Ultimele știri
Acasă / Cultura-Media / Premiul Nobel pentru Medicină lui Katalin Karikó și Drew Weissman pentru vaccinuri împotriva Covid
SERPICO CRAIOVA

Premiul Nobel pentru Medicină lui Katalin Karikó și Drew Weissman pentru vaccinuri împotriva Covid

Foto: La Repubblica

Ei au dezvoltat metoda ARN folosită pentru prima dată în pandemie. Adunarea Nobel: „Datorită lor, milioane de vieți au fost salvate”

Câștigătorii Premiului Nobel pentru medicină sunt maghiara Katalin Karikó, 68 de ani, și americanul Drew Weissman, 64 de ani, care au dezvoltat metoda ARN utilizată pentru vaccinurile împotriva Covid, relatează Elena Dusi inLa Repubblica.

„Datorită lor, milioane de vieți au fost salvate și lumea s-a redeschis” este motivația Adunării Nobel care a acordat premiul. Munca lor ne-a permis să depășim „una dintre cele mai grave amenințări la adresa sănătății umane din timpurile moderne”.

Evadare din Ungaria și dificultăți în SUA

Karikó are o istorie dificilă în spate. Născută în Ungaria în 1955, a crescut într-o sărăcie extremă. În 1985 și-a părăsit țara pentru a urma un doctorat în Statele Unite, scăpând cu mașina în spatele Cortinei de Fier și ascunzându-și toate economiile în ursulețul fiicei sale.

La început, nici în SUA, nimeni nu a crezut în valoarea studiilor sale despre ARN. A fost aproape să renunțe de mai multe ori, din moment ce nimeni nu a vrut să o finanțeze. Multe cereri de fonduri au fost respinse între 1995 și 1995, până când Karikó l-a întâlnit pe Weissman la coadă, la copiatoarea de la Universitatea din Pennsylvania, în 1990. Colega, care lucra la un posibil vaccin împotriva SIDA, i-a dat o idee pentru a face ARN-ul mai stabil. , deci utilizabil în scopuri de sănătate.

Astăzi, Weissman predă cercetare în domeniul vaccinurilor la Universitatea din Pennsylvania, iar Karikó, care deține o catedră la acea universitate, este și profesor la Universitatea Maghiară din Szeged. El rămâne consultant pentru compania germană BioNTech care a produs unul dintre vaccinurile ARN împotriva Covid-ului în colaborare cu Pfizer, administrând 1,5 miliarde de doze.

Potrivit EMA, Agenția Europeană pentru Medicamente, toate vaccinurile Covid au salvat aproximativ 20 de milioane de vieți în întreaga lume.

Soluția de vaccin

ARN-ul mesager este molecula folosită în vaccinurile împotriva Covid. Pandemia a fost adevăratul test al acestei metode, care fusese și ea studiată încă din anii 1980.

Secvența de ARN corespunzătoare unei părți a virusului recunoscută de sistemul nostru imunitar a fost utilizată în vaccinul împotriva Sars-Cov2: proteina spike. Odată ce vaccinul este injectat, ARN-ul intră în celulele noastre și le oferă instrucțiuni pentru a asambla proteina spike. Odată ce circulă în corpul nostru, vârful este recunoscut de sistemul imunitar, care începe să producă anticorpi și dezvoltă o memorie împotriva virusului.

În comparație cu metodele tradiționale – utilizarea virusurilor inactivate sau cu secvența spike introdusă în genom sau utilizarea proteinelor spike gata făcute – un vaccin ARN poate fi dezvoltat foarte rapid. Această inovație a primit o mare parte din meritul pentru viteza cu care a început campania de vaccinare.

După dovada de maturitate a pandemiei, vaccinurile ARN sunt studiate pentru multe boli diferite, de la gripă la SIDA la tumori. Experimentele evaluează eficacitatea acestei metode, de exemplu împotriva melanomului.

Gândindu-mă la mamă

Primul gând al lui Karikó s-a îndreptat către mama lui: „De zece ani, când nu aveam nici măcar o profesie, ea mi-a spus: poate că se va pronunța numele tău, iar eu voi fi acolo să-l ascult”. Din păcate, mama lui Karikó a murit acum 5 ani, la 89 de ani. „Se poate ca astăzi să mă auzi din cer”, a spus savantul, mișcat.

Premiul Nobel este acordat cu o indemnizație de 11 milioane de coroane suedeze (un milion de euro), care urmează să fie împărțite între câștigători. Un milion de coroane au fost adăugate în acest an, din cauza inflației și a devalorizării coroanei.

Câștigătorii la Fizică vor fi desemnați marți, iar miercuri la Chimie. Joi va fi rândul Literaturii, vineri va fi Pacea și luni 9 octombrie va fi Economie.

Premiul a fost creat în 1901 de Alfred Nobel, un chimist și inginer suedez care a brevetat dinamita în 1867. Anterior, din cauza unei explozii, Nobel își pierduse fratele Emil. În 1888, după moartea celuilalt frate al său, Ludvig, un ziar francez a publicat din greșeală necrologul lui Alfred: „Negustorul morții a murit”. Alfred Nobel a fost șocat și a decis să înființeze un premiu destinat „celor care au oferit cele mai mari beneficii omenirii”.

Anul trecut, Premiul Nobel pentru Medicină a fost câștigat de Svante Paabo, un om de știință suedez care a dezvăluit secretele trecutului omului studiind ADN-ul oamenilor primitivi, în special al celor de Neanderthal.

Câștigătorii pentru Medicină sunt aleși în fiecare an de Institutul Karolinska din Stockholm. Cei 50 de membri ai Adunării Nobel a prestigiosului institut medical suedez invită un grup restrâns de experți în domeniu, inclusiv câștigători ai Premiului Nobel din anii precedenți, să propună nume. Adunarea va alege apoi din lista scurtă.

Câștigătorii vor fi invitați la Stockholm pentru o ceremonie somptuoasă în prezența regelui Suediei pe 10 decembrie, aniversarea morții lui Alfred Nobel în 1896.

Banchetul cu peste 1.200 de invitați

În ultima vreme, Premiul Nobel pentru Medicină a revenit italienilor Rita Levi-Montalcini (1986) și Renato Dulbecco (1975).

Urmareste REPUBLICA TV LIVE

Despre admin

V-ar mai putea interesa

UPDATE. Votul European Best Destinations s-a inchis. Târgul de Crăciun din Craiova, pe locul II în Europa. A intrecut in frumusete targurile din Viena, Praga sau Londra. Cum a reactionat primarita Olguta Vasilescu

Update. Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a publicat joi seara, 7 decembrie, pe rețelele de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.