Ultimele știri
Acasă / Diverse / Copii Covid, simptome: este bine să vă testati cand apare febră, tuse sau răceală? Ce spun pediatrii italieni

Copii Covid, simptome: este bine să vă testati cand apare febră, tuse sau răceală? Ce spun pediatrii italieni


Cu tuse, febră și răceli, nu trebuie neapărat să vă gândiți la Covid, deoarece circulă multe alte virusuri respiratorii.

Pediatrul Zuccotti, pentru Corriere Della Sera: „În prezența unui singur simptom, testarea nu este recomandata: este timpul să depășim faza de urgență”.

Tuse, curgerea nasului uneori puțină febră. Odată cu întoarcerea copiilor în comunitate, la două săptămâni după deschiderea școlilor, este inevitabil ca cei mici să se confrunte cu răceli, boli sezoniere care sunt complet normale. Și nu trebuie să fie Covid . Primăvara trecută, odată cu apariția celei mai contagioase variante Delta, numeroasele carantine școlare, blocările care s-au succedat în zona roșie și campania de vaccinare chiar la început circula practic doar Covid. Toamna aceasta nu este așa. După o vară complet gratuită, virușii care păreau să fi dispărut anul trecut au început să circule din nou. Și acest lucru este demonstrat și de faptul că la spitalul de pediatrie Buzzi din Milano cele 40 de paturi din pediatrie sunt ocupate, dar niciunul pentru Covid . Pe de altă parte, există mulți pacienți care au contractat virusul sincițial respirator (VRS) , bronșiolită, pneumonie sau alte virusuri respiratorii.

„Revizuim scenariile experimentate în anii trecuți, cu mulți viruși respiratori care au revenit să circule, ca și în epoca pre-pandemică” confirmă pentru Corriere Della Sera Gianvincenzo Zuccotti, director al departamentului de Pediatrie al spitalului Buzzi din Milano.

Diagnostic diferentiat

Nu este posibil să se deosebească cu siguranță Covid de gripă sau chiar de răceală, deoarece simptomele pot fi foarte asemănătoare, uneori sunt foarte nuanțate și singura modalitate sigură de a pune un diagnostic diferențial este efectuarea unui test. De asemenea, am văzut cum copiii sunt adesea asimptomatici, astfel încât să intercepteze cu adevărat pozitivii, ar trebui să se facă screening-ul corpului, o alegere care nu a fost făcută.

Cum să te orientezi

O serie de sfaturi de bun simț pot fi utile pentru a-i ajuta pe părinți să se orienteze . „Dacă copilul are o răceală însoțită de un nas înfundat sau curgător și ceva tuse sau durere în gât fără alte simptome, cum ar fi tulburări gastro-intestinale, putem concluziona cu suficientă certitudine că ne confruntăm cu o răceală sezonieră clasică ”, explică Gianvincenzo Zuccotti.

Situația este diferită în care copilul manifestă mai multe simptome. „Dacă la frig se adaugă o febră peste 37,5 și poate chiar simptome gastrointestinale, cum ar fi vărsăturile și diareea, atunci este legitim să suspectăm Covid-19”, adaugă profesorul Zuccotti. “În general dacă simptomele apar individual: numai frig, numai febră, numai vărsături și diaree este probabil să ne confruntăm cu afecțiuni sezoniere , răcelile clasice și gastroenterita virală care însoțesc iarna și nu Covid-19 “.

Tuse

Când tusea apare printre simptomele Covid, aceasta este de obicei uscată, iritantă și insistentă , mai tipică astmului, dar nu atât de rară în timpul sezonului de iarnă. „După cum sa menționat, a început să circule și virusul respirator sincițial (RSV), capabil să infecteze sistemul respirator, provocând bronșită asematică și bronșiolită. Tuse hacking este un simptom și, prin urmare , va fi necesar , în aceste cazuri , un diagnostic diferențial. De multe ori, însă, aceste forme nu provoacă febră ”adaugă medicul pediatru.

Când să-i ții acasă de la școală

Copiii mici, în special sub vârsta de șase ani, petrec adesea o bună parte a iernii, răciți permanent. Și, așa cum am menționat, nu trebuie neapărat să ne gândim la Covid. Dar când este recomandat să stați acasă de la școală? « Când vine vorba de o răceală izolată cu câteva tuse, poate mai frecventă în timpul schimbărilor de poziție (când te culci sau te ridici decât restul zilei), frecvența nu este de fapt contraindicată . M-aș limita să țin acasă de la școală doar copilul cu febră peste 37,5, cu tuse sau răceală și posibil simptome diareice. Dar ar fi trebuit deja să fie așa, chiar și în epoca precovidă: copiii cu febră trebuie ținuți acasă ”.

Să vă cunoașteți copiii

Părinții sunt cei care își cunosc cel mai bine copiii și sunt primii care știu dacă ceva nu este în regulă. De exemplu, dacă copilul are curgerea nasului și este alergic la ambrozie, este probabil ca acel simptom să fie legat de alergia sezonieră. În plus, formele alergice sunt rareori însoțite de febră. Același lucru pentru persoanele care suferă de astm și dificultăți de respirație. Cu toate acestea, dacă simptomele sunt ieșite din comun, atunci este bine să discutați cu medicul pediatru.

Vaccinurile din comunitate fac diferența

Copiii, în special cei cu vârsta sub șase ani, își petrec adesea întreaga iarnă permanent răciti. „Dar nu am chef să recomand testarea la prima tuse sau dacă copilul are nasul înfundat”, spune Zuccotti care în schimb sugerează să nu-și piardă luciditatea și să încerce să normalizeze această afecțiune, mergând în direcția tratamentului infecției ca și cum era, cel puțin în copilărie, ca o gripă normală .

«Nu putem ignora câte lucruri s-au schimbat de anul trecut. Astăzi 77% din populația italiană este complet vaccinată, 90% călătorind în Lombardia. Știm că cei care sunt vaccinați și infectați, este puțin probabil să fie spitalizați sau să ajungă la terapie intensivă mai degrabă, rămâne adesea asimptomatică. Vaccinăm cea mai fragilă populație cu cea de-a treia doză și va fi în curând rândul peste 80 de ani și al medicilor. Situația este total diferită, cei care riscă cel mai mult sunt în mare parte protejați de consecințe grave.

Cred că, mai degrabă decât închiderea copiilor, ar trebui urmăriți cei peste 50 de ani care nu sunt încă vaccinați, total susceptibili la virus, dar, spre deosebire de copii, cu riscuri decisiv mai mari de boli grave și deces ».

Despre Maria Staicu

V-ar mai putea interesa

PNL Dolj cere anularea alegerilor de la Malu Mare: 66 de alegători nu au primit buletine de vot. Nu este o simplă eroare materială, ci ne aflăm în fața unei fraude electorale evidente. FOTO DOCUMENT

PNL Dolj a depus la Biroul Electoral Central o cerere de anulare a alegerilor din …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.