Ultimele știri
Acasă / Cultura-Media / ŞAH, JOCUL CARE SE SCHIMBĂ VIEȚILE. De ce șahul ajută educația copiilor și sănătatea a mii de spanioli
SERPICO CRAIOVA

ŞAH, JOCUL CARE SE SCHIMBĂ VIEȚILE. De ce șahul ajută educația copiilor și sănătatea a mii de spanioli

Un instrument școlar inovator în școli, o terapie pentru tratarea dependențelor și tulburărilor și cea mai bună sală mentală. Șahul este dezvoltat în Spania ca o armă socială și educațională, arata intr-un reportaj jurnalistii El PAIS.

Cine sunt beneficiarii?

Alba a fost în curând prinsă și îmbunătățită în matematică. Pepe și-a recuperat memoria și stăpânirea de sine. Manuel a învățat să gândească înainte de a acționa. Iar Juan este fascinat de mintea profesorilor.

Șahul a prins pe toată lumea, un sport care trăiește un moment dulce de expansiune și utilizări inovatoare în Spania. Mii de școli îl folosesc ca instrument educațional în timpul orelor de școală: practica sa favorizează, printre altele, controlul impulsurilor, concentrarea, stima de sine și creativitatea. Aplicarea sa este în creștere în domeniile terapeutice , unde este un complement în tratamentele de dependență și un exercițiu împotriva deteriorării cognitive. Este, de asemenea, un ingredient capabil să schimbe dinamica unui grup de deținuți. Și datorită unor ficțiuni precum Lady’s Gambit – în care tânăra Beth Harmon distruge rivalii în timp ce se ocupă de demonii ei interiori – există mulți bărbați, dar mai ales femei., care s-au apropiat de acest sport simplu și în același timp nesfârșit. Aceștia sunt câțiva dintre beneficiarii puterii consiliului.

80.000 de elevi și 5.000 de profesori: șahul preia școala din Andaluzia

În IES Manuel Alcántara (Málaga) pionii sunt capturați în timpul orelor de școală. Până de curând, Alba Rodríguez, o elevă de 13 ani la ESO 2, știa doar cum se mișcau piesele. „ Mă ajută cu probleme de matematică , cu raționament. Le pozez mai bine și mă concentrez mai mult ”, explică el. Manuel Arias, partenerul său, a știut să joace din clasa a III-a din Primară. El spune că s-a temperat datorită șahului: „Sunt foarte impulsiv și este bine pentru mine să mă controlez, să mă gândesc mai mult la lucruri înainte de a le face”, spune el. “Și să te gândești la ghinion, greșeli … Și în lene!”

Alba Rodríguez și Manuel Arias, elevi de anul II la ESO din IES Manuel Alcántara (Málaga), unul dintre centrele atașate programului aulaDjaque. GARCIA-SANTOS

Manuel Alcántara este unul dintre centrele atașate aulaDjaque, un program școlar de șah care implică peste 400 de școli, 5.000 de profesori și 80.000 de elevi din Andaluzia . Aici șahul nu mai este văzut ca un joc analog plictisitor rezervat celor puțini înzestrați. „Gradul de penetrare este extraordinar”, spune Manuel Azuaga, fondatorul Ajedrez Social de Andalucía, asociația care promovează programul împreună cu Ministerul Regional al Educației. Acest succes, spune Azuaga, jurnalist și neobosit diseminator al jocului, are două secrete: că orice școală poate începe de la zero , proiectând un plan de șah care să i se potrivească; și că cererea latentă a comunității educaționale, care a acumulat diferite experiențe promițătoare, se răspândește acum sub aumbrelă instituțională . „De patru ani a crescut cu mare viteză”, adaugă el.

„LUCRĂM LA EROARE CA ELEMENT CHEIE AL ÎNVĂȚĂRII. NU EXISTĂ UN JOC PERFECT “
Manuel Azuaga

Dar ce anume învață șahul? Studentul Manuel Arias susține că a învățat autocontrolul, reflectarea și precauția. Alba, abilități analitice, răbdare, strategie. Profesorii săi confirmă acest lucru, încântați de rezultatele programului. „Lucrăm mult la eroare ca element cheie al învățării. Nu există un joc perfect ”, detaliază Azuaga. „Sau inițiativa: când este mai bine să o luați și când să o lăsați să plece. Sau ghinion: explicăm că nu este altceva decât un eufemism pentru scuză. Sunt modalități de a-și întări stima de sine, de a-și prețui realizările ”. Practica sa favorizează capacități precum memoria, raționamentul logico-matematic și viziunea spațială. Acțiuni precum strângerea mâinii cu adversarul sau așteptarea rândului tău învață răbdarea și reflectarea. O mișcare neașteptată a adversarului ne testează rezistența. Ceea ce se învață pe tablă funcționează în viața reală . „Desigur, nu este o poțiune magică”, clarifică Azuaga. „Dar șahul favorizează toate aceste abilități”.

