Ultimele știri
Acasă / Diverse / dw.com: Cine este cine în conflictul Prigojin-Kremlin?

dw.com: Cine este cine în conflictul Prigojin-Kremlin?

Tensiunile dintre Evgheni Prigojin și armata rusă au escaladat, deși liderul Grupului Wagner și-a oprit acum trupele. Iată actorii cheie în conflict prezentati de jurnalistii dw.com.

sursa dw.com: Un mercenar Wagner în orașul rusesc Rostov-pe-Don, lângă granița cu Ucraina, pe 24 iunie 2023Imagine: AFP prin Getty Images

Evgheni Prigojin

Șeful grupului paramilitar independent Wagner , Evgheni Prigojin, a fost considerat anterior unul dintre cei mai apropiați confidenti ai președintelui rus Vladimir Putin. Grupul Wagner a jucat un rol esențial în invazia Ucrainei de către Rusia, în special în și în jurul lui Bakhmut, ca să nu mai vorbim de conflictele din Siria și de pe continentul african din ultimii ani .

Dar legăturile strânse dintre Prigojin și conducerea Kremlinului au avut de suferit în ultimele luni: șeful Wagner este de mult timp în favoarea instalării unei noi conduceri militare ruse, pe care a criticat-o în repetate rânduri pentru înfrângerile din Ucraina.


sursa dw.com: Yevgeny Prigozhin, șeful Grupului Wagner, într-o adresă video de la Rostov-pe-Don pe 24 iunie 2023Imagine: Serviciul de presă Prigozhin/AP Foto/alianță imagine

Tensiunile au crescut de vinerea trecută, când Prigojin a acuzat conducerea militară, în special inamicul său, ministrul Apărării, Serghei Şoigu, că a minţit poporul rus cu privire la adevăratele motive ale războiului din februarie 2022. El a acuzat, de asemenea, trupele ruse că au atacat Grupul Wagner .

Într-un discurs național televizat sâmbătă, Putin i-a numit pe mercenarii Wagner „trădători”, care vor fi „inevitabil pedepsiți” – ruptura finală dintre Kremlin și Prigojin.

După ce s-a încheiat un acord sâmbătă seara, ancheta asupra lui Prigojin de către FSB, agenția de informații internă a Rusiei, a fost anulată, cu condiția ca șeful mercenar să se mute în Belarus. Potrivit termenilor acordului, soldații lui Wagner nu vor fi nici pe departe răzbunați.

Grupul Wagner: organizația mercenară din umbră a Rusiei
01:35

Serghei Şoigu

Ministrul rus al apărării din 2012, Serghei Șoigu se numără printre principalii autori ai agresiunii militare împotriva Ucrainei din 2014 și, într-o măsură și mai mare, de la începutul războiului total la 24 februarie 2022. Șoigu este acuzat de numeroase crime de război.

În mod nominal, el este cel mai important om al lui Putin – deși există îndoieli cu privire la cât de multă încredere se bucură în continuare fosta dragă de la Kremlin. Deși ar putea considera ocupația Crimeei în 2014 și implicarea Rusiei în Siria drept succese, reputația sa a scăzut de când a început războiul împotriva Ucrainei . Faptul că Putin a sperat că invazia va merge cu mult diferit este considerat un secret deschis.

Relația lui Shoigu cu Prigozhin este deosebit de tensionată. Șeful forței mercenare Wagner a acuzat în repetate rânduri Ministerul Apărării că nu a livrat muniție. Prigojin a mai spus că Shoigu urmărește obiective și premii personale, cum ar fi medalia unui erou, înșelând în același timp pe Putin cu privire la situația din Ucraina. Aceste acuzații au culminat recent când Prigojin a spus că Șoigu a mințit poporul rus cu privire la motivul real al invaziei.

Dar eșecul rebeliunii lui Prigojin este probabil să întărească din nou poziția lui Shoigu. Armata rusă este loială ministrului său apărării – aproape că nu au existat dezertori care s-au alăturat trupelor Wagner. Rămâne de văzut în ce măsură acest lucru îmbunătățește relația tensionată a lui Shoigu cu Putin. Deocamdată, Putin este alături de ministrul său apărării.


sursa dw.com: Ministrul Apărării Şoigu (stânga) cu preşedintele Putin (centru) şi şeful Statului Major General al armatei Valery Gerasimov (dreapta) în 2018Imagine: Alexei Nikolsky/dpa/picture Alliance

Valeri Gerasimov

Șeful Statului Major General al Forțelor Armate Ruse Valery Gerasimov a preluat comanda trupelor din Ucraina de la Serghei Surovikin în ianuarie 2023. El este responsabil și de organizarea operațiunii militare a Rusiei în Siria. După ce și-a asumat funcția în 2012, după ce Shoigu a fost numit ministru al apărării, el poate fi considerat un confident al lui Shoigu, pe care îl servește ca prim-adjunct.

Furia șefului Wagner, Prigojin, este îndreptată atât asupra lui Shoigu, cât și asupra lui Gerasimov, pe care îi acuză de incompetență, considerându-i în primul rând responsabili pentru pierderile grele din timpul invaziei Ucrainei. Sâmbătă, după ce a pretins că a capturat facilități militare în orașul Voronej, din sudul Rusiei, Prigojin a amenințat că va mărșălui asupra Moscovei dacă Șoigu și Gerasimov nu s-au alăturat cauzei sale, apoi a continuat prin deplasarea spre nord . Dar cererile lui Prigojin de a detrona sau de a preda ambii bărbați nu au avut succes. Deocamdată, Gerasimov este în siguranță în poziția sa.

sursa dw.com: Fostul aliat Prigozhin, Serghei Surovikin, i-a cerut acum șefului Wagner să demisionezeImagine: Mikhail Metzel/Tass/IMAGO

Serghei Surovikin

Până acum, șeful adjunct al Statului Major General al Forțelor Armate Ruse, Serghei Surovikin, era considerat a fi un aliat al lui Prigojin. Generalul a comandat forțele ruse în Ucraina din octombrie 2022 până în ianuarie 2023, înainte de a fi retrogradat și înlocuit de Valery Gerasimov. De când conflictul a escaladat, se pare că el a întors spatele capului Grupului Wagner, cerând lui Prigojin într-un mesaj video de vineri seară să pună capăt luptei pentru putere.

Inamicul doar „așteaptă să vadă exacerbarea situației noastre politice interne”, a spus Surovikin, solicitând supunerea la comanda lui Putin.

Acest articol a apărut inițial în germană (dw.com) A fost publicat pentru prima dată pe 24 iunie 2023 și actualizat pe 25 iunie 2023.

Actualizări ucrainene: Șoigu din Rusia își face apariția în videoclip

Ministrul rus al Apărării a fost văzut într-un videoclip pentru prima dată de la revolta lui Wagner împotriva conducerii sale. Între timp, primarul Moscovei spune că măsurile de securitate din capitală au fost ridicate. In captura de ecran dintr-un videoclip lansat de Moscova arată că ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, ar fi inspectat trupele rusești în Ucraina.

Citeste continuarea AICI

Despre admin

V-ar mai putea interesa

PNL Dolj cere anularea alegerilor de la Malu Mare: 66 de alegători nu au primit buletine de vot. Nu este o simplă eroare materială, ci ne aflăm în fața unei fraude electorale evidente. FOTO DOCUMENT

PNL Dolj a depus la Biroul Electoral Central o cerere de anulare a alegerilor din …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.