Ultimele știri
Acasă / Craiova in direct / Organizațiile studențești cer patru modificări mari la viitoarele legi ale Educației | AUDIO Europa FM
SERPICO CRAIOVA

Organizațiile studențești cer patru modificări mari la viitoarele legi ale Educației | AUDIO Europa FM

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România cere mai multe modificări ale legilor Educației. Concret, au solicitat Ministerului Educației, Guvernului și Parlamentului introducerea în proiectul de lege a patru mari teme de interes printre care procedura de constatare a plagiatelor sau ponderea studenților în alegerea rectorilor.

Oana Alexandra Tânțar, președinta ANOSR:
„În actuala formă a legii, dacă plagiatul este descoperit, sesizat la mai mult de un an de la acordarea titlului de doctor, nu mai poate fi anulat de instanța de contencios administrativ conform legii. Noi solicităm să nu existe nicio limitare legată de perioadă pentru că deseori descoperirea acestor plagiate se realiza la o perioadă mult mai mare de timp de la acordarea titlului de doctor și atunci consideră, că această perioadă de un an ar fi o portiță foarte ușoară de scăpare pentru diversele situații.”

Ponderea studenților în alegerea rectorilor și nemodificarea taxelor de școlarizare pe durata unui ciclu de studii sunt alte doleanțe ale ANOSR:

„Media din țară este de 12% dar sunt universități în care studenții contează în alegerea rectorilor în procentaj de 5%. Avem și exemple de bună practică în care studenții contituie acel sfert în alegerea rectorilor, considerăm că ar trebui să fie tratați ca parteneri egali și mai departe partea de taxe de școlarizare care, în unele situații în ultimii ani au fost modificate pe durata școlarității. Practic tu te înscrii la facultate, consideri că vei plăti 3 sau 4 ani aceeași taxă de școlarizare și afli în acest an că poate anul viitor și se va dubla.”Cele două proiecte de legi ale Educației, legea învățământului preuniversitar și legea învățământului superior, ar trebui aprobate în Guvern până la data de 23 martie, după cum a anunțat anterior premierul Nicolae Ciucă.

Proiectele de legi au fost publicate de Ministerul Educației pe 27 februarie și până pe 7 martie au mai putut fi trimise propuneri de modificare.

sursa: europafm.ro Foto: Shutterstock

Urmareste REPUBLICA TV LIVE

Despre admin

V-ar mai putea interesa

28 MARTIE | IQ DIGITAL Summit CRAIOVA. De ce va fi o zi de neratat pentru antreprenorii și comunitatea de business din sudul României?

Dragoș Stanca, fondatorul UPGRADE 100 anunță cel mai asteptat eveniment dedicat transformării digitale: Seria IQ …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.