Ultimele știri
Acasă / Invatamant / UPDATE Edupedu: DOCUMENT Ultima oră. Andronescu modifică datele de admitere la liceu, cu două zile înainte de probele vocaționale. Sindicatele: Ce a făcut Ministerul este ilegal

UPDATE Edupedu: DOCUMENT Ultima oră. Andronescu modifică datele de admitere la liceu, cu două zile înainte de probele vocaționale. Sindicatele: Ce a făcut Ministerul este ilegal

UPDATE. Ecaterina Andronescu se răzgândește și spune că probele vocaționale de admitere la liceu se susțin de mâine.

Ecaterina Andronescu se răzgândește și anulează modificarea de ultim moment: probele vocaționale și de limbi străine pentru admiterea la liceu vor fi susținute de elevii de clasa a VIII-a începând de mâine, așa cum prevedea și până acum calendarul examenelor, a declarat pentru Edupedu.ro ministrul Educației. Ministrul a precizat că modifică doar “durata de apariție a broșurii cu oferta educațională”, adică repartizarea cifrelor de școlarizare pe licee și școli profesionale.


Andronescu a evitat în repetate rânduri să explice Edupedu.ro de ce a semnat ordinul de ministru, ieri, care prevede modificarea calendarului de admitere la liceu, dacă acum declară că nu va publica acel ordin în Monitorul Oficial.

Amintim că sindicatele au acuzat-o că va forța pe București o alocare mărită peste noapte către școlile profesionale, repartizare pe care oficialul ar amâna să o anunțe până după alegerile europarlamentare.

Vezi AICI răspunsurile integrale de astăzi, 14 mai 2019, ale ministrului Educației, Ecaterina Andronescu, la întrebările Edupedu.ro:

STIREA INITIALA

Ecaterina Andronescu schimbă data examenelor vocaționale de admitere la liceu, cu două zile înainte ca acestea să se desfășoare. Un ordin de ministru semnat luni, 13 mai, de Andronescu, publicat de sindicate și care poate fi consultat mai jos arată că ministrul Educației schimbă chiar și data de înscriere la probele vocaționale. Paradoxal, înscrierile au avut deja loc, conform calendarului încă în vigoare până la publicarea în Monitorul Oficial a ordinului care poartă semnătura lui Andronescu. Prin același act, ministrul amână și afișarea locurilor disponibile în licee și școli profesionale.

foto:edupedu.ro

„Ceea ce a făcut Ministerul Educației este ilegal“, a declarat Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație “Spiru Haret” (FSE). Acesta amenință că federația va protesta, “în colaborare cu asociațiile de părinți și elevi”, dacă Ministerul nu anulează ordinul.

Conform vechiului calendar, probele de aptitudini ar fi trebuit să se desfășoare în zilele de 15-17 mai 2019. Ordinul aprobat astăzi de Andronescu și încă nepublicat în Monitorul Oficial prevede că probele de aptitudini pentru admiterea la liceu 2019 se vor desfășura pe 10-12 iunie 2019. Paradoxal, ordinul prevede și decalarea perioadei de înscriere la aceste probe, înscrieri care au avut însă deja loc conform calendarului încă în vigoare.

Ce spune Legea educației: Regulile de admitere la liceu se stabilesc “cel mai târziu la începutul clasei a VIII-a”
“Articolul 76 (…) (4) Metodologia-cadru de organizare și desfășurare a admiterii în clasa a IX-a este elaborată de Ministerul Educației Naționale și este dată publicității, pentru fiecare generație, cel mai târziu la începutul clasei a VIII-a. Unitățile de învățământ au obligația de a anunța public disciplina sau disciplinele la care se susține proba de admitere, programele, procedurile de organizare a acesteia, precum și modul de utilizare a portofoliului educațional, până, cel mai târziu, la începutul clasei a VIII-a. Proba suplimentară de admitere se va susține la cel mult două discipline.”

Comunicatul integral al FSE Spiru Haret:
“Ministrul educației dinamitează admiterea în liceu!

Ministrul educației, Ecaterina Andronescu, a emis astăzi, 13 mai 2019, Ordinul 3995, prin care schimbă calendarul admiterii în învățământul liceal de stat, cu toate că unele etape ale admiterii sunt deja în desfășurare. Actul normativ nu a fost discutat în prealabil cu niciun partener social.

Prin acest document, Ministerul Educației Naționale amână cu circa o lună desfășurarea probelor de aptitudini, care se vor organiza cu doar câteva zile înainte de probele de la Evaluarea națională. De asemenea, prin același act, se amână până la 30 mai a.c. și afișarea locurilor disponibile în licee și școli profesionale, lucru care va afecta grav și mișcarea de personal.

„Ceea ce a făcut Ministerul Educației este ilegal. Nu poți să-ți bați joc de copii, părinți și cadre didactice. Sunt părinți care astăzi s-au prezentat la centrele de examinare pentru a-și înscrie copiii la probele de aptitudine, sunt inspectorate care au început să organizeze târgurile de oferte educaționale, pe care le-au programat cu luni bune înainte. De exemplu, în București, de mâine, liceele ar trebui să-și prezinte oferta. Însă, unitățile de învățământ nu au aprobate cifrele de școlarizare, pe care, potrivit ordinului dat în această seară, le vor primi de-abia la sfârșitul lunii mai.“, a declarat Marius Ovidiu Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET“.

FSE „SPIRU HARET“ solicită anularea OMEN 3995/13.05.2019. În condițiile în care MEN nu va reveni asupra actului normativ, federația, în colaborare cu asociațiile de părinți și elevi, va demara acțiuni de protest.”

DOCUMENT Ordinul semnat astăzi de Ecaterina Andronescu:

Vezi mai mult pe edupedu.ro

Despre admin

V-ar mai putea interesa

Universitatea din Craiova: “Studenții noștri pot mai mult”

Conducerea Universității din Craiova vă invită să participați la cea de-a XI-a ediție a evenimentului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.