Ultimele știri
Acasă / Cultura-Media / Pământul experimentează cea mai lungă eclipsă de Lună, dupa 581 de ani. FOTO-VIDEO
SERPICO CRAIOVA

Pământul experimentează cea mai lungă eclipsă de Lună, dupa 581 de ani. FOTO-VIDEO


Eclipsa parțială de Lună din 19 noiembrie va fi cea mai lungă din secolul al XV-lea, cu o durată de 3 ore, 28 de minute și 23 de secunde.

Pe 19 noiembrie 2021, Pământul va experimenta o eclipsă parțială de lună care va dura 3 ore, 28 de minute și 23 de secunde. Aproape 97% din suprafața Lunii va „dispărea”, acoperită de umbra Pământului.

Nicio eclipsă parțială de Lună nu a durat mai mult din 18 februarie 1440 și nici una nu va mai fi până în 2669, relatează space.com.

Cea mai lungă eclipsă parțială de Lună, ultima din 2021, va fi vizibilă în întreaga lume: America de Nord, America de Sud, Europa și anumite părți ale Asiei.

O eclipsă are loc atunci când un corp ceresc, cum ar fi o lună sau o planetă, se deplasează în umbra altui corp ceresc. Eclipsa va începe între 06.02 și 12.03 UTC (11.32 am – 5.33 pm IST), când Soarele, Pământul și Luna se vor alinia, formând o eclipsă parțială de Lună.

Luna va ajunge la apogeu – cel mai îndepărtat punct de pe orbita sa de Pământ – pe 20 noiembrie, si se va mișca cu cea mai mică viteză pe orbita sa. De aceea va părea că nu se mișcă deloc prin umbra Pământului, luându-i peste 100 de minute de la momentul primului contact umbral până la momentul celei mai mari eclipse și invers (cea mai mare eclipsă până la ultimul contact umbral).

Vezi AICI fazele eclipsei de Lună

Până în 2100, nicio altă eclipsă de Lună nu ar urma să dureze atât de mult, deși în următorii 80 de ani mai sunt estimate aproape 200 de fenomene ale Lunii. Și în luna mai a anului 2022 ar urma să mai existe un fenomen asemănător, însă nu atât de lung ca durată de timp.

Cea mai lungă eclipsă de Lună a secolului o să fie vizibilă în mai multe părți ale lumii, în aproape 50 de țări, inclusiv America de Nord, estul Australiei, Noua Zeelandă și Japonia, potrivit EarthSky, dar și vestul Europei. Ultima eclipsă parțială de Lună a avut loc în 2018 și a ținut o oră și 43 de minute, potrivit space.com.

https://videos.space.com/m/X07zqABS/partial-lunar-eclipse-in-nov-2021-explained-by-nasa?list=9wzCTV4g

Urmareste REPUBLICA TV LIVE

Despre admin

V-ar mai putea interesa

Video. Cozmin Guşă, dezvăluiri din culisele puterii politice. Plus: De ce vrea la Cotroceni

Jurnalistul și analistul politic Cozmin Gușă candidează la prezidențiale! În emisiunea „Culisele Statului Paralel”, moderată …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.