Ultimele știri
Acasă / Craiova in direct / EXCLUSIVITATE REPUBLICA TV: Cum s-a născut “Film în Sat” și cine sunt eroii lui Cuzin Toma, alias Firicel din “Las Fierbinți”. FESTIVALUL DE ARTĂ ÎN MEDIUL RURAL REVINE LA CERNĂTEȘTI, DOLJ, ÎNTRE 5 – 7 IULIE/VIDEO

EXCLUSIVITATE REPUBLICA TV: Cum s-a născut “Film în Sat” și cine sunt eroii lui Cuzin Toma, alias Firicel din “Las Fierbinți”. FESTIVALUL DE ARTĂ ÎN MEDIUL RURAL REVINE LA CERNĂTEȘTI, DOLJ, ÎNTRE 5 – 7 IULIE/VIDEO

Festivalul de artă revine pentru al doilea an consecutiv la Cernătești. Astfel, timp de trei zile, stadionul din localitatea doljeană va fi gazda celui mai mare eveniment cultural din mediul rural – “Film în Sat”.

Initiatorul proiectului de anvergură națională, “Film în Sat”, este celebrul actor Cuzin Toma, alias Firicel din serialul TV “Las Fierbinți”. Actorul si-a propus să aducă mai aproape de sufletul omului filmele românești, atât de apreciate la marile festivaluri internaționale, dar atât de rar văzute de publicul larg din țara noastră.

Autoarea, intr-o prestație de zile mari: Am improvizat o replică alături de celebrul “Firicel”- VEZI AICI!

“Firicel” ne-a dezvăluit cum s-a născut proiectul “Film în Sat”, un eveniment unic, autentic, care aduce cultura la țară. Vezi in video! Actorul, pe care azi îl știe intreaga țară, a copilărit în satul Peștișani-Gorj. A trăit și a muncit în colonia muncitorească CH Bistrița, a fost electrician-miner, dansator la Ansamblul “Doina Gorjului”, agent imobiliar și bucătar. Cuzin Toma a plecat de jos, și, peste ani, când a ajuns sus, s-a întors acasă cu Festivalul de Artă “Film în Sat”. Cu filme, spectacole, cultură și inspirație pentru toți copiii și tinerii uitați jos de statul român.

Succesul primei ediții a convins organizatorul – Consiliul Județean Dolj și, iată-ne la cea de-a două ediție a Festivalului de Artă.

“Film in Sat” revine la Cernătești (Dolj), între 5– 7 iulie 2024

Festivalul va aduce publicului proiecții de filme românești și întâlniri cu echipele acestora, concerte, spectacole de teatru și ateliere de creație, toate cu acces gratuit. Printre muzicienii care vor urca pe scena “Film în Sat” de la Cernătești se numără și Damian Drăghici, un muzician complet, absolvent al Conservatorului Philippos Nakas din Atena, unde a studiat muzica jazz și al “Berklee College of Music” din Boston, SUA, unde a studiat naiul, ce a câștigat un premiu Grammy pentru albumul “Winter Solstice”.

Damian a înființat Damian&Brothers în anul 2006, trupă ce reușește să îmbine muzica tradițională lăutărească cu elemente din jazz, rock, reggae și dubstep. Printre albumele lansate de Damian &Brothers se numără “Keeping the Fire Alive” și “Romanic”, albume care evocă iubirea și acceptarea, ca manifest împotriva discriminării etnice. Zilele trecute, la Craiova, muzicianul Damian Drăghici a incantat publicul la Festivalul IntenCity.

Consiliul Judetean (CJ) Dolj este organizatorul Festivalului de la
Cernătești, alaturi de Asociatia “Cuzin Toma –
Dacă eu pot, poți și tu”. Editia din 2023 s-a bucurat de un real succes. Foto: Cosmin Vasile, presedintele CJ Dolj

De asemenea, publicul de la Cernătești se va putea bucura de un concert susținut de celebrul Taraf de Caliu, membrii fondatori ai Taraf de Haidouks. Din 1991, anul când muzica lor a început să cucerească Europa de Vest, până în prezent, muzicienii din Clejani au concertat pe aproape toate continentele lumii, în metropole precum Tokyo, Singapore, Paris, New York, Los Angeles, Istanbul sau Londra. Muzicienii din Taraf de Caliu sunt ultima generație de lăutari care duc mai departe această muzică tradițională din sudul României, ce i-a făcut unul dintre cele mai apreciate gipsy bands din lume.

Printre fanii lor declarați se numără Yehudi Menuhin, Kronos Quartet (cu care au cântat și înregistrat), actorul Johnny Depp (alături de care au apărut în filmul „The Man Who Cried”) sau Yohji Yamamoto, renumitul designer de modă. În anul 2002, muzicienii au primit premiul BBC World Music pentru cel mai bun grup din Europa și Orientul Mijlociu.

Oportunitate de a întâlni actori și regizori din echipele filmelor de lungmetraj și scurtmetraj

Unul dintre filmele de lungmetraj care vor putea fi văzute la Cernătești este comedia „Visul”, în regia lui Cătălin Saizescu iar programul va fi completat și de o selecție de scurtmetraje românești. Film în Sat, pe lângă filme, concerte, un spectacol de teatru de la Teatrul Mic din București, petreceri cu DJ și ateliere creative, mai oferă participanților de la Cernătești oportunitatea de a întâlni actori și regizori din echipele filmelor de lungmetraj și scurtmetraj din program, care vor participa la sesiuni de întrebări și răspunsuri și la întâlniri cu publicul, artiști plastici și muzicieni și contribuie la dezvoltarea creativității tinerilor și adulților din mediul rural prin artă.

Cuzin Toma, despre demersul său cultural: “Arta și cultura ne ajută să ne dobândim o identitate și un sistem de valori, să creștem frumos și echilibrat.

Presedintele Consiliului Judetean Dolj, Cosmin Vasile si actorul Cuzin Toma, in conferinta de presă de astazi

Încă mai avem de anunțat localități și date în care plănuim să ducem arta și cultura la sat – cert e că, dacă în ultimii doi ani am organizat 6 festivaluri în țară, anul acesta vor fi mai multe. Încercăm, eu și colegii mei, ca an de an să aducem activități cât mai multe și mai variate, din cât mai multe domeniii culturale și creative, comunităților în care merge Film în Sat, căci arta și cultura ne ajută să ne dobândim o identitate și un sistem de valori, să creștem frumos și echilibrat”.

Numele Asociației lui Cuzin Toma are un mesaj pe care il transmite celor aflați la început de drum: “Dacă eu pot, poți și tu!”

După succesul înregistrat de prima ediție, care a avut loc la Peștișani (Gorj) și Dolhasca (Suceava) în 2022, la care au participat peste 7000 de persoane, “Film în Sat” a revenit în 2023 cu 4 ediții, la Islaz (Teleorman), Cernătești (Dolj), Peștișani (Gorj) și Murighiol (Tulcea), aducând filmul și alte forme ale artei în fața unui public de peste 15.000 de persoane.

Evenimentele organizate sub conceptul „Film în Sat” au pus 6 localități rurale pe harta turistic-culturală a României, iar comuna Peștișani, începând cu cea de-a doua ediție a festivalului, a fost declarată stațiune turistică.


Despre Maria Staicu

V-ar mai putea interesa

Emil Moț, primarul din Slatina, a demisionat. I se aduc acuzații grave de trafic de droguri

Emil Moț, primarul în funcție din Slatina, și-a anunțat demisia, după ce în presă au …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.