Ultimele știri
Acasă / Justiție / „Avocaţii nu vor să fie turnători pentru procurori”. Mesaj pentru Predoiu şi Orban

„Avocaţii nu vor să fie turnători pentru procurori”. Mesaj pentru Predoiu şi Orban

O nouă lege adoptată la sfârşitul anului 2019 îi obligă pe avocaţi să denunţe tranzacţiile cu bani cash ale clienţilor. În acest sens a fost trimisă o petiţie premierului Ludovic Orban şi la ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, cu titlul: Avocaţii nu sunt turnători.

foto:evz.ro

Noua reglementare, care le impune apărătorilor să denunţe tranzacţiile cu bani cash ale clienţilor, încalcă secretul profesional, susţine Silvia Uscov, iniţiatoarea petiţiei intitulate „Avocații nu sunt turnători!”. Petiţia a fost semnată, până la această oră, de peste 1.500 de avocaţi din toată ţara. Mai mult, a fost ataşată cererii trimise Avocatului Poporului. Astfel, cei 1.500 de avocaţi cer modificarea legii pentru a împiedica transformarea lor în turnători de profesie.

Directiva europeană, transpusă într-un mod cu totul greşit

„Parlamentul României a transpus directiva europeană într-un mod cu totul greşit (…), astfel încât România este, pe termen mediu şi lung, în pericol de a fi condamnată la CEDO pentru aceste dispoziţii, care nu numai că nu respectă Convenţia europeană a drepturilor omului şi Constituţia României, dar nici măcar condiţia legiuitorului european”, a declarat avocatul Silvia Uscov, iniţiatoarea petiţiei.

Avocatul pe post de turnător la stat

Potrivit noii legi, se încalcă şi secretul profesional. „Dacă noi trebuie să raportăm statului ceea ce aflăm de la clienţii noştri, deja profesia de avocat nu se mai poate exercita. Nu mai există secretul profesional”, a adăugat Uscov. Aceasta a mai spus că petiţia iniţiată de ea a fost trimisă premierului Ludovic Orban şi ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, deocamdată fără răspuns”, potrivit celor relatate de Antena 3, scrie evz.ro.

Despre admin

V-ar mai putea interesa

Liberalii îi cer demisia prefectului de Dolj

PNL cere demisia prefectului de Dolj, Dan Diaconu, “pentru organizarea defectuoasă a alegerilor locale.” Conform …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.