Manuel Azuaga, fondatorul Asociației Andaluzii de Șah Social și coordonatorul programului aulaDjaque, împreună cu elevii Manuel și Alba, în vârstă de 13 ani, la IES Manuel Alcántara (Málaga) din Malaga. GARCÍA-SANTOS

Acest lucru a fost verificat de profesorul Lourdes Giraldo, care folosește șahul de 25 de ani ca resursă la elevi de la trei la cinci ani. „Aplicația, la aceste vârste, trebuie să fie distractivă”, explică el. „Joacă-te cu piese ca și cum ar fi păpuși, organizează un șah viu pe o tablă uriașă, cântă și dansează , ține un caiet de șah pe tot parcursul cursului …”. Giraldo este profesor de educație timpurie la CEIP Enríquez Barrios (Córdoba) și autorul mai multor metode educaționale care combină șahul și tehnologia, inclusiv o poveste interactivă numită En el País del Boardro sau un mic robot pe care copiii trebuie să îl direcționeze pentru a depăși micile provocări, cum ar fi capturarea unui pion în cel mai mic număr de mișcări. „Rezultatele ne permit să afirmăm șahulrevoluționează modul în care profesorii predau ”, rezumă el.

Însă tabloul prinde pe oricine pentru că este distractiv. Emoția atunci când faceți o mișcare letală sau vedeți cum se concretizează planul pe care îl avem în minte nu înțelege vârstele sau condițiile. „Factorul de joc creează o legătură. Ne oferă un avantaj . De aceea este atât de transversală și funcționează atât de bine ca o resursă pedagogică ”, spune Azuaga. În școlile din statul de plată al clasei, există elevi cu nevoi speciale, copii cu tulburări grave de conduită sau minori derivați din serviciile sociale. „Centre foarte specifice care îl folosesc și el”, adaugă el.

Spania, avangarda șahului educațional

Șahul ca instrument educațional în Spania este una dintre puținele probleme care a stârnit consensul politic în ultima vreme. „Spania este pe primul plan alături de Armenia, Ungaria, Argentina, Uruguay și Andorra”, explică Leontxo García, jurnalist specializat în șah, popularizator și mare profesor. „Andaluzia este una dintre cele zece comunități autonome – Catalonia, Aragon, Insulele Canare, Insulele Baleare, Galiția, Murcia, Navarra, Madrid și Cantabria – care au introdus șah în timpul orelor de școală, fără a lua în considerare mii de școli care îl au ca un extracurricular “. Printre cele mai avansate, pe lângă Andaluzia, se numără Catalonia și Insulele Canare, ambele cu niveluri de satisfacție care depășesc 80% în rândul comunității educaționale; și Aragon, cu 60.000 de studenți și aproape 200 de centre înscrise în programul Șah la școală.

Pe lângă activitatea sa în lumea școlilor, Ajedrez Social de Andalucía desfășoară proiecte de integrare în jurul grupurilor de vârstnici sau minori protejați de serviciile sociale. Azuaga are o predilecție pentru Șah și Egalitate , o inițiativă destinată femeilor cu risc de excludere din districtul Malaga din Palma-Palmilla, succesul căruia l-a determinat să călătorească la Morelos (Mexic) pentru a susține o conferință în fața a 200 de deținute. . „Sunt experiențe reale și participative. Aș putea să vă povestesc despre femei precum Magdalena, în vârstă de 87 de ani, care au învățat să se joace cu soțul ei Diego. Sau Maria, care este analfabetă. Sau Sergio, orb de la naștere, care a vrut să joace și să se joace. Cine ar spune că un joc precum șahul, cu o etichetă aproape de elită, ar avea impact asupra acestor oameni ”, încheie el.

