ce l-a determinat pe domnul Biden să preseze pentru o anchetă mai robustă a Statelor Unite, a spus oficialul.

Nu era clar dacă domnul Biden a fost, de asemenea, mutat să acționeze printr-o schimbare publică de opinie de către unii oameni de știință sau presiunea politică a aliaților republicani ai domnului Trump de pe Capitol Hill, care au acuzat în repetate rânduri președintele și democrații că refuză să adopte teoria originii laboratorului. Serios.

Profitând de o pauză la etajul Senatului miercuri seară, senatorii Mike Braun din Indiana și Josh Hawley din Missouri, ambii republicani, și-au transmis proiectul de declasificare a informațiilor legate de eventualele legături dintre laboratorul chinez și originile pandemiei printr-un acord unanim. A venit după ce Senatul a fost de acord, marți, în unanimitate, să includă două dispoziții republicane într- un pachet imens de legislație chineză care vizează interzicerea trimiterii de fonduri americane la Institutul de virologie Wuhan sau la cercetarea „câștigul funcției” din China, în care oamenii de știință încearcă intenționat pentru a face un agent patogen mai puternic.

“De peste un an, oricine pune întrebări despre Institutul de Virologie din Wuhan a fost marcat ca un teoretician al conspirației”, a spus domnul Hawley. „Lumea trebuie să știe dacă această pandemie a fost produsul neglijenței la laboratorul de la Wuhan, dar PCC a făcut tot ce a putut pentru a bloca o investigație credibilă”.

În ultimele zile, Casa Albă a minimizat necesitatea unei anchete conduse de Statele Unite și a insistat că OMS este locul potrivit pentru o anchetă internațională. Declarația domnului Biden de miercuri a fost o schimbare bruscă.

Dezbaterea științifică și politică cu privire la modul în care virusul a devenit o amenințare globală pentru oameni a început să fiarbă de la începutul pandemiei. O mare parte din timp, oamenii de știință din întreaga lume au ajuns la concluzia că cel mai probabil a apărut dintr-un animal infectat.

Au existat dovezi clare că coronavirusul a apărut în mod natural prin recombinarea materialului genetic din diferite coronavirusuri de lilieci, a spus dr. Robert Garry, virolog la Școala de Medicină a Universității Tulane. Datele de până acum poartă semnele de recombinare naturală, a spus el, și nu prezintă semne de intervenție umană.

“Piesele sunt acolo”, a spus dr. Garry. „Acești viruși amestecă fragmente tot timpul.”

Dar alții au suspectat de multă vreme că criza globală a sănătății a fost provocată de om, indicând laboratorul chinez ca fiind sursa probabilă a agentului patogen. Domnul Trump i-a acuzat în repetate rânduri pe chinezi că și-a ascuns complicitatea. Peter Navarro, consilierul comercial al domnului Trump, a sugerat că a fost creat într-un laborator chinez de arme biologice.

Cu câteva zile înainte de a părăsi funcția, secretarul de stat Mike Pompeo a publicat o foaie informativă despre Institutul de Virologie Wuhan, prezentând dovezi că virusul ar fi putut ieși accidental din instalație. Printre alte puncte de date pe care dl Pompeo le-a eliberat a fost că guvernul avea „motive să creadă că mai mulți cercetători din cadrul WIV s-au îmbolnăvit în toamna anului 2019, înainte de primul caz identificat al focarului, cu simptome compatibile atât cu Covid-19, cât și cu bolile sezoniere comune. . ”

Wall Street Journal a raportat duminică că informațiile cu privire la cercetatorii bolnavi eliberate de dl Pompeo au fost cuprinse în documentele de informații întocmite la sfârșitul administrației Trump.

Cel puțin două documente de informații produse în ultimele luni discută despre lucrătorii bolnavi, potrivit unui oficial american. Unul este concentrat pe informații despre cele trei persoane, iar un document mai amplu pune inteligența în contextul a ceea ce se știe despre originile coronavirusului.Cu câteva zile înainte de a părăsi funcția, Mike Pompeo, secretarul de stat al președintelui Donald J. Trump, a prezentat în mod public dovezi că virusul ar fi putut apărea accidental din laboratorul Wuhan.Credit…Erin Schaff / The New York Times

Informațiile despre cei trei lucrători au venit din afara colecției proprii a agențiilor de informații din SUA, ceea ce înseamnă că veridicitatea sa este mai dificil de autentificat. Sursa informației a fost neclară, dar mai mulți oficiali americani au declarat că au crezut în raport că cei trei cercetători s-au îmbolnăvit.

Oficialii americani de informații nu știu dacă lucrătorii de laborator au contractat Covid-19 sau vreo altă boală, cum ar fi o gripă rea. Dacă ar fi avut coronavirusul, informațiile ar putea sugera că s-ar fi putut îmbolnăvi din laborator, dar ar putea însemna pur și simplu că virusul circula în Wuhan mai devreme decât a recunoscut guvernul chinez.

Tot spre sfârșitul mandatului lui Trump, oficialii Departamentului de Stat au început să examineze originile virusului și au ajuns la concluzia că este foarte puțin probabil să fi apărut în mod natural și, prin urmare, să fie produsul muncii de laborator.

CNN a raportat mai întâi efortul și a sugerat că eforturile grupului au fost închise de către administrația Biden, provocând critici acerbe ale republicanilor. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a negat acest lucru, spunând că concluziile echipei au fost informate oficialilor înalți din biroul de control al armelor al departamentului în februarie și martie.

„Odată cu transmiterea raportului, lucrările s-au încheiat”, a spus dl Price.

