Ultimele știri
Acasă / Administratie / Dosarul cu șină, copiile pe hârtie, copiile legalizate sunt ISTORIE din 4 iulie – Instituțiile publice locale și centrale nu mai au voie să le ceară
SERPICO CRAIOVA

Dosarul cu șină, copiile pe hârtie, copiile legalizate sunt ISTORIE din 4 iulie – Instituțiile publice locale și centrale nu mai au voie să le ceară

Trecerea la online în administrația publică locală și centrală a intrat în vigoare. Dosarul cu șină și copiile legalizate au devenit istorie din 4 iulie. Instituţiile publice nu mai au voie să mai solicite, obligatoriu, persoanelor fizice şi firmelor dosare cu șină, copii legalizate sau alte documente care au fost emise de alte instituţii ale statului.

Marți, 4 iulie 2023, au intrat în vigoare prevederile legii dosarului cu şină. Totuși, instituțiile statului mai au la dispoziție încă o lună, ca perioadă de grație înainte de schimbarea totală, de debirocratizare.

„Vestea bună este că, începând de astăzi, 4 iulie, au intrat în vigoare prevederile legii căreia îi spunem, pe scurt, Legea dosarului cu șină. Este vorba de Legea nr. 9/2023”, a anunțat Ministerul Cercetării, citat de realitatea.net.

„De astăzi, toate instituțiile publice de la nivel central și local, precum și orice persoană juridică de drept privat care prestează servicii publice este obligată să accepte copia cărții de identitate transmisă prin e-mail. De asemenea, documentele necesare obținerii de alte documente, cum ar fi cererile sau formularele, pot fi depuse cu semnătură electronică.

Dispar și copiile în format fizic pe hârtie, care pot fi transmise tot online, iar dacă nu există această posibilitate, instituțiile publice au obligația să asigure, în mod gratuit, foto-copierea acestora. Copia legalizată devine și ea istorie, conformitatea cu originalul fiind certificată de funcționarul competent. Totodată instituțiile publice care solicită plata de taxe aferente serviciilor publice furnizate trebuie să ofere metode alternative de plată, fie prin plata cu cardul sau alte sisteme digitale.

Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării: Avem o lege a dosarului cu șină care de astăzi a intrat în vigoare și o perioadă de 30 de zile de tranziție. Important în perioada asta nu este să arătăm cu degetul și să amenințăm cu sancțiuni, ci să ajutăm. Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării va sprijini autoritățile centrale și locale în procesul de transformare digitală. Suntem alături de cei care au nevoie de noi. Colaborarea este cheia. Și cred că împreună putem crea un spațiu de lucru digital prietenos și apropiat de cetățean”, se arată în anunțul Ministerului Cercetării.

sursa: realitatea.net

Urmareste REPUBLICA TV LIVE

Despre admin

V-ar mai putea interesa

Dan Diaconu explică pericolul uriaș și situația curentă în confruntarea SUA-Rusia

Autor: Dan Diaconu Pachetul de ajutorare a Ucrainei este doar un preambul. Cu toate că …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.