Dacă inițiativele șahului andaluz social te-au făcut să te gândești și vrei să ajute și această cauză să schimbe lumea

În ziua în care mi-am amintit de 25 de piese pe o tablă

Este un exercițiu simplu. Mai multe piese sunt așezate pe tablă, după scurt timp sunt îndepărtate și trebuie să le poți așeza în aceeași poziție. Pentru José Antonio Paredes Pepe, 29 de ani, pacient la un centru de reabilitare a dependenței din La Garrovilla (Mérida), prima zi a devenit o lume. Cifrele de pe tablă dansau pentru el. Dar câteva săptămâni mai târziu a ajuns la zece. După o lună a ajuns la 25. Și apoi a învățat să joace jocuri. „A venit din memoria fatală” , spune Pepe, care a fost internat în centru acum trei luni pentru a fi tratat pentru o dependență. „În acel moment am observat o mulțime de îmbunătățiri. De asemenea, m-a ajutat să învăț să ascult. Nu am ascultat niciodată, mi-e greu. Lucrez în așteptare. Dacă nu, nu te ascultă. Și familia mea a observat ” .

Pepe Paredes la casa partenerului său din Torremejía (Badajoz). ROBERTO PALOMO

Acest atelier de șah terapeutic, o completare a căii de reabilitare , este predat de membrii Magic Club, o asociație sportivă și socială născută în 2001 în Extremadura care lucrează, printre altele, cu persoane cu sindrom Down, tulburări mentale grave, deținuți, pacienții cu AVC, vârstnici sau dependenți de reabilitare. „Am văzut că șahul a funcționat prea bine pentru noi”, râde Juan Antonio Montero, psiholog și președintele asociației. Clubul lucrează cu aproximativ 25 de centre sociale și terapeutice și estimează că aproximativ 600 de persoane beneficiază de atelierele sale. Fără a neglija fațeta competitivă: în 2019 au fost din nou campioni ai Spaniei, cu marele maestru Manuel Pérez Candelario la conducere (din Zafra, Badajoz), unul dintre membrii Echipei Naționale de Șah.

„AȘ VREA SĂ JOC MAI MULT. ÎN TIMP CE SUNTEȚI CONCENTRAT, EVITAȚI SĂ VĂ GÂNDIȚI LA LUMEA EXTERIOARĂ, LA FAMILIE, LA ECHIPA DE FOTBAL … “
Pepe Paredes

Toată munca pe care o desfășoară s-a reflectat în resurse și cursuri online despre șah social și terapeutic, recunoscute ca fiind de interes pentru sănătate de Junta de Extremadura, la care au participat peste 600 de studenți din Spania și America Latină . „Nu doar șahisti, ci psihologi, psihiatri, medici sau profesori”, explică Montero. “Încercăm să acționăm la scară largă și cu validare oficială.” Magic Club pregătește directori ai centrelor de vârstnici, îngrijitori de îngrijire medicală, asistenți sociali, terapeuți. Recent, Montero și echipa sa au călătorit la Universitatea din Heidelberg (Germania) pentru a instrui mai mulți cercetători despre metoda lor de formare cognitivă, brevetată ca ECAM.

„În partea șahului social, transferăm valori precum respectul și amabilitatea în viața de zi cu zi”, explică Montero, care își amintește cum această rețetă și-a găsit drumul într-o închisoare pentru minori: „Când am ajuns, ei s-au certat, s-au luptat șah . Introducem lucruri la fel de simple ca așteptarea în tăcere a rândului adversarului. Când ne-am întors ceva timp mai târziu, un băiat mi-a spus: „Aici primul lucru este să dai mâna ”. Un alt detaliu: partenerul ciobanesc, o piesă rapidă, este folosit ca metaforă pentru câștigarea ușoară. „Deși unii se enervează, se înțelege bine”, râde el.

Pepe Paredes cu animalul său de companie în Torremejía (Badajoz).
Pepe Paredes cu animalul său de companie în Torremejía (Badajoz). ROBERTO PALOMO

Partea terapeutică vizează reabilitarea funcțiilor cognitive printr-un instrument simplu, o tablă de șah de perete, pătrate gigantice pictate pe un perete. Nu trebuie să fii un jucător expert. „Avem peste 400 de baterii de exerciții”, continuă Montero. „Le aplicăm în dependențe pentru a recupera atenția focală, memoria și capacitatea de planificare . De asemenea, la persoanele cu boala Parkinson și ADHD ”.

O sală de fitness mentală și socială

Isabel Fortuño, o pensionară în vârstă de 69 de ani, care și-a petrecut munca în Praga, New York și Washington, spune că nu a avut niciodată o afecțiune specială pentru jocuri. Doar niște mah-jong și Parcheesi. „Pierderea identității mamei mele , care a murit de Alzheimer, m-a șocat foarte mult . Mi s-a părut extraordinar să-ți pierd amintirile emoționale, cine ai fost. Așa că am vrut să fac ceva. Exersează-mi mintea. La început șahul mi s-a părut arid, dar pe măsură ce progresez mi se pare fascinant ”, povestește el.

