Ultimele știri
Acasă / Cultura-Media / 02.02.2020 data palindromului. Între legende și jocuri de figuri. De ce data de duminică este un palindrom rar care nu s-a întâmplat în peste 900 de ani
SERPICO CRAIOVA

02.02.2020 data palindromului. Între legende și jocuri de figuri. De ce data de duminică este un palindrom rar care nu s-a întâmplat în peste 900 de ani

Propozițiile care pot fi citite de la stânga la dreapta și invers sunt unul dintre cele mai vechi jocuri de limbă din lume. Cifrele sunt însă mai rare: 366 în 10.000 de ani, arata autorul italian Paolo Fallai

Un palindrom este un șir de caractere (de obicei cuvinte, fraze sau numere) care citit de la stânga la dreapta sau de la dreapta la stânga rămâne neschimbat. Termenul „palindrom” a fost introdus de scriitorul englez Ben Jonson (1572-1637). foto: Corriere Della Sera.

Ce au în comun „zarurile arabe”, „animalele libiene” și „cele două fețe”? Există trei propoziții palindrome, care pot fi citite de la stânga la dreapta și invers. Este unul dintre cele mai vechi jocuri lingvistice din lume, dacă credeți că primul virtuos ar fi fost poetul grec Sotade, secolul III î.H. Dar dacă cu cuvinte jocul este aproape infinit (George Perec a scris una din 5.556 de scrisori, Gabriele De Simon a ajuns la 6.093), datele fiind mai rare.

Va fi una astazi, 02 02 2020. În 10.000 de ani sunt 366 zile palindrome, iar în anii bisecti doar 108. Așteptați 29 02 2092 (nu vă luați angajamente) este mai bine să vă consolați cu cuvinte. Guido Pistorio a publicat anul trecut “Fiecare mare rătăcește”. 484 palindromuri pentru uz zilnic. El a ales 484 pentru că este un număr palindrom, fiind într-adevăr rezultatul de 22 de ori 22, este palindrom pătrat. Pentru a nu greși, a făcut-o cu editura siciliană „Il Palindromo”.

Înainte de el, Marco Buratti, profesor de geometrie la Universitatea din Perugia, a ales 222 dintre ei în E, apoi Martina a spălat rața miopă (Liberilibri). Dacă vă plac puzzle-urile, le cunoașteți bine. Se pare că nu s-a întâmplat nimic anume în datele palindromului, dar pe de altă parte, de asemenea, frica de anul o mie a creat o cantitate de legende false în posteritate; în 999 nu prea s-au gândit la asta. Deci, bine 02 02 2020: „Este scurt și nu este sadic și nu este acid dacă nu este atroce”. Sursa

Exemple de cuvinte palindrome: bob, aba, caiac, capac, cazac, cec, civic, cinic, cojoc, coc, cuc, dud, ehe, etate, ici, aerisirea, ana, axa, aviva, apa, ara.

De ce data de duminică este un palindrom rar care nu s-a întâmplat în peste 900 de ani

Duminica se transformă într-o zi unică din alte motive decât Super Bowl și Groundhog Day : Este, de asemenea, un palindrom rar. În timp ce diverse forme de date palindrome sunt destul de frecvente, 02/02/2020 are distincția unică de a citi aceleași înapoi și înainte când sunt scrise în opt cifre în sisteme de date multiple, potrivit profesorului de la Universitatea din Portland Aziz Inan.

Suntem atât de norocoși că avem o întâlnire atât de specială în palindrom în viața noastră, pentru că este atât de rară”, a spus Inan sâmbătă astăzi.

Pentru început, este un palindrom cu opt cifre: 02022020. Multe date palindrom sunt doar simetrice dacă scrieți data cu șapte cifre (1-10-2011) – sau în unele cazuri chiar mai puține (9-10-19).

Dar și mai rar, potrivit Inan, este faptul că data de duminică este un palindrom internațional: funcționează dacă scrieți data ca „lună / zi / an” sau „zi / lună / an”, așa cum o fac multe țări.
Inan numește astfel de date „palindromuri omniprezente” și nu va mai exista unul timp de 101 ani. După aceea, va trebui să aștepți până la 3 martie 3030.

Conform calculelor lui Inan, ultima dată de acest palindrom care a apărut a fost 11/11/1111 – acum mai bine de 900 de ani. De ani buni, Inan a cernut numerele folosind un calculator de bază și un bloc de hârtie pentru a găsi modele unice în date.

“Eu pled pentru aceste lucruri pentru că sunt atât de valoroase pentru educația STEM”, a spus el. Este un tip accesibil de puzzle pe care l-a folosit pentru a-i angaja pe elevi și pentru a-i determina pe oameni să vorbească despre matematică. Și Inan vede puzzle peste tot – date care formează rădăcini pătrate ( 3/3/9 ), date care formează numere secvențiale (12/11/13) și chiar numele său propriu (dacă îl scrieți în toate capacele, schimbați vocalele în ” AZIZ “și rotiți Z-urile pentru a face N -„ AZIZ “devine„ INAN “). Sursa: USA TODAY.Urmareste REPUBLICA TV LIVE

Despre admin

V-ar mai putea interesa

Noaptea Muzeelor a devenit noaptea protestelor. Sute de angajați au ieșit în stradă

În 2024 se împlinesc 20 de ani de la prima ediţie Noaptea Muzeelor din România. …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.