Ultimele știri
Acasă / Administratie / VIDEO/Joi, Sibiul este capitala politică a UE. Marea surpriză a Summit-ului: Se cere reformarea Uniunii Europene. Cum ar putea intra Summit-ul în istoria omenirii.”Declaraţia de la Sibiu”

VIDEO/Joi, Sibiul este capitala politică a UE. Marea surpriză a Summit-ului: Se cere reformarea Uniunii Europene. Cum ar putea intra Summit-ul în istoria omenirii.”Declaraţia de la Sibiu”

Viitorul Uniunii Europene se decide maine, la Sibiu, capitala politica a UE pentru doua zile. In urma discuţiilor va fi formulată Agenda Strategică a Uniunii Europene 2019-2024, care va fi adoptată la Consiliul European din iunie.

Asadar, la Sibiu se vor afla joi, 9 mai 2019, şefii de stat (27) şi de guvern ai ţărilor membre ai Uniunii Europeane, câteva zeci de delegaţii oficiale si sute de invitaţi de rang înalt. De asemenea, 1.000 de jurnalişti şi traducători sunt prezenti la Summit-ul liderilor Uniunii, planificat pentru a decide viitorul UE post Brexit.

Foto 1: Guliver/ Getty Images

Liderii ţărilor din UE vor stabili priorităţile blocului european pentru următorii cinci ani, care vor fi definitivate în iunie, după alegerile pentru Parlamentul European în urma cărora va fi desemnată şi noua Comisie Europeană.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk (foto 1), le-a propus, luni şefilor de stat sau de guvern din Uniune, ca la summitul din 9 mai să adopte un document denumit “Declaraţia de la Sibiu”, prin care să transmită un mesaj de de unitate şi încredere.

El a spus că cel mai probabil se va semna Declarația de la Sibiu în care se vor consemna principalele direcții ale Uniunii pentru anii viitori. „Ne vom reuni la Sibiu de Ziua Europei pentru a discuta despre planurile strategice ale Uniunii în anii următori. În acest context, vă propun să adoptăm Declaraţia de la Sibiu, trimiţând un mesaj de unitate şi încredere în acţiunile noastre comune (…). Ca urmare a discuţiilor de la Sibiu, vom formula Agenda Strategică a UE 2019-2024, care va fi adoptată la Consiliul European din iunie”, scrie Donald Tusk în scrisoarea publicată luni seara pe site-ul Consiliului European şi la care este ataşată o schiţă a Agendei Strategice pentru următorii cinci ani, potrivit Agerpres.

Opt state UE cer la Sibiu o revoluție anti schimbări climatice

Summit-ul va fi marcat de o dezbatere despre ambiția UE de a lupta împotriva schimbărilor climatice, scrie Forbes în ediția de marți.

Opt dintre cele 28 de țări membre au lăsat să circule un document înainte de summit, l-au lăsat să se scurgă în presă, cerând ca Uniunea că se angajeze să stopeze emisiile de carbon până în 2050 și să aloce 25% din bugetul Uniunii pentru proiecte care să lupte împotriva schimbărilor climatice. Documentul este semnat de Franța, Belgia, Spania, Danemarca, Luxemburg, Olanda, Portugalia și Suedia. El mai spune că trebuie integrată de urgență piața de energie, fragmentată în acest moment. ”O piață de energie internă funcțională și mai integrată va fi cheia securității energetice în orice regiune”, se arată în documentul citat de Forbes. ”Folosirea optimală a infrastructurii și dezvoltarea unei piețe de energie interconectate sunt mijloace importante pentru atingerea acestui obiectiv”, mai spune acesta.

foto3: dw.com

Președintele francez, Emmanuel Macron (foto 3), a declarat luni că guvernul său va intensifica eforturile de protejare a biodiversității după ce a întâlnit oameni de știință care au avertizat că o creștere a pierderii biodiversității a fost o amenințare la fel de mare pentru oameni ca schimbările climatice. Macron și-a asumat paternitatea ideii şi și-a anunţat intenţia după o întâlnire la Paris cu premierul olandez Mark Rutte. Iniţiativa Macron cere ca unul din punctele principale ale viitoarei agende europene să fie combaterea schimbărilor climatice. Mai mult, ţările membre UE ar trebui, potrivit documentului de lucru, să îşi majoreze contribuţiile în cadrul Acordului de la Paris, din 2015 privind limitarea încălzirii globale.

Cele opt țări care susțin eliminarea emisiilor de carbon vor ca liderii UE să aprobe planul pentru 2050 mai devreme de luna iunie, la summit-ul de la Sibiu. ”Ca să creeze un moment prielnic, UE trebuie să facă anunțuri ambițioase în timpul Summit-ului de la Sibiu, preferabil prin a fixa țința de zero emisii de carbon până cel târziu în 2050”, susțin cele opt țări semnatare ale documentului.

Germania și țările est-europene cred că țința 2050 este prea ambițioasă și ar dăuna competitivității europene. Ele vor o amânare până, poate, în 2060.
Militanții de mediu, pe de altă parte, vor ca liderii să își asume un calendar mai ambițios, argumentând că recentele proteste pe teme de schimbări climatice arată că cetățenii UE reacționează rapid. ”La summit-ul de la Sibiu toți liderii UE trebuie să urmeze chemarea celor mai progresiste guverne și să se angajeze public că vor pune acțiunea pe climă în prim planul cooperării europene”, a spus Wendel Trio, directorul Climate Action Network Europe.

Războiul franco-german pe tema climei Citeste mai mult pe digi24.ro

Marea surpriză a Summit-ului: Se cere reformarea Uniunii Europene

Sebastian Kurz va propune la Summit-ul Consiliului European de la Sibiu, reformarea Uniunii Europene prin modificarea Tratatului Lisabona. Acesta va pleda pentru introducerea unor reglementări europene mai stricte, inclusiv pentru protejarea statului de drept, informează Dw.com.

Sebastian Kurz s-a arătat îngrijorat în legătură cu nerespectarea regulilor privind deficitul bugetar în zona euro.

„Atunci când Comisia Europeană reacţionează ridicând din umeri, mai mult sau mai puţin, în legătură cu gradul de îndatorare al Franţei sau Italiei, Europa are o problemă. Aceste lucruri trebuie să se schimbe.”, afirmă Sebastian Kurz într-un interviu acordat publicaţiei Handelsblatt. Citeste mai mult pe evz.ro

Despre admin

V-ar mai putea interesa

Campania electorală s-a încheiat. Românii își votează reprezentanții din Parlamentul European

Duminică, 9 iunie, românii își vor alege reprezentanții în Parlamentul European Alegeri europarlamentare au loc …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.