Ultimele știri
Acasă / Sănătate / Efecte secundare ale consumului excesiv de vitamina D: crampe, greață. 5 semne fizice că iei prea multă vitamina D

Efecte secundare ale consumului excesiv de vitamina D: crampe, greață. 5 semne fizice că iei prea multă vitamina D

Dacă vă simțiți confuz, cadeți mai mult și vă simțiți excesiv de sete, este posibil să luați prea multă vitamina D. (foto sanovita)

Rata persoanelor expuse la toxicitatea vitaminei D a crescut cu 1600% între 2005 și 2011. Luarea prea multă vitamina D nu va duce la toxicitate hepatică, dar poate avea alte efecte periculoase asupra sănătății. Semnele fizice pe care le luați prea mult includ greață, crampe și senzație de confuzie, potrivit Insider.

Expunerea la vitamina D a crescut în ultimul deceniu, crescând cu 1.600% din 2005-2011, conform datelor SUA pentru controlul otrăvirii. Din ce în ce mai mulți americani iau suplimente, dar consumul prea multor vitamine poate provoca efecte negative asupra sănătății.

Lua vitamina D: deși mulți oameni au deficit de nutrienți, rata persoanelor expuse la toxicitatea vitaminei D a crescut cu 1.600% între 2005 și 2011, conform datelor de control al otrăvirii din SUA.

Organismul poate obține vitamina D în mod natural din lumina soarelui și din alimente precum ficatul, dar cei mai mulți oameni au deficit din cauza timpului petrecut în casă (și faptului că ficatul nu este alimentul preferat de fani), a spus dr. Zhaoping Li , directorul studiului. Universitatea din California, Centrul pentru Nutriție Umană din Los Angeles.

„Sunt oameni care iau foarte multe”, a spus Li, spunând că pacienții cu cancer au fost influențați de un studiu clinic randomizat conform căruia persoanele cu cancer care iau suplimente de vitamina D au un risc mai mic de a muri în comparație cu grupul placebo. „Vorbim despre oameni care iau 50.000 pe zi” – o doză pe care Li nu o recomandă.

Din fericire, a spus Li, supradozajul cu vitamina D nu este la fel de riscant ca vitamina A, care poate provoca rapid toxicitate hepatică și poate necesita un transplant de organe. Prea multă vitamina D ar putea, totuși, să provoace probleme de sănătate precum vărsături, constipație și crampe musculare. Un bărbat de 54 de ani a suferit leziuni permanente ale rinichilor după supradozaj cu suplimente de vitamina D.

Medicii recomandă să luați 600 UI pe zi pentru majoritatea adulților. Dr. Eduardo Villamor, profesor de epidemiologie la Universitatea din Michigan, a declarat că doza recomandată de vitamina D pentru majoritatea adulților este de 600 de unități internaționale (UI), conform standardelor stabilite de Divizia de Sănătate și Medicină a Academiilor Naționale . Persoanele peste 70 de ani pot lua în siguranță 800 UI.

Villamor a spus că este greu să obțineți prea multă vitamina D fără a lua prea multe suplimente. Oamenii își pot menține un nivel sănătos în mod natural, alegând alimente bogate în vitamina D, cum ar fi peștele gras și produsele fortificate, și expunerea la soare.

Ryan Andrews, RD, nutriționist principal și consilier la Precision Nutrition, le-a spus anterior persoanelor Insider care cred că au deficit de vitamina D ar trebui să discute cu medicul lor înainte de a lua suplimente pentru a se asigura că iau doza adecvată.

Iată 5 semne fizice că iei prea multă vitamina D:

-Îți este mereu sete și faci pipi constant. Vitamina D ajută la reglarea absorbției de calciu de către organism, a spus Li. Dar consumul de prea multă vitamina D poate provoca hipercalcemie sau când există prea mult calciu în sânge. Rinichii lucrează mai mult pentru a filtra calciul, provocând sete excesivă și urinare frecventă, potrivit Clinicii Mayo .

Luarea prea multă vitamina D poate provoca hipercalcemie sau calciu anormal de ridicat în sânge, care poate afecta rinichii, sistemul digestiv, oasele, creierul și inima. Prea mult calciu poate provoca, de asemenea, pietre la rinichi și leziuni ale inimii, a raportat anterior Insider .

-Ești confuz. Villamor a spus că alte simptome de hipercalcemie pot fi nespecifice și pot include confuzie, depresie, și oboseală.

Într-un studiu din 2021, un bărbat de 64 de ani a luat accidental 200.000 UI de vitamina D pe zi pentru o perioadă de timp nespecificată – cu peste 300% mai mare decât doza zilnică recomandată. El a intrat în camera de urgență într-o stare „obtunică” și nu a putut oferi istoricul medical detaliat. A rămas agitat și confuz în primele 10 zile de spitalizare, dar s-a îmbunătățit treptat după ce a luat mai mult calciu.

-Ai dureri musculare și crampe. Durerile musculare, slăbiciunea, crampele și spasmele pot proveni toate din hipercalcemie, conform Cleveland Clinic . Penn Medicine afirmă că hipercalcemia poate duce la deshidratare , care poate provoca crampe musculare.

-Cazi mai mult. Villamor a spus că administrarea a mai mult de 4.000 UI de vitamina D poate crește, de asemenea, riscurile de: Calcificarea țesuturilor moi sau vasculare sau atunci când o acumulare de calciu determină întărirea părților corpului. Țesuturile moi sau calcificarea vasculară pot întrerupe funcționarea normală a corpului și pot duce la durere.

Fracturi și căderi. Dacă cadeți mai mult sau simțiți umflături dure pe sâni, grăsime sau mușchi, este posibil să luați prea multă vitamina D.

-Sunteți constipată, greață sau vărsături. Li a spus că problemele gastrointestinale sunt un indicator comun că s-ar putea să luați prea multă vitamina D. Problemele includ greață, vărsături, constipație și deshidratare.

„Corpul tău încearcă să scape de calciul care este absorbit”, a spus Li, referindu-se atât la problemele gastrointestinale, cât și la urinarea excesivă. „Acestea sunt preocupările majore ale toxicității vitaminei D – chiar dacă nu este la fel de rău ca vitamina A [toxicitatea], atunci când luați o cantitate mare în forme pure, trebuie să vă faceți griji, ce afectează organismul?”

Sursa:insider.com

Despre Maria Staicu

V-ar mai putea interesa

Consiliul Județean Dolj continuă seria investițiilor în sănătate

Consiliul Județean (CJ) Dolj continuă seria investițiilor în sănătate prin finalizarea lucrărilor de renovare și …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.