Ultimele știri
Acasă / Cultura-Media / Cine este Terence Tao, cel mai deștept om din lume: «Ca IQ, l-am învins pe Einstein. Dar fizica este obositoare “
SERPICO CRAIOVA

Cine este Terence Tao, cel mai deștept om din lume: «Ca IQ, l-am învins pe Einstein. Dar fizica este obositoare “

Matematicianul sino-american atinge un scor de 230: „Dar nu pot cânta și am picat două examene”, dezvaluie
Terence Tao, intr-un interviu pentru cotidianul italian ”Corriere della Sera”

Foto: ”Corriere della Sera”

Are un IQ de 230: Albert Einstein, ca să spunem așa, a ajuns la 160. Matematicianul Terence Tao, pentru toți Terry, 46 de ani, profesor la Ucla, se prezintă ca un turist comun, simplitatea îi aparține împreună cu maniere politicoase: foarte ușor, geacă peste un tricou și sandale, chiar dacă în Varese nu mai este cald.

Până la 24 septembrie, Universitatea Insubria il găzduiește – cu o excursie la Brera mâine după-amiază – pentru întâlniri și conferințe. În cele din urmă, vineri, Tao va primi Premiul Riemann (în 2021 o lucrare a lui Marcello Morandini), unul dintre numeroasele premii într-o viață uimitoare: la 2 ani a citit singur, la 5 a învățat copii, la 7 a fost la liceu , la 9 ani a urmat cursuri de matematică avansată. Un extraterestru, poate? “Deloc. Și am aceleași probleme ca toți ceilalți ». O normalitate extraordinară.

Te judecă ca pe cel mai inteligent om din lume: ce crezi?

Definițiile absolute sunt periculoase și sunt un matematician care se bucură de munca sa. În lumea noastră nu facem comparații, nu există niciun motiv ».

Galileo Galilei spunea: „Natura este o carte, iar matematica este alfabetul ei”.

«Frază frumoasă. Matematica este limbajul cu care dezbraci un gând în componentele centrale. O eventuală rasă extraterestră nu ar comunica cu cuvinte, ci cu numere și matrice ”.

Este adevărat că ti-ai disperat bunicii desenând numere pe ferestre cu săpun lichid?

«Aveam 2-3 ani, mereu mi-au plăcut numerele: ador jocurile în care dacă faci un lucru câștigi și dacă faci altul pierzi. Acesta este doar calculul: un răspuns este corect și unul este greșit ».

Ai o viață normală sau specială?

«Normal: muncă, soție și doi copii de urmat. Hobby-uri? Sunt un fan al jocurilor pe computer, chiar dacă le-am pus deoparte ».

Există ceva ce nu poți face sau nu poți înțelege?

„Fizica este grea … Atunci nu știu să cânt sau chiar să acționez: cred că îmi este greu să citesc un discurs care mi-a fost pregătit”.

John Garnett de la UCLA susține că esti ca Mozart.

„Îl cunosc pe Mozart datorită filmului„ Amadeus ”: nu mă identific cu el, dar comparația este curioasă, iar muzica lui este splendidă”.

Ce explorezi cu cercetarea ta?

„Conexiunile dintre domeniile matematicii: încercarea de unificare a aspectelor este o constantă a acestei discipline”.

De ce urăsc matematica mulți studenți?

„Pentru că ei o văd ca pe ceva magic. Și dacă nu îi urmezi limbajul, ți se întâmplă ceva rău. Trebuie să ne schimbăm abordarea, să încercăm, să experimentăm: nu trebuie să ne temem de matematică ».

Potrivit lui Paul Dirac, dacă Dumnezeu ar exista, el ar fi un matematician.

(râsete) „Este uimitor cât de simplă este natura atâta timp cât nu-i schimbi fundamentele: dacă te schimbi, devine complicat.”

Dar crezi în Dumnezeu?

„Cred că a existat o entitate creativă, dar apoi nu a avut o parte activă în evoluție”.

Putem face matematica mai ușor de înțeles și împărtășit?

«Este o mare provocare. Experimentăm pe net și videoclipuri bine realizate circulă pe YouTube. Ce matematică pentru viitor? Aștept aplicații suplimentare în Big Data, în biomatematică, în științele sociale și în fizică ».

Ai primit vreodată o notă proastă la școală?

“Da. Am picat câteva examene. Una a fost fizica: totul a fost în regulă pentru partea de matematică, apoi m-au întrebat despre noțiuni istorice și nu le-am studiat deoarece, după părerea mea, nu au nimic de-a face cu ea ».

Australian de naștere, părinți chinezi, de asemenea cetățean american. Te-a ajutat în carieră?

«Am fost educat în stil occidental, mă uit la televiziunea americană, nu-mi place mâncarea chinezească deși am prieteni chinezi. Din ce țară mă simt? În matematică nu contează de unde vii ».

Două plus două … sunt întotdeauna patru?

„Dacă nu există trucuri, spun da”.

Urmareste REPUBLICA TV LIVE

Despre Maria Staicu

V-ar mai putea interesa

Clubul de presă, apel către CNA să NU fie părtaș la crima de presă. Presiunile asupra jurnaliștilor trebuie să înceteze! Facem SCUT în fața jurnalistei Anca Alexandrescu

Clubul de Presă asistă cu stupoare la o faptă ce nu s-a mai petrecut pana …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.