Ultimele știri
Acasă / Justiție / Avocaţii din România, PROTEST impotriva onorariilor din oficiu. Ce le răspunde Tudorel Toader

Avocaţii din România, PROTEST impotriva onorariilor din oficiu. Ce le răspunde Tudorel Toader

Avocaţii din Bucureşti şi din 14 judeţe protestează luni pentru a trage un semnal de alarmă în legătură cu nivelul şi modalitatea de stabilire a onorariilor din oficiu. La această oră, ei poartă banderole albe pe braţ şi avertizează că vor organiza astfel de acţiuni până la soluţionarea disfuncţionalităţilor din sistemul de asistenţă juridică. Avocaţii din București se vor aduna la ora 13:00, pe scările Curţii de Apel.


foto:adevarul.ro

De luni, până pe 24 februarie, avocații barourilor alăturate protestului vor purta banderole albe pe braț, urmând ca, în funcție de atitudinea răspunzătorilor, să treacă și la alte forme de protest:  ”Avocații din Baroul Dolj vor protesta începând de luni, 11 februarie 2019, cu privire la nivelul și modalitatea de stabilire a onorariilor din oficiu, față de refuzul Ministerului Justiției și Ministerului Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție de a renegocia cuantumul acestor onorarii. Menținerea unor onorarii derizorii afectează dreptul constituțional la apărare al cetățenilor, de a fi asistați și reprezentați în fața instanțelor de judecată și organelor de urmărire penală, fiind totodată îngreunată și activitatea normală a avocaților, în condițiile în care astfel de litigii presupun un volum mare de timp, dar și acoperirea unor cheltuieli curente.

Pentru evaluarea corectă a motivelor care au determinat acest protest, precizăm că nivelul actual al onorariilor a fost stabilit în 2015 și, cu titlu de exemplu, valoarea onorariului pentru asistența judiciară a unui suspect sau inculpat este de 260 lei, pentru asistența extrajudiciară acordată victimei violenței în familie, 130 lei, pentru asistarea sau reprezentarea persoanei vătămate, 195 lei etc. Deși în ultimii ani s-au întreprins mai multe demersuri față de instituțiile publice implicate cu scopul de a găsi soluții pentru majorarea onorariilor din oficiu, totuși acestea nu au dat curs cererilor avocaților, astfel încât avocaţii din Baroul Dolj, alături de avocaţii din alte barouri, vor începe acţiuni de protest, care, într-o primă fază, respectiv perioada 11.02.2019 – 24.02.2019, vor consta în purtarea unei banderole albe pe braţ, urmând ca ulterior, în funcție de poziția instituțiilor publice implicate, să continuăm cu alte forme de protest. (…), se arată într-un comunicat semnat de către Decanul Baroului Dolj, Lucian Bernd Săuleanu.

Proteste au loc luni dimineață la barourile din Alba, Argeş, Buzău, Cluj, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Ilfov, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Timiş. În Bucureşti, avocaţii se vor aduna la ora 13:00, pe scările Curţii de Apel.

Protestul este etapizat astfel: prezentarea avocaţilor în cauzele respective, purtând o banderolă albă pe braţ in perioada 11.02.2019 – 24.02.2019; asigurarea asistenţei judiciare exclusiv în cauzele penale în care se discută măsurile preventive in perioada 25.02.2019 – 10.03.2019; neasigurarea asistenţei judiciare, la început câte 30 minute pe zi, timp de o săptămână, apoi pe termen nelimitat, până la identificarea şi aplicarea soluţiilor la problemele de mai sus cu incepere din 11.03.2019.

Solicitările avocaţilor vizează:

– Majorarea onorariilor cuvenite avocaţilor pentru prestarea serviciilor de asistenţă judiciară în materie penală, în cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a serviciilor de asistenţă judiciară şi extrajudiciară, precum şi pentru asigurarea serviciilor de asistenţă judiciară privind accesul internaţional la justiţie în materie civilă şi cooperarea judiciară internaţională în materie penală: – Reglementarea prin Protocol a onorariilor/remuneraţiilor cuvenite curatorilor.

– Eliminarea practicii judecătorilor ori procurorilor de cenzurare a acestor onorarii. Conform avocaţilor, protestul de luni este premergător întâlnirii programate cu membrii Comisiei pentru Cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii din Senat împreună cu Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări, la care vor participa şi reprezentanţi ai UNBR, Ministerului Justiţiei, Ministerului Finanţelor Publice, Parchetul General, CSM şi preşedinţii comisiilor de buget din cele două camere ale Parlamentului.

Ministrul Toader: „Se apropie alegerile la avocaţi, unii au intrat în campanie“

În replică, ministrul Justiţiei Tudorel Toader, citat de adevarul.ro, a scris duminică pe Facebook: “Înţelegând faptul că se apropie alegerile la avocaţi, înţelegând şi faptul că unii au intrat în campanie, postez din nou mesajul din 23 noiembrie 2018, cu precizarea faptului că avocaţii nu şi-au precizat/reconsiderat poziţia!”.

 

 

Urmareste REPUBLICA TV LIVE

Despre Maria Staicu

V-ar mai putea interesa

Curtea de Apel Craiova a decis: Adopția Sorinei, fetița din Baia de Aramă, rămâne valabilă

Magistraţii Curţii de Apel Craiova a respins, joi, cererea de revizuire a adopţiei internaţionale în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.