Ultimele știri
Acasă / Opinia Republicii / LIVE Corespondență de la NATO. Ţările NATO au adoptat cel mai mare plan de reîntărire a apărării colective după Războiul Rece

LIVE Corespondență de la NATO. Ţările NATO au adoptat cel mai mare plan de reîntărire a apărării colective după Războiul Rece

LIVE Corespondență de la NATO. Țările NATO au adoptat cel mai mare plan de reîntărire a apărării colective după Războiul Rece: Două noi comandamente în SUA și în Germania și 90 de dispozitive militare gata de luptă până în 2020.


Miniștrii Apărării din țările membre ale NATO au decis joi amplasarea noilor comandamente pentru Atlantic și pentru logistică și mobilitate militară la Norfolk în Statele Unite, respectiv la Ulm în Germania. Totodată, țările aliate au decis să sporească măsurile pentru descurajare și apărare colectivă prin adoptarea Readiness Initiative, un plan prin intermediul căruia 30 de batalioane mecanizate, 30 de escadrile aeriene și 30 de nave de luptă vor putea fi desfășurată, în caz de necesitate, în cel mult 30 de zile.

”Adaptăm structura de comandă a NATO, forța militară a Alianței noastre. Astăzi, miniștrii au decis să consolideze noua structură de comandă cu peste 1.200 de noi membri ai personalului. Am decis, de asemenea, că noul Comandament Întrunit al Forțelor pentru Atlantic să fie amplasat la Norfolk, Virginina în Statele Unite. Totodată, noul comandament logistic va fi găzduit la Ulm, în Germania”, a transmis secretarul general al NATO, la finalul primei zi a reuniunii miniștrilor Apărării.

Transformarea structurii de comandă a NATO, prin înființarea unor noi comandamente, a fost anunțată încă de la precedentele reuniuni ministeriale. Atunci, cele 29 de țări membre ale NATO au decis crearea unui comandament dedicat protejării liniilor de comunicare maritimă între ambele maluri ale Atlanticului și a altuia consacrat desfășurării și mobilizării rapide a forțelor aliate pe teritoriul Europei. Transformarea structurii de comandă aliată reprezintă una dintre cele mai importante decizii adoptate la nivelul NATO de la sfârșitul Războiului Rece.

”Ne vom asigura că avem forțele necesare la locul potrivit și la momentul potrivit. Aceste comandamente vor fi esențiale pentru reîntărirea Alianței, peste Atlantic și în Europa”, a mai adăugat Stoltenberg.

Ministrul Apărării Mihai Fifor, conferință de presă după ce țările NATO au adoptat cel mai mare plan de reîntărire a apărării colective după Războiul Rece:

Două noi comandamente în SUA și în Germania și 90 de dispozitive militare gata de luptă până în 2020. Ce beneficii vor fi pentru România:

LIVE Corespondență de la NATO. Ministrul Apărării Mihai Fifor, conferință de presă după ce țările NATO au adoptat cel mai mare plan de reîntărire a apărării colective după Războiul Rece: Două noi comandamente în SUA și în Germania și 90 de dispozitive militare gata de luptă până în 2020. Ce beneficii vor fi pentru România —> https://bit.ly/2JicMJU

Publicată de Calea Europeană pe 8 Iunie 2018

Miniștrii Apărării au agreat și asupra inițiativei de creștere a gradului de operativitate și răspuns la nivel aliat (n.r. – Readiness Initiative), un plan propus de SUA ce vizează reîntărirea eforturilor de descurajare și apărare colectivă ale NATO, urmează a fi supusă unei decizii formale pe masa summitului aliat din luna iulie la care vor lua parte șefii de stat sau de guvern.

NATO Readiness Initiative sau ”Cei patru 30” asupra căreia miniștrii Apărării au decis presupune ca țările aliate să dispună de 30 de batalioane mecanizate, 30 de escadrile aeriene și 30 de nave de luptă pentru a fi desfășurate în 30 de zile sau mai puțin de la punerea în alertă. Orizontul de timp pentru ca această inițiativă să devină deplin operațională este anul 2020, conform secretarului general al NATO.

”Nu vorbim despre noi forțe, ci despre intensificarea pregătirii forțelor de care dispunem. Astăzi, aliații s-au angajat ca până în 2020 să avem 30 de batalioane mecanizate, 30 de escadrile aeriene și 30 de nave de luptă, gata să fie desfășurate în 30 de zile sau mai puțin”, a declarat înaltul oficial aliat, insistând asupra faptului că o astfel de măsuri arată determinarea țărilor NATO de a stabili ”o cultură a pregătirii” de-a lungul Alianței.

O astfel de măsură vine ca urmare a deciziilor adoptate și implementate la summit-urile NATO din Țara Galilor și din Polonia pe această linie. În 2014, aliații au anunțat măsuri de adaptare și asigurare ca urmare a anexării Crimeei de către Rusia și a destabilizării estului Ucrainei, în vreme ce în 2016, țările NATO au avansat spre măsuri de descurajare și apărare colectivă, decizia de astăzi avansând conceptul de reîntărire a Alianței prin forțe suplimentare, capabile să fie dislocate în caz de alertă.

România va fi un beneficiar major al deciziilor pe care NATO le-a anunțat la reuniunea miniștrilor Apărării și care vor fi adoptate la masa summitului celor 29 de lideri euro-atlantici din 11-12 iulie de la Bruxelles, a arătat secretarul general al NATO într-o declarație pentru CaleaEuropeana.ro.

Referitor la modul cum transformarea structurii de comandă a NATO va asigura un lanț de comandă eficient și coerent pe flancul estic, Jens Stoltenberg a făcut trei referiri explicite la România și cum va beneficia țara noastră de deciziile care vizează înființarea a două noi structuri de comandă, cea pentru comandă maritimă care va avea sediul în SUA (Norfolk, Virginia) și cea logistică și pentru mobilitate militară din Germania (Ulm), dar și de planul ”celor patru 30”.

Miniștrii Apărării din cele 29 de țări membre ale NATO se întrunesc joi și vineri la Bruxelles pentru ultima reuniune la nivel ministerial înaintea summitului aliat din 11-12 iulie, o întrevedere ce urmează să se concentreze pe prioritățile enunțate recent de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, precum descurajarea și apărarea în raport cu Rusia, cooperarea cu Uniunea Europeană, mobilitatea militară și împărțirea echitabilă a responsabilităților. Mai mult, reuniunea miniștrilor Apărării are loc simultan cu lucrările summitului șefilor de stat din Formatul București 9 (țările de pe flancul estic al NATO), ce are loc vineri la Varșovia și va fi co-prezidat de inițiatorii acestuia, președinții Klaus Iohannis și Andrzej Duda.

Urmareste REPUBLICA TV LIVE

Despre admin

V-ar mai putea interesa

Semnificaţia fiecărei zile din Săptămâna Patimilor. VINEREA MARE – După credința creștină, în această zi a avut loc moartea lui Isus care a fost răstignit și a murit pe cruce pentru răscumpărarea neamului omenesc de sub jugul păcatului strămoșesc

Creştinii ortodocşi au intrat în Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, ultima în care se ţine …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.