Ultimele știri
Acasă / Craiova in direct / “Particula lui Dumnezeu”. Pregătirea experimentelor la CERN Video

“Particula lui Dumnezeu”. Pregătirea experimentelor la CERN Video

Descoperirea Bosonului Higgs* la CERN* va fi, fără îndoială, înregistrată ca una dintre cele mai mari descoperiri ale secolului 21.

Cum se „pregătește” un astfel de experiment? Ce ar trebui să știe despre așa ceva cei ce nu sunt oameni de știință? Parte din echipa de la CERN, fizicianul Mihai Caprini vorbește despre proiecțiile pe termen lung ale unor experimente de asemenea dimensiuni.

*CERN- Organizatia Europeană pentru Cercetare Nucleară

** In perioada 2011 – 2012 oamenii de știință de la CERN au făcut progrese majore pentru a dovedi existența bosonului Higgs, până acum doar presupusă. Bosonul Higgs, numit așa după fizicianul britanic Peter Higgs și supranumit „particula Dumnezeu”, este o particulă elementară din familia bosonilor, care face parte din mecanismul de rupere spontană a simetriei ce conferă masă celorlalte particule elementare.

Căutarea unei dovezi a existenței sale a început în anii 1960. La 4 iulie 2012, la CERN s-a anunțat descoperirea unei particule cu masă de aproximativ 126 GeV, compatibilă cu bosonul Higgs. Identificarea a fost confirmată la 14 martie 2013.

Aflarea “particulei lui Dumnezeu” este considerata esentiala in descifrarea Universului. Fizicienii sustin ca rolul ei este de a da masa particulelor care alcatuiesc atomii. Fara aceasta masa, particulele ar calatori prin cosmos cu viteza luminii, fara a fi capabile de a se uni pentru a forma atomi, care alcatuiesc tot ceea ce cunoastem din Univers, de la oameni la planete.

Citeste AICI de unde vine denumirea de “Particula lui Dumnezeu”

Despre Maria Staicu

V-ar mai putea interesa

oltenasul.ro: Lista celor 27 de consilieri locali craioveni aleși la scrutinul din 9 iunie 2024

În urma scrutinului de duminică, PSD obține majoritatea în consiliul local municipal Craiova, cu 14 …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.