Ultimele știri
Acasă / Craiova in direct / Târgul Meşterilor Populari, Ediţia a XLII-a, reper identitar al Craiovei (25-27 octombrie 2019)

Târgul Meşterilor Populari, Ediţia a XLII-a, reper identitar al Craiovei (25-27 octombrie 2019)

Muzeul Olteniei Craiova, Secția de Etnografie – Casa Băniei, organizează în parteneriat cu Consiliul Local şi Primăria Municipiului Craiova, având sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Dolj, pe Esplanada Teatrului Național „Marin Sorescu”, Piața„William Shakespeare”, Craiova, în perioada 25-27 octombrie 2019, Ediţia a XLII-a a Târgului Meşterilor Populari – expoziție în aer liber, loc de întâlnire cu valorile tradiționale românești.

Reprezentând tradiția în Cetatea Băniei, matricea autenticului în Oltenia, Târgul Meșterilor Populari, reunește la Craiova, de 42 de ani, diversități și plurități culturale tradiționale din întreaga țară, în pavilioanele special amenajate în Piața „William Shakespeare”, craiovenii putând recunoaște imaginile familiare ale celor peste 70 de meșteri populari, din toate centrele meşteşugăreşti active din țară, ce vor etala publicului craiovean felurite obiecte populare cu valoare estetică sau funcţională, produse tradiționale de la ceramică la costume populare, obiecte casnice, textile, împletituri, ouă încondeiate, icoane pe lemn şi sticlă, scoarţe ţărăneşti, piese de port, tablouri lucrate în tehnica goblenului, obiecte din metal şi material preţios, produse alimentare tradiţionale, cofetari cu bunătăţi tradiţionale, cozonaci, plăcintă, ciocolată, turtă dulce, halva, magiun, zacuscă, gem si diferite dulceţuri ecologice, acestea din urmă la mare căutare în ultima vreme.

În cadrul evenimentului cultural, publicul craiovean va avea posibilitatea să fie actant cultural activ și va putea asista la ateliere demonstrative de cusut, țesut, încondeiat, cioplit în lemn, pictură pe lemn și sticlă.

Manifestarea culturală propusă de către specialiștii Secției de Etnografie este legitimată valoric la nivel regional și național, reunind meșteșugari  reprezentativi pentru 20 de judeţe, din mai toate centrele meşteşugăreşti active din Oltenia (Olt, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Dolj) şi din ţară (Harghita, Covasna, Maramureş, Suceava, Braşov, Argeş, Timiş, Sibiu etc.)

Deschiderea oficială a celei de-a XLII-a ediţii a Târgului Meşterilor Populari  va avea loc vineri 25 octombrie 2019, ora 12.00, în Piața „William Shakespeare” Craiova, în prezența oficialităților locale și județene din cadrul Primăriei Craiovei și Consiliului Județean Dolj.

https://www.serpico.ro/

https://www.serpico.ro/ h

Programul manifestării:

VINERI, 25 octombrie

Ora 12,00: Deschiderea oficială a Târgului

Orele 08,00 – 19,00:  Expoziţie în aer liber

                SÂMBĂTĂ, 26 octombrie

Ora 13,00: Premierea câștigătorilor concursului de creație

Orele 08,00 – 19,00:  Expoziţie în aer liber

                                               DUMINICĂ 27 octombrie

Orele 08,00 – 19,00: Expoziţie în aer liber

Ca în fiecare an, meritele deosebite ale meşteşugarilor în conservarea şi perpetuarea tradiţiei, calitatea şi valoarea creaţiei vor fi răsplătite cu premii, festivitatea de premiere urmând să aibă loc sâmbătă, 26 octombrie, ora 13.00, în Piața „William Shakespeare”. Juriul concursului de creație va fi format din specialiști de marcă din cadrul instituțiilor muzeale din Oltenia, astfel: Președinte – dr. Florin Ridiche, managerul Muzeului Olteniei Craiova, membrii – dr. Claudia Balaș– Șef Secție Etnografie, din cadrul Muzeului Județean Olt, dr. Irinel Cănureci, Șef Secție de Etnografie, din cadrul Muzeului Olteniei, dr. Cornel Bălosu, etnolog, dr. Roxana Deca, Alina Bălan, Loredana Durău, Diana Călin, muzeografi ai Secției de Etnografie a Muzeului Olteniei Craiova, și secretar Bogdan Lupu, referent Muzeul Olteniei. În cadrul festivităţii de premiere vor fi acordate premiile pentru meşterii populari participanţi, pe două secţiuni – Adulţi, și, Copii şi Tineret, urmând a fi acordat și Trofeul Târgului, premiul oferit de Consiliul Judeţean Dolj şi Muzeul Olteniei, dar şi Premiul „Cetatea Băniei”, acordat din partea Primăriei Municipiului Craiova.

