Ultimele știri
Acasă / Administratie / Adevărul despre primul caz de infectare cu coronavirus din România. Rezultatele testelor de la Matei Balş

Adevărul despre primul caz de infectare cu coronavirus din România. Rezultatele testelor de la Matei Balş

Atenție la informațiile false despre coronavirus. Lista surselor oficiale de informare privind Covid-19

Numărul deceselor înregistrate din cauza infectării cu coronavirus a ajuns, marți, la 2.626, dintr-un număr de aproape 80.000 de cazuri confirmate, la nivel mondial. Rata mortalității este de 3%, relatează stirileprotv.ro.

În România nu a fost înregistrat, încă, niciun caz de îmbolnăvire cu coronavirus. Cu toate acestea, o nouă „epidemie” s-a răspândit în mediul online: cea a informațiilor false despre Covid-19.

O notificare falsă făcută în numele ministrului Sănătății s-a viralizat pe internet

În spațiul public a apărut o notificare falsă despre răspândirea de coronavirus în România. În mesajul devenit viral se menționează o notificare de urgență emisă de ministrul Sănătății, cum că „focarul de gripă Coronavirus este foarte grav și fatal și că în perioada următoare e posibil să ajungă și în România”.

„Notificarea de urgență a Ministerului Sănătății cu ordin al Ministrului nr.198/22.02.2020 către public privat și către toți cetățenii României în REGIM DE URGENȚĂ care de această dată arată că focarul de gripă Coronavirus este foarte grav și fatal și precizează că în perioada imediat următoare posibil să ajungă și în România ! Nu mai există leacuri odată ce sunteți infectat.
Răspândirea sa din China în diferite țări este foarte rapidă, generală și de masă !!! Metoda de prevenire este să vă mențineți gâtul umed, nu lăsați gâtul să se usuce nici o clipă. Astfel, nu vă țineți setea, deoarece odată ce membrana din gât vă va fi uscată, virusul vă va invada în corp în decurs de 10 minute. Bea 50-80cc apă caldă sau ceaiuri antigripale, 30-50cc pentru copii, în funcție de vârstă. De fiecare dată când simți că gâtul este uscat, nu așteptați, țineți apa în mână. Nu bea mult odată, deoarece nu ajută, ci continuă să mențineți gâtul umed.

Până la sfârșitul lunii martie 2020, nu mergeți în locuri aglomerate, este bine ca să nu vă deplasați nici din localitatea dumneavoastră în altă localitate, evitați orice locuri aglomerate ( magazine , baruri , spitale , biserici , orice loc public), autobuze etc. Purtați măști, după cum este necesar, în special în tren sau în transportul public Evitați mâncarea prăjită sau picantă și consumați multă vitamina C și alte multiviamine cu multiminerale pentru întărirea sistemului imunitar ! Consultați lămîi , usturoi și multe ceaiuri fierbinți! Simptomele ( descrierea ) sunt:

  • febră mare repetată;
  • tuse prelungită după febră;
  • Copiii și persoanele peste 60 de ani sunt predispuși !!!
  • Adulții se simt de obicei neliniștiti, agitați , nervoși , dureri frcvente de cap și în principal probleme legate de căi respiratorii;
  • Dureri musculare , abdominale , epuizare fizică exagerată , senzația tot timpul de frig chiar dacă în cameră este cald. Somnolență. Este extrem de contagios dar simptomele adevărate apar după 7 sau chiar 21 de zile De la contagiune!(când este de fapt foarte târziu pentru că după contagiune bolnavul contaminat , ne simțind nici un simptom al bolii , circulă și mai contaminează și alte persoane)! Transmiteți ca mesaj public dacă vă pasă de viața umană a semenilor voștrii!”
  • Informațiile transmise în această notificare care s-a răspândit în spațiul public sunt false. Ministrul Sănătății, Victor Costache, a declarat că nu există niciun caz confirmat pe teritoriul României de infecție cu coronavirus. “Nu avem niciun caz pozitiv, la acest moment, pe teritoriul României”, a spus Costache, relatează stirileprotv.ro

Alte informatii false

Potrivit unui site, s-ar fi comunicat din surse ale domeniului militar românesc că Polidinul, singurul imunomodulator produs în România, ar putea opri epidemia de coronavirus. Această informație este un „fake news”.

Informație falsă: În România a apărut primul caz de infecție cu coronavirus Pe mai multe site-uri din România, unele dintre ele cu un număr important de cititori, a circulat, luni, informaia conform căreia în România a fost confirmat primul caz de coronavirus la o tânără corporatistă, iar compania și-ar fi trimis acasă toți angajații. Informația a fost infirmată, în foarte scurt timp, de managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, Adrian Streinu-Cercel, care a declarat că știrea este un „fake news”.

E adevărat că la Matei Balș am făcut o serie de teste și că toate au ieșit negative. Deci știrea este falsă (…) În acest moment nu e niciun test în lucru, pentru că nu e cazul să facem o serie de teste. Au fost făcute teste. Au fost toate negative. În momentul de față nu există un caz pe teritoriul României cu virusul cel nou”, a spus Streinu Cercel, luni seara. Ministrul Sănătății, Victor Costache, a declarat că nu există niciun caz confirmat pe teritoriul României de infecție cu coronavirus. “Nu avem niciun caz pozitiv, la acest moment, pe teritoriul României”, a spus Costache.
 
Informație falsă: Epidemia de coronavirus va dispărea în aprilie datorită căldurii
O altă informație falsă a fost propagată chiar de către președintele SUA, Donald Trump, care a declarat, în urmă cu două săptămâni, că epidemia de coronavirus va dispărea probabil în aprilie, datorită căldurii.

“Până în aprilie, sau în cursul lunii aprilie, căldura, în general, ucide acest gen de viruși”, a spus Trump. “Ar fi un lucru bun”, a adăugat el.
În realitate, însă, cercetătorii nu știu dacă încălzirea vremii va ucide coronaviruslui. „Pur și simplu, nu știm asta”, a declarat Trudie Lang, cercetător în cadrul Universității Oxford, citată de newscientist.com. „Așa că, atunci când oamenii spun că vremea se va încălzi, iar virusul pur și simplu va dispărea, este o generalizare foarte păguboasă”, a adăugat Lang.

Trump nu este singurul politician care a făcut o astfel de declarație. Secretarul Sănătății al Marii Britanii, Matt Hancock, a declarat reporterului ITV Tom Clarke, recent, că speră ca răspândirea virusului să fie tot mai lentă, astfel încât să ajungă în Marea Britanie primăvara și vara, când coronavirusurile sunt mai puțin transmisibile.

Ce spune articolul 404 din Codul Penal

Răspândirea de informații false este, însă, pedepsită prin Codul penal, prin articolul 404.
„Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de știri, date sau informații false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea națională, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani” (Articolul 404 din Codul Penal).

Alte „fake news” legate de coronavirus

Șerpii au dus la răspândirea virusului
Un studiu realizat de cercetătorii chinezi publicat în Journal of Medical Virology a concluzionat că virusul a… Citeste AICI

Despre admin

V-ar mai putea interesa

PNL Dolj cere anularea alegerilor de la Malu Mare: 66 de alegători nu au primit buletine de vot. Nu este o simplă eroare materială, ci ne aflăm în fața unei fraude electorale evidente. FOTO DOCUMENT

PNL Dolj a depus la Biroul Electoral Central o cerere de anulare a alegerilor din …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.