Ultimele știri
Acasă / Cultura-Media / În imagini: Cel mai semnificativ spectacol al autoportretelor lui Van Gogh dintr-un sfert de secol dezvăluie starea sa psihică în evoluție

În imagini: Cel mai semnificativ spectacol al autoportretelor lui Van Gogh dintr-un sfert de secol dezvăluie starea sa psihică în evoluție

Lucrările au fost pictate în ultimii ani ai vieții artistului

O expoziție recent deschisă la Galeria Courtauld din Londra încearcă să ofere perspective asupra psihicului în continuă schimbare și volatil al lui Vincent van Gogh.

Vincent van Gogh, Autoportrete (1887).

„Van Gogh: Self-Portraits”, curatoriat de Karen Serres, reunește 16 lucrări ale maestrului olandez din 1886 până în 1889, aproximativ jumătate din cele 35 de autoportrete și cele două desene care supraviețuiesc din epocă.

Prezentând lucrări din colecția proprie a lui Courtauld, precum și împrumuturi de la instituții apreciate din întreaga lume, spectacolul este primul în 25 de ani care adună atât de multe dintre autoportretele sale, a spus galeria, citata de news.artnet.com.

„Oamenii spun că este greu să te cunoști… dar nici să te pictezi nu este ușor”, scria artistul în septembrie 1889 într-o scrisoare către fratele său Theo. Picturile pot fi privite ca reprezentări ale stării psihologice și mentale evolutive a artistului, de la Autoportret cu pălărie de pâslă întunecată (1886-1887), realizat în timpul unei perioade la Paris, când a cunoscut o descoperire în stilul său artistic, până la reprezentări sumbre pe care le-a făcut despre sine în anii următori.

Două picturi create în 1889, cu puțin timp înainte de moartea sa în 1890, se numără printre punctele de atracție ale expoziției și sunt reunite pentru prima dată în mai bine de 130 de ani de când au părăsit azilul Saint-Paul-de-Mausole din Saint-Rémy- de-Provence în sudul Franței, unde artistul locuia la acea vreme.

Cele două autoportrete au fost pictate la sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie 1889, la o distanță de aproximativ o săptămână, dar erau foarte diferite.

„Primul a fost pictat deoarece se afla încă în mijlocul crizei severe de sănătate mintală care l-a lovit la mijlocul lunii iulie, în timp ce al doilea a fost creat în timp ce se recupera”, a spus galeria.

Din păcate, Van Gogh nu a supraviețuit mult. „Dacă aș fi putut lucra fără această boală blestemată, ce lucruri aș fi putut face”, a scris artistul într-una dintre ultimele scrisori.

Expoziția se desfășoară până pe 8 mai. Vezi mai multe imagini din spectacol AICI

Vincent van Gogh, Autoportret (septembrie 1889).
Vincent van Gogh, Autoportret cu pălărie gri din pâslă (septembrie – octombrie 1887).

David Alfaro Siqueiros, Figura de Mujer (1961). Disponibil acum în Art of the Americas pe Artnet Auctions. Est. 100.000 USD până la 150.000 USD.

Despre Maria Staicu

V-ar mai putea interesa

Ringo Dămureanu: “Am votat pentru familie, am votat pentru viitorul tinerei generații”

Ringo Dămureanu, candidatul AUR la Consiliul Județean Dolj, a votat la ora 12,00, la Secția …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.