Ultimele știri
Acasă / Craiova in direct / ATENTIE! Nivelul pesticidelor periculoase din fructe și legume a crescut în toată Europa, inclusiv la cele produse în România
SERPICO CRAIOVA

ATENTIE! Nivelul pesticidelor periculoase din fructe și legume a crescut în toată Europa, inclusiv la cele produse în România

O persoană care consumă fructe şi legume ingerează cel puţin 10 pesticide.

Europa ar putea și ar trebui să fie mult mai sănătoasă și mai diversă. În urmă cu patru ani, Comisia PEST din Parlamentul European a concluzionat, după 9 luni de investigații, audieri, misiuni și punerea în funcțiune a studiilor, că sistemul actual de autorizare a pesticidelor nu își atinge scopul, evidențiind nevoia unei schimbări urgente. Raportul Comitetului a enumerat 116 recomandări care solicită independență, obiectivitate, transparență și o mai bună utilizare a științei în întreaga procedură, pentru a atinge nivelul ridicat de protecție cerut de Regulamentul UE privind pesticidele. Raportul a fost aprobat de Parlamentul European (rezoluția Parlamentului European, 2019).

Conform analizei PAN Europe, până în prezent:

15% dintre recomandările PEST au fost implementate suficient,
28% dintre recomandările PEST au fost fie parțial, fie insuficient implementate, fie lucrările sunt în desfășurare (și rezultatul rămâne incert),
57% dintre recomandările PEST nu au fost implementate sau implementarea nu a condus la îmbunătățirea solicitată. În câteva cazuri, situația s-a înrăutățit.

Concluzionăm că atât sănătatea, cât și mediul sunt serios în pericol de utilizarea actuală a pesticidelor. Foaia de parcurs a Pan Europe descrie 10 priorități care trebuie abordate urgent pentru a atinge nivelul de siguranță cerut de reglementările UE.

Lacune în autorizarea UE pentru pesticide.Citiți analiza PAN Europe și planul de parcurs AICI.

Prioritățile pentru comisie și statele membre. Recomandările PAN Europe, Secrets Toxiques, CEO și SOS Faims AICI.

La 26 aprilie 2023, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a publicat cel mai recent raport anual privind reziduurile de pesticide din alimentele vândute în 2021 pe piața UE în cele 27 de state membre. EFSA a anunțat pozitiv că în 96,1% din probe, reziduurile de pesticide se încadrează „în limitele permise legal”, totuși PAN Europa avertizează că acest lucru nu este de aplaudat. De fapt, din aceste probe, doar 55,7% au fost fără reziduuri de pesticide detectabile, în timp ce 27% dintre eșantioane conțineau cocktail-uri de pesticide (două sau mai multe reziduuri), al căror impact asupra sănătății rămâne de reglementat. Prin urmare, spre deosebire de anunțul EFSA, aceste rezultate sunt departe de a fi liniștitoare.

Alimente cu reziduuri detectabile de pesticide : În 2021, procentul de legume și fructe din magazinele europene fără reziduuri de pesticide detectabile (sub limita de detectare analitică) a crescut ușor până la 55,7 % față de 54,7 % în 2020.

În mod îngrijorător, aproape jumătate din fructe și legume conțin încă unul sau mai multe reziduuri de pesticide. La nivelul Uniunii Europene sunt ţinute sub control aproape 1000 de pesticide, însă la noi autorităţile pot verifica cel mult 200, aşa ca fructele şi legumele ajunse pe piaţă sunt greu de controlat.

Reziduurile multiple din alimente rămân în continuare ridicate, în special în import: În 2021, procentul de reziduuri multiple din fructe și legume vândute pe piața UE a fost de 26,4%, ceea ce este foarte similar cu 2019 (27%) și 2020 (27%) și încă foarte inalt.

Merele, strugurii de masă, căpșunile, bananele, grapefruit-urile, portocalele, perele, piersicii, ardeii dulci/ardei grasi au fost alimentele cu cele mai mari reziduuri multiple cuantificate.

Cea mai mare frecvență de reziduuri multiple a fost găsită în ardeii dulci/ardei gras dintr-o probă din Cambodgia, unde au fost cuantificate 28 de pesticide diferite. În continuare, a fost strugurii de masă din Turcia unde au fost cuantificate 19 pesticide într-o probă simplă.

Într-o probă individuală de stafide de origine necunoscută, au fost raportate până la 39 de pesticide diferite.

Consumatorii neprotejați de amestecurile de pesticide

UE are, teoretic, una dintre cele mai stricte legislații privind pesticidele din lume. Cu toate acestea, când vine vorba de evaluarea amestecurilor de pesticide din alimente, factorii noștri de decizie închid ochii. Deși impactul amestecurilor de pesticide a fost o cerință legală în UE din 2005, EFSA nu a furnizat încă o procedură de evaluare credibilă care să ia în considerare efectele amestecului.

Toate studiile sale pilot de până acum nu se bazează pe cele mai recente date sensibile de toxicitate și includ atât de multe ipoteze încât este foarte îndoielnic dacă vor putea fi implementate vreodată pentru a proteja sănătatea consumatorilor. De asemenea, factorii noștri de decizie refuză să aplice un „factor de evaluare a amestecurilor” pentru a ține seama de potențialele efecte adverse combinate ale pesticidelor. Având în vedere că aproape 27% din alimentele vândute pe piața UE conțin astfel de cocktail-uri cu pesticide, lipsa măsurilor de evaluare a potențialului rău al acestor amestecuri este inacceptabilă.

foto:pexels.com

Han Muilerman, Coordonator pentru produse chimice al PAN Europe adaugă: „ Lipsa de acțiune pentru a reglementa cocktailurile cu pesticide din alimentele noastre, este motivul pentru care cetățenii UE își pierd încrederea în factorii de decizie și instituțiile UE. Este responsabilitatea autorităților noastre de reglementare să se asigure că alimentele vândute în Piața UE este cu adevărat sigură pentru consumatori, inclusiv pentru cei mai vulnerabili din populația noastră, cum ar fi femeile însărcinate, bebelușii sau copiii mici.”

PAN Europe reunește organizații ale consumatorilor, instituții din domeniul sănătății publice și de mediu, sindicate și asociații ale fermierilor din Europa care militează pentru reducerea utilizării pesticidelor periculoase și înlocuirea lor cu alternative ecologice.

Executat de sc hv media production srl, la comanda Partidului Alianța pentru Unirea Românilor, CMF 21240330

Despre Maria Staicu

V-ar mai putea interesa

Sală nouă de sport pentru elevii Școlii Gimnaziale „Gheorghe Țițeica”

Comandat de PSD Dolj, executat de HV MEDIA PRODUCTION SRL, CUI mandatar financiar 21240002. Peste …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.