Domnul Trump a emis marți o declarație lăudându-se cu insistența sa timpurie că laboratorul din Wuhan este sursa virusului. „Pentru mine a fost evident de la început”, a spus el. „Dar am fost criticat grav, ca de obicei”.

În ciuda absenței unor noi dovezi, un număr de oameni de știință au început în ultimul timp să vorbească despre necesitatea de a rămâne deschis la posibilitatea ca virusul să fi ieșit accidental dintr-un laborator, probabil după ce a fost colectat în natură, o origine de laborator distinctă de o creație de către oamenii de știință.

“Cel mai probabil este un virus care a apărut în mod natural, dar nu putem exclude posibilitatea unui fel de accident de laborator”, a declarat miercuri doctorul Francis Collins, directorul Institutelor Naționale de Sănătate.

Unii oameni de știință au atribuit schimbarea în parte faptului că susținătorii mai extremi ai unei ipoteze de scurgeri de laborator, cum ar fi domnul Navarro, au înecat discuțiile mai măsurate despre modul în care lucrătorii de laborator ar fi putut duce accidental virusul afară.

Oamenii de știință au fost reticenți să discute ipoteza scurgerilor de laborator anul trecut, deoarece au fost de pază împotriva dezinformării, a declarat Marc Lipsitch, un epidemiolog de la Harvard.

„Nimeni nu vrea să cedeze teoriilor conspirației”, a spus el.

Dar raportul din martie al grupului de experți aleși de OMS în colaborare cu oamenii de știință chinezi, respingând posibilitatea unei scurgeri de laborator ca fiind „extrem de puțin probabil”, i-a obligat pe unii oameni de știință să vorbească.

„Când am citit asta, am fost foarte frustrat”, a spus Akiko Iwasaki, imunolog la Universitatea Yale. Împreună cu profesorul Lipsitch, ea a semnat o scrisoare publicată în revista Science luna aceasta, spunând că nu există suficiente dovezi pentru a decide dacă o origine naturală sau o scurgere accidentală de laborator a cauzat pandemia de coronavirus.

„Cred că este într-adevăr o întrebare fără răspuns care are nevoie de o investigație mai riguroasă”, a adăugat dr. Iwasaki.

Rămâne incertitudinea cu privire la originile virusului, care continuă să provoace ravagii în țări precum India. Statisticile oficiale ale coronavirusului din India raportează aproximativ 27 de milioane de cazuri și peste 300.000 de decese începând de marți.Credit…Anindito Mukherjee / Getty Images

Încă din primele săptămâni ale focarului, guvernul chinez a lucrat pentru a întârzia, devia sau bloca ancheta independentă a originilor virusului.

Oficialii chinezi au declarat la începutul anului 2020 că focarul a început pe o piață din Wuhan și au dat vina pe vânzările ilegale de animale sălbatice acolo. Au făcut acest lucru, în ciuda dovezilor care subminează această teorie: datele timpurii au arătat că patru din primii cinci pacienți cu coronavirus nu aveau legături clare cu piața. Guvernul a rezistat acceptării unei misiuni științifice internaționale.

Organizația Mondială a Sănătății a oferit o acoperire timpurie a disimulării Chinei, lăudând incorect supravegherea bolii chineze, observând un focar pe care îl ratase de fapt. Organizația pentru sănătate a anunțat public că China a fost de acord să împărtășească probe biologice – dar nu a urmat niciodată să spună că guvernul nu a îndeplinit această promisiune.


În timp ce oficialii americani au adunat informații noi, nu este suficient să le permită să tragă concluzii definitive cu privire la teoriile de fierbere îndelungată cu privire la laboratorul din Wuhan.Credit…Hector Retamal / Agence France-Presse – Getty Images

China a promovat, de asemenea, teoriile conspirației, inclusiv că boala a fost răspândită de armata americană și a susținut că orice anchetă de origine ar trebui să înceapă în Europa, nu în China. Oficialii chinezi și mass-media de stat au adoptat, de asemenea, frecvent o poziție defensivă.

Miercuri, Zhao Lijian, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, a ignorat întrebarea dacă OMS i se va permite să facă investigații suplimentare în China, spunând că a fost deja emis un „raport de studiu autoritar” cu „multe concluzii semnificative”.

În schimb, domnul Zhao a căutat să devieze atenția din China, arătând ceea ce el a numit rapoartele despre Covid-19 detectate încă din 2019 în alte părți ale lumii. El s-a referit, de asemenea, la teoria fără temei că virusul provine dintr-un laborator al armatei Statelor Unite.

„China ia în serios activitatea de urmărire a originii cu o atitudine responsabilă și a adus contribuții pozitive care sunt recunoscute pe scară largă”, a spus domnul Zhao. „Dacă partea SUA solicită cu adevărat o investigație complet transparentă, ar trebui să urmeze exemplul Chinei pentru a invita experții OMS în SUA”

Chiar dacă dezbaterea despre originile virusului a reapărut în ultimele săptămâni, în China a existat puțină discuție publică asupra problemei. Miercuri, mulți pe rețelele de socializare chineze au fost mai preocupați să discute despre moartea lui Yuan Longping , un om de știință proeminent în plante și despre un ultramaraton mortal în regiunea nord-vestică chineză Gansu, mai arata jurnalistii New York Times.

Despre Maria Staicu

V-ar mai putea interesa

LIVE. Momentul filmat în care s-a tras asupra lui Donald Trump la un miting de campanie în Pennsylvania. ”Am fost împușcat cu un glonț care mi-a străpuns partea superioară a urechii drepte” – Trump. „Este în siguranță” – Secret Service. Atacatorul, ucis de o echipă de contra lunetiști a Serviciilor Secrete (Hotnews)

O persoană înarmată a tras asupra fostului președinte Donald J. Trump și l-a rănit în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.