Juan Avilés, în vârstă de 65 de ani, și Isabel Fortuño, în vârstă de 69 de ani, la Liceum, o sală de sport deschisă acum câțiva ani în Madrid. JACOBO MEDRANO

Alături, Juan Avilés, în vârstă de 65 de ani și o viață dedicată artelor grafice, admiră mințile unor genii precum Spassky sau Fischer . „Când nu mai lucrăm, cred că oprirea este o problemă pentru corp și minte”, spune el. „Acest lucru ajută la menținerea unei minți deschise și active. Mai bine decât să te uiți la televizor acasă! ”.

Ambii își spun povestea într-una dintre camerele Liceum, o sală de gimnastică mentală care s-a deschis la sfârșitul anului 2018 la Madrid și la care participă fani de toate vârstele. Cu copiii de trei ani și peste, ei lucrează cu scânduri uriașe și raportează jocul la abilitățile psihomotorii; Cu tinerii și adulții, dau cursuri pentru aprofundare și cu vârstnici, majoritatea femei cu vârsta de până la 90 de ani, lucrează la prevenirea deteriorării cognitive.

„TREBUIE SĂ PROMOVAȚI PARTEA CULTURALĂ A ȘAHULUI. ESTE O POVESTE FASCINANTĂ VECHE DE 15 SECOLE. “
Pedro Lopez

Avilés și Fortuño caută în șah să-și exercite facultățile mentale, să rămână lucizi, să învețe ceva nou și să socializeze . Fortuño subliniază cât de scumpe sunt plătite anumite mișcări: jocul duce la autocontrol și obligă adversarul să analizeze. „Într-un joc îți reflecti personalitatea în strategii. Trebuie să intuiți intențiile altuia. Și este ceva care ne vine la îndemână în viață ”, reflectă el. Avilés este puternic: „Nu-i înțeleg pe cei cărora le este rușine să învețe lucruri noi când vor crește. Când joc, mă simt mai fericit ”.

Juan Avilés și Isabel Fortuño jucând un joc de șah. JACOBO MEDRANO

În afară de stimularea capacităților intelectuale, cum ar fi calculul sau inteligența vizuo-spațială, Pedro López, psiholog și fondator al Liceum, subliniază partea culturală a șahului, lucru care în mod tradițional nu a fost prea atent. „Are 15 secole de istorie foarte atractivă. De la legenda indiană a lui Sisa și boabele de orez până la marile jocuri ale lui Karpov și Kasparov ”, enumeră el. Asta și simpla distracție de a te juca cu un străin. „Aici, înainte de pandemie, am avut 50 de oameni care se jucau. Este important să veniți, să ne vedeți, să discutați și să empatizați . Este ceva la fel de bun ca jocul ”, se închide López.

JOCURI VIDEO PENTRU A TRANSFORMA LUMEA

Juan Avilés și Isabel Fortuño jucând un joc de șah. JACOBO MEDRANO

Italianul Francesco Cavallari, de profesie informatician, a găsit, de asemenea, jucăușul un instrument pentru schimbare și educație. Întotdeauna și-a imaginat că jocurile video, pasiunea sa, ar putea interveni în realitate de pe ecran. Și după 15 ani în industria de masă și inspirat de activismul iubitei sale, el a fondat Videojuegos Sin Fronteras, o asociație care unește altruist peste 250 de persoane din 30 de țări dedicate dezvoltării jocurilor video educaționale și sociale. „Copiii care se joacă împart, se bucură și zâmbesc în același mod în Burkina Faso ca în Spania”, spune Cavallari. „Vă dați seama că, în cele din urmă, jocul video este un limbaj universal.” Cel mai premiat titlu de până acum este Antura și scrisorile, un joc pentru tablete și telefoane mobile care îi învață pe copiii strămutați de conflictul sirian să citească limba arabă. două milioane de minori pentru care telefonul „este o ușă către lume”. Jocul, recunoscut de Agenția Norvegiană de Cooperare în 2017, a acumulat peste 250.000 de descărcări.

Povestea sa face parte din I Think, Then I Act , platforma socială a lui Yoigo care dă glas oamenilor care schimbă lumea în bine și care au colaborat la difuzarea muncii lor.

EL PAIS

Urmareste REPUBLICA TV LIVE

Despre Maria Staicu

V-ar mai putea interesa

UPDATE. Votul European Best Destinations s-a inchis. Târgul de Crăciun din Craiova, pe locul II în Europa. A intrecut in frumusete targurile din Viena, Praga sau Londra. Cum a reactionat primarita Olguta Vasilescu

Update. Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a publicat joi seara, 7 decembrie, pe rețelele de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.