Ultimele știri
Acasă / Justiție / Un jandarm român a fost învestit, în premieră, în funcţia de comandant al Forței de Jandarmerie Europeană EUROGENDFOR
Urmareste REPUBLICA TV LIVE

Un jandarm român a fost învestit, în premieră, în funcţia de comandant al Forței de Jandarmerie Europeană EUROGENDFOR

Un ofiţer jandarm din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române a fost învestit, în premieră, în funcţia de comandant al Forței de Jandarmerie Europeană EUROGENDFOR (FJE) în cadrul unei ceremonii festive desfăşurate în Vicenza, Italia, potrivit unui comunicat de presă al Jandarmeriei române.


România, prin Jandarmeria Română, va deţine timp de doi ani poziţia de comandă în cadrul EUROGENDFOR (FJE), iar atribuţiile comandantului vor fi îndeplinite de colonelul Lucian Gavrilă, din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Lucian Gavrilă va avea un mandat de doi ani la conducerea Jandarmeriei Europene (EUROGENDFOR), interval în care va asigura buna funcţionare a EUROGENDFOR şi atingerea obiectivelor stabilite prin decizii ale ţărilor membre. Schimbarea a avut loc conform calendarului de rotaţie a funcţiilor cheie, care se efectuează din doi în doi ani.

La ceremonia de învestire, alături de reprezentanţi ai tuturor ţărilor membre, a luat parte şi o delegaţie a Jandarmeriei Române condusă de general de brigadă Marin Andreiana, inspectorul general al Jandarmeriei.

Colonelul Lucian Gavrilă (50 ani) a deţinut funcţia de adjunct al Şefului Statului Major al EUROGENDFOR (2011-2013),  iar în anul 2015 a fost comandant al Contingentului de Jandarmi Români din Afganistan (misiune NATO) şi consilier al şefului Statului Major al Ministerului de Interne din Afganistan. Ofiţerul este absolvent al Academiei de Poliţie Al. I. Cuza, are specializări în drept în cadrul Universităţii Bucureşti, precum şi în domeniul consilierii politice, în cadrul Academiei Folke Bernadette Suedia.

Totodată a urmat şi cursurile Şcolii Militare din Paris, în specialitatea comandă şi stat major. Din anul 2016, ocupă funcţia de Şef al Serviciului Operaţii din Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, după ce anterior a deţinut şi funcţia de şef al Serviciului Analiză şi Programe Strategice.

MAE salută preluarea, de către Jandarmeria Română, a funcției de comandant al EUROGENDFOR

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a salutat, joi, preluarea de către România, prin intermediul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, a funcției de comandant al EUROGENDFOR.

”România va deține pentru o perioadă de doi ani (iunie 2017-iunie 2019) această funcție de importanță și vizibilitate, în contextul implicării tot mai active a EUROGENDFOR în misiuni sub egida UE și ONU, precum și al contribuției acesteia la implementarea în domeniul securității și apărării a obiectivelor Strategiei Globale a UE”, relevă sursa citată.

Pe 18 octombrie 2007, la Velsen, în Olanda, a fost adoptat Tratatul între Regatul Spaniei, Republica Franceză, Republica Italiană, Regatul Olandei și Republica Portugheză, stabilind Forța de Jandarmerie Europeană (EUROGENDFOR). România a ratificat Tratatul privind crearea Forței la 1 martie 2015.

EUROGENDFOR reprezintă o forță multinațională formată din unități de poliție cu statut militar și atribuții în domeniul polițienesc, puse la dispoziție de către statele fondatoare în mod voluntar, pentru a întări capacitățile gestionării crizelor internaționale.

În anul 2015, România, prin intermediul Jandarmeriei Române, a deținut Președinția Comitetului Interministerial (CIMIN) al Eurogendfor.

În prezent, EUROGENDFOR este constituită din șapte state membre: Franța, Italia, Spania, Olanda, Portugalia, România și Polonia, un stat partener, Lituania și un membru observator, Turcia. (sursa: caleaeuropeana.ro)

Urmareste REPUBLICA TV LIVE

Despre admin

V-ar mai putea interesa

Departamentul de Stat al SUA: Există motive serioase pentru a crede că primele infectări cu SARS-CoV 2 au avut loc în toamna lui 2019 la Institutul de Virusologie din Wuhan

Departamentul de Stat al SUA anunţă că există motive întemeiate pentru a crede că primele …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.