Ultimele știri
Acasă / Administratie / VIDEO Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament pe noile taxe – DOCUMENT FINAL / Ciolacu: De azi s-a terminat cu șmecheria / Proteste USR și AUR
SERPICO CRAIOVA

VIDEO Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament pe noile taxe – DOCUMENT FINAL / Ciolacu: De azi s-a terminat cu șmecheria / Proteste USR și AUR

Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament pe proiectul de lege privind noile taxe și impozite și oe măsurile din sectorul bugetar. Marcel Ciolacu a apărat măsurile care au fost contestate puternic de mediul de afaceri.

„Astăzi, se termină cu șmecheria! Astăzi, Guvernul pe care îl conduc își asumă răspunderea tocmai pentru că România nu-și mai poate permite să se bazeze doar pe munca celor cinstiți, a celor care își plătesc corect taxele și impozitele la stat. Iar, pe ceilalți să nu-i deranjeze nimeni!”, a spus premierul, relateaza hotnews.ro


Proteste în timpul ședinței în care Marcel Ciolacu și-a asumat răspunderea pe noile taxe
Foto: Inquam Photos / George Calin

„De astăzi toată lumea va plăti în funcție de cât câștigă! Nu poți fi milionar, dar să plătești taxele la echivalentul salariului minim pe economie! Nu poți obține profituri excesive, dar în țara în care le-ai obținut să nu plătești nimic! La fel cum, nu se poate ca simpla prezență la serviciu să-ți dea dreptul automat la sporuri de zeci de mii de lei”, a spus șeful Guvernului.

CONSULTĂ AICI FORMA FINALĂ A PROIECTULUI DE LEGE ASUMAT DE GUVERNUL CIOLACU

În timpul discursului lui Marcel Ciolacu, parlamentarii USR și AUR au protestat cu pancarte. „PNL, poți o zi fără Ciolacu sef?”, „Ciolacu, ești pe drojdie?”, scria pe pancartele USR. „Taxe pentru noi, privilegii pentru ei”, „PSD-PNL, taxe mai mari pentru un viitor mai sumbru”, scria pe pancartele AUR.

Anterior asumării, Guvernul a avut o ședință în care a decis ce amendamente admite, din cele depuse de parlamentari. Una dintre modificările acceptate a fost cea referitoare la cresterea procentului de taxare a băncilor pe cifra de afaceri, care a rămas la 2% față de 1% propus în forma inițială.

După asumare, senatorii și deputații pot depune moțiune de cenzură. Dacă aceasta nu trece, legea se consideră adoptată. USR a anunțat că va contesta la Curtea Constituțională măsurile.

Hotnews.ro a transmis LIVE ședința din Parlament. VEZI AICI

18:53
Discursul premierului s-a încheiat. Președintele interimar al Camerei Deputaților anunță că s-a încheiat procedura prin care Guvernul își asumă răspunderea pe pachetul de măsuri fiscale.

18:38
Marcel Ciolacu: Vă spun cu toată responsabilitatea, de azi s-a terminat cu dubla măsură, s-a terminat cu banii făcuți ușor din evaziune fiscală. Măsurile au fost dezbătute îndelung. În ultimele luni am avut un dialog public consistent. Îmi asum răspunderea pentru un set de măsuri, dar suntem la începutul unei reforme mai ample. Este un efort național pentru a avea o Românie mai puternică. A fost o dezbatere pe care n-o puteam amâna.

Am mers înainte cu mult curaj, curaj care a lipsit în ultimii zeci de ani. Vă spun cu toată responsabilitatea. De astăzi s-a terminat cu dubla măsură! S-a terminat cu privilegiile la stat! S-a terminat cu excepțiile peste excepții din mediul privat! Și mai ales – s-a terminat cu banii făcuți ușor din evaziune fiscală! La fel ca toți românii, și eu m-am săturat de ipocrizie! M-am săturat să aud că dacă nu ai privilegii, dacă nu ești șef la stat, atunci nu mai poți munci. Sau că, dacă nu ai ajutoare de stat, subvenții ori facilități fiscale atunci dai faliment sau ai voie să încalci legea.

Trebuie să înțelegem cu toții că, așa cum a fost până acum, statul român nu poate merge mai departe! Nu mai putem să ne mințim unii pe alții, nu mai putem să ne facem că facem, nu mai putem să cerem mereu… fără să dăm nimic în schimb! Astăzi, se termină cu șmecheria! Astăzi, Guvernul pe care îl conduc își asumă răspunderea tocmai pentru că România nu-și mai poate permite să se bazeze doar pe munca celor cinstiți, a celor care își plătesc corect taxele și impozitele la stat. Iar, pe ceilalți să nu-i deranjeze nimeni!

