Ultimele știri
Acasă / Justiție / UE ia măsuri pentru contracararea propagandei străine
Urmareste REPUBLICA TV LIVE

UE ia măsuri pentru contracararea propagandei străine

*Este nevoie de legislație nouă ce permite un răspuns robust
*Protejarea alegerilor de imixtiunea Rusiei
*Sprijin pentru țările asociate UE și Balcanii de vest

Eurodeputații avertizează asupra campaniilor de dezinformare rusești care sunt principala sursă de informații false în Europa, alături de cele provenite din China, Iran și Coreea de Nord.


Parlamentul European condamnă ferm acțiunile agresive în creștere din partea Rusiei, Chinei, Iranului și Coreei de Nord „care încearcă să submineze fundamentele și principiile democrațiilor europene, precum și suveranitatea tuturor țărilor Parteneriatului Estic”.

Evaluând ultimele eforturi ale UE de contracarare a propagandei ostile de către țări terțe, eurodeputații solicită crearea unui cadru legal robust atât la nivel european, cât și internațional în vederea combaterii amenințărilor hibride.

Relațiile cu Rusia 
În rezoluția adoptată cu 489 de voturi pentru, 148 împotrivă și 30 de abțineri, eurodeputații doresc să „atragă atenția asupra campaniilor de dezinformare rusești care constituie principala sursă de informații false în Europa”. Textul îndeamnă UE să întărească grupului operativ East Stratcom, înființat în 2015, pentru a deveni o structură cu drepturi depline în interiorul Serviciului European de Acțiune Externă, pentru a reacționa la propaganda rusească ostilă.

Tragerea la răspundere a furnizorilor de informații și identificarea surselor
Eurodeputații cer ca acțiunile furnizorilor de servicii de socializare, de mesagerie și de căutare online să fie reglementate prin lege. Companiile care nu șterg rapid știrile false sistematice trebuie trase la răspundere. Mai mult, este nevoie ca autoritățile să poată identifica și localiza autorii și sponsorii conținutului politic publicat.

Protejarea procesului electoral
Eurodeputații condamnă ferm imixiunea terților în alegeri și referendumuri. Statele membre sunt îndemnate să modifice cadrul legislativ electoral în așa fel încât să le ofere posibilitatea de a contracara în mod proactiv amenințările provenite din campaniile de dezinformare, atacurile și infracțiunile cibernetice, și încălcarea libertății de expresie la vot.

Este nevoie ca statele membre să sprijine țările asociate UE și Balcanii de vest pentru a se asigura de o apărare puternică a proceselor electorale în fața activităților de propagandă rău-intenționată.

Într-un vot care a avut loc marţi, Parlamentul a adoptat de asemenea un cadru legislativ menit să protejeze alegerile europene din mai 2019 împotriva folosirii ilegale a datelor personale, în urma cazurilor recente legate de referendumul pentru Brexit și de scandalurile Facebook / Cambridge Analytica.

Noile reglementări introduc sancțiuni financiare împotriva partidelor politice europene și a fundațiilor care folosesc intenționat în mod ilegal date personale în campaniile pentru alegerile europene.

Citat
Raportorul Anna Elżbieta Fotyga (ECR, Polonia) a spus: „Dezinformarea otrăvește inimile și mințile. Nu mai putem nega faptul că instituțiile și societățile noastre sunt ținta propagandei ostile a Kremlinului, care face parte dintr-o strategie mai largă. Din fericire, avem experiența și determinarea necesare pentru a contracara împreună acest tip de activități. Răspunsul nostru depinde de flexibilitatea societății, de transparența mass-media și de încurajarea pluralismului, evitând în același timp cenzura.”

Background
Rezoluția face o evaluare a acțiunilor Serviciului European de Acțiune Externă în urma rezoluției PE cu privire la comunicarea strategică a UE pentru a contracara propaganda, adoptată pe 23 noiembrie 2016, se arată într-un comunicat al Biroului de Legatură al Parlamentului European în România.

Urmareste REPUBLICA TV LIVE

Despre Maria Staicu

V-ar mai putea interesa

MARATONUL VACCINĂRII pe stadionul “Ion Oblemenco”! Între 10 şi 17 mai 2021, doljenii se pot vaccina NON-STOP cu Pfizer

Doljenii sunt invitaţi să se vaccineze, 24 din 24 ore, începând cu 10 mai 2021, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.