 Provocările organizării unui astfel de Târg al Meșterilor Populari de artă și meșteșuguri tradiţionale, într-o comunitate locală, constau în meșteșugarii autentici ce participă la această manifestare, tipurile de obiecte propuse spre comercializare – de o diversitate totală, în forma interactivă de expunere – demonstrații de cusut, cioplit, pictat, dar și în ambientul/atmosfera creată de acești meșteșugari. Craiovenii vor găsi la vânzare de la costume populare, ceramică, obiecte casnice, textile, împletituri, ouă încondeiate, icoane pe lemn şi sticlă, scoarţe şi cergi ţărăneşti, piese de port, împletituri din pănuşe, coşuri de nuiele, mobilier, obiecte din metal şi materiale preţioase până la produse alimentare tradiţionale, dulciuri, miere şi produse apicole.

Valorificarea tradițiilor și meșteșugurilor artistice se regăsește în acest Târg al meșterilor populari ce se organizează anual la Craiova, de fapt, o expoziție de artă populară cu vânzare, unde produsele autentice oltenești reconstituie crâmpeie identitare din universul satului și caselor de altădată, căci dincolo de patrimoniul de excepție deținut, specialiștii Muzeului Olteniei Craiova se preocupă permanent să aducă în actualitatea modernă mărturiile artei tradiționale românești, realizate de meșteri populari autentici, și crează, firesc, anual, drept mărturie, un loc al memoriei identitare țărănești, unde obiectele de altădată revin nostalgic, chiar într-un topos urban.

Obiectele prezentate spre vânzare cuprind o gamă diversificată a artei și creației populare, de la costume populare la ceramică, unelte de bucătărie, textile, împletituri, ouă încondeiate, icoane pe lemn și sticlă, scoarțe țărănești, piese de port. Descoperi în acest spațiu identitar ceramica smălțuită și nesmălțuită, provenind din centre încă active ale olăritului din Oltenia (Horezu – Vâlcea, Oboga – Olt, Șișești – Mehedinți, Vlădești – Vâlcea, Româna – Olt etc), din Harghita și Covasna, din Suceava,  obiecte de artă și utilitare, sculptate în lemn (căuce, furci, scaune din lemn, măsuțe, linguri, blaturi, tocătoare, tacâmuri din lemn, blide și blidare, cruci, pistornice, etc.), tablouri lucrate în tehnica goblenului, obiecte din metal etc. Datorită rolului pregnant pe care l-au jucat în relevarea și păstrarea elementelor și formelor tradiționale românești, se regăsesc în cadrul târgului: icoane pe lemn și sticlă, provenind din diferite centre de iconari din zona Olteniei (Craiova, Vâlcea),

Arta textilelor va fi relevată în cadrul Târgului Meșterilor Populari printr-o paletă bogată și variată de obiecte, de natură a acoperi diverse preferințe ale publicului: de la costume populare din toate județele Olteniei (ii, cămăși femeiești și bărbătești, pantaloni din dimie, aba sau din bumbac, marame din borangic, brâuri sau bete, etc), la țesături de interior (ștergare, căpătâie, șervete și batiste, macate și alte tipuri de țesături, precum scoarțele și chilimurile oltenești). Recunoscute în întreaga lume pentru frumusețea / autenticitatea lor, dar și prin migăloasa tehnică de realizare, covoarele și scoarțele oltenești constituie o categorie de produse populare căutate, cu precădere, de un public avizat, pretențios. Depășindu-și rolul inițial, de decor, covoarele și scoarțele oltenești au ridicat meșteșugul „jocului de fire” la rang de artă și, sub forma lor autentică de culori pastel, forme geometrice și simboluri arhaice, sunt oferite spre vânzare vizitatorilor. Textilele se înscriu astfel, într-o categorie aparte în cadrul expoziției cu vânzare din centrul Craiovei.

Un Târg al Meșterilor Populari este, până la urmă, o prelungire a ideii de muzeu prin obiectele pe care le cuprinde, astfel de manifestări culturale fiind de fapt chiar instituții cu rol educativ, instituții informative, dar și formative, instituții patrimoniale căci oricine vine în acest spațiu și pleacă de aici cu un obiect, pe care fie îl oferă, fie îl păstrează, va reveni în acest spațiu al tradițiilor populare.

Despre admin

V-ar mai putea interesa

Oferta educaţională a Universităţii din Craiova, Licenţă, iulie-septembrie 2024

Universitatea din Craiova organizează admiterea la cele 12 facultăți din structura sa și oferă pregătire …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.