De astăzi toată lumea va plăti în funcție de cât câștigă! Nu poți fi milionar, dar să plătești taxele la echivalentul salariului minim pe economie! Nu poți obține profituri excesive, dar în țara în care le-ai obținut să nu plătești nimic! La fel cum, nu se poate ca simpla prezență la serviciu să-ți dea dreptul automat la sporuri de zeci de mii de lei. Fără nicio performanță! Și, din acest motiv, tot astăzi Guvernul pe care îl conduc își asumă și răspunderea pe măsurile de reducere a risipei bugetare. Pentru că nu este corect ca statul român să se lăfăie, cu cheltuieli care cresc de la an la an, rezultatul fiind doar un act administrativ total ineficient și fără legătură cu nevoile reale ale cetățenilor.

Oprirea risipei bugetare a fost primul obiectiv de la care s-a plecat atunci când am pornit această reformă fiscală. Prin legea prezentată astăzi va fi mai multă cumpătare pentru bugetarii cu venituri mari. În același timp, angajații cu salarii mici vor primi în continuare vouchere și alte măsuri de susținere a veniturilor. Totodată, vor fi mai puțini șefi! Se vor desființa mii de posturi de șefi, cu toată salba de consilieri, șoferi și secretare. Vor dispărea și un sfert din funcțiile de secretari de stat, vicepreședinți și celelalte funcții de demnitate publică asimilate acestora.

Vom implementa un plan de reducere a risipei în aparatul bugetar, atât pentru administrația centrală, cât și în cea locală, companii de stat și instituții autonome. Vor fi limitate cheltuielile cu achizițiile și vor fi controale mult mai stricte pentru depășirea acestor limite. Indemnizațiile vor fi plafonate, iar acordarea acestora se va face doar în funcție de performanțăvom crește masiv amenzile și vom confisca pe scară largă bunurile provenite din evaziune.

Vom impozita cu 70% tot ce înseamnă avere ilicită. Însă impozitarea cu 70% a sumelor nejustificate nu înseamnă taxarea banilor de la nuntă sau de la botez. Nu, cu 70% va fi taxat cel care nu și-a plătit corect taxele și impozitele, cel care a făcut evaziune, cel care a furat din banii pentru sănătate, pensii, educație. Adevărul este că austeritate a fost în 2010, când s-au tăiat salarii și pensii și s-a majorat TVA-ul, de la 19 la 24 la sută. Atunci românii au fost sărăciți și s-a prăbușit puterea de cumpărare! Știu, este dureros pentru anumite interese economice! Însă toți trebuie să plătim corect taxele aici, în România.

Trebuie să facem un mediu concurențial corect, în care fiecare plătește în funcție de cât câștigă. Nici mai mult, nici mai puțin! Taxăm suplimentar profitul băncilor și, mai ales, venim cu o nouă abordare în cazul companiilor mari, care vor plăti un impozit de minim 1% din cifra de afaceri. Marile companii să plătească măcar la nivelul minim al unei companii românești. Avem însă grijă ca investițiile acestor mari firme să fie protejate, fiind eliminate din calculul acestui impozit.Mai mult, asigurăm echitatea fiscală între contribuabili prin eliminarea graduală a excepțiilor și privilegiilor fiscale.

Astăzi, de la tribuna Parlamentului vreau să transmit un mesaj foarte clar pentru toți cei care sunt în serviciul public, politicieni sau nu. Această guvernare este despre reforme și economie, despre binele românilor și dezvoltarea României. Cei care vor să folosească funcția publică sau politică pentru beneficii personale nu vor fi tolerați în această guvernare și nu se vor putea ascunde după carnetele de partid. Am văzut că, cei care clamau „fără penali”, acum fac scut în jurul penalilor din propriul partid. Spre deosebire de ei – eu și acest Guvern vom avea toleranță zero față de corupție!

Prin urmare, doamnelor și domnilor, având în vedere toate argumentele expuse mai sus, în temeiul articolului 114 din Constituția României, Guvernul își angajează răspunderea asupra Proiectului de Lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung.

18:38
Parlamentarii AUR protestează în Parlament

sursa: hotnews.ro

Urmareste REPUBLICA TV LIVE

Despre admin

V-ar mai putea interesa

PROGRAM ZILELE MUNICIPIULUI CRAIOVA, 30 mai – 02 iunie 2024

Joi, 30 mai 09:00 – 17:00 Muzeul Cărții și Exilului Românesc Expoziţie de artă fotografică …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.