Ultimele știri
Acasă / Opinia Republicii / Craiova civică iese în stradă: MITING împotriva obiectivelor nucleare de la Kozlodui

Craiova civică iese în stradă: MITING împotriva obiectivelor nucleare de la Kozlodui

Miercuri, 25 aprilie, începând cu ora 18:00, craiovenii sunt așteptați în Piața Mihai Viteazu din centrul orașului la un miting organizat de Platforma Civică anti Kozlodui împotriva obiectivelor nucleare de la Kozlodui. Evenimentul are loc cu o zi înainte de împlinirea a 32 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl.


Cetățenii sunt invitați în Piața Mihai Viteazu pentru a comemora victimele celui mai cumplit accident nuclear din istorie, dar mai ales pentru a se alătura campaniei împotriva riscurilor create de obiectivele nucleare de la Kozlodui pentru sănătatea craiovenilor și a altor comunități din Oltenia.

Mitingul organizat de Acțiunea pentru Renașterea Craiovei (ARC), Asociația C.R.O.N.O, Asociația Civică pentru Viață și Pro Democrația Club Craiova, cele patru ONG-uri locale membre ale Platformei Civice, face parte dintr-o campanie mai amplă de informare a craiovenilor cu privire la riscurile generate centrala nucleară și de megadepozitul de deșeuri radioactive. Lucrările la megadepozitul de deșeuri nucleare de lângă Kozlodui, situat la doar 60 km de Craiova, au demarat în vara anului trecut. 350.000 de tone de deșeuri radioactive amenință dreptul generațiilor viitoare la o viață sănătoasă.

Pericolului reprezentat de acest depozit i se adaugă cel reprezentat de centrala nucleară, în contextul în care statul bulgar prelungește, fără consultări cu România, durata de funcționare a reactoarelor nucleare vechi de 30 de ani. Planul este ca acestea să opereze încă 30 de ani, iar Craiova se află în zona de risc în cazul unui accident nuclear.

Experți germani atenționau într-un studiu din 2015, după efectuarea unor teste de rezistență la nivel european ca urmare a accidentului de la Fukushima, că reactoarele de la Kozlodui reprezintă un real pericol și trebuie oprite: „Termenele limită vagi și lipsite de credibilitate pentru finalizarea testelor de siguranță transformă mărirea capacității unității nucleare de la Kozlodui și extinderea duratei de viață a reactoarelor într-un risc nuclear inacceptabil de mare. Îmbătrânirea materialelor devine o problemă de siguranță și pericol pentru reactoare, în special din cauza lipsei unei culturi a siguranței nucleare adecvate (…) Insistăm ca organismele de control să diminueze capacitatea de operare a unității și să închidă reactoarele”, spuneau Oda Becker și Patricia Lorenz în „4 ani după Fukushima: Sunt centralele nucleare mai sigure?”.

PE ACEEASI TEMA:

VIDEO/ Au trecut 5 ani! Domnilor parlamentari, ce se intampla cu promisiunile legate de construcția depozitului de deșeuri radioactive la Kozlodui?

Urmareste REPUBLICA TV LIVE

Despre Maria Staicu

V-ar mai putea interesa

Semnificaţia fiecărei zile din Săptămâna Patimilor. VINEREA MARE – După credința creștină, în această zi a avut loc moartea lui Isus care a fost răstignit și a murit pe cruce pentru răscumpărarea neamului omenesc de sub jugul păcatului strămoșesc

Creştinii ortodocşi au intrat în Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, ultima în care se ţine …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.