Ultimele știri
Acasă / Opinia Republicii / PRAF DE STELE FABRICAT ÎN LABORATOARELE UNIVERSITĂȚII „ALEXANDRU IOAN CUZA” PRINTR-O METODĂ UNICĂ LA NIVEL MONDIAL video

PRAF DE STELE FABRICAT ÎN LABORATOARELE UNIVERSITĂȚII „ALEXANDRU IOAN CUZA” PRINTR-O METODĂ UNICĂ LA NIVEL MONDIAL video

La Facultatea de Fizică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași se produc, în fiecare săptămână, câteva miligrame de praf interstelar artificial.


Rezultatul a fost obținut printr-o metodă unică la nivel mondial în proiectul „Sinteza analogilor de praf interstelar (2017-2018)”, finanțat de către Agenția Spațială Română (ROSA), prin Programul de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare STAR — Tehnologie Spaţială şi Cercetare Avansată.

Echipa de cercetare a creat în laborator un praf din carbon care, analizat, pare aproape identic cu materia organică aflată la zeci de mii de ani lumină, în spațiul îndepărtat. Reușita îmbină două premiere la nivel mondial — metoda de producere a prafului, precum și faptul că firele de praf sunt pufoase și dezordonate, așa cum e de așteptat să fie în spațiu.

Coordonatorul studiului, lect. dr. Ionuț Topală, spune că praful creat în laborator, analog celui din spațiu, va permite comunității științifice să înțeleagă cum evoluează materia din spațiu și ce se întâmplă cu ea când este radiată sau se află în calea vreunei comete. Astfel de studii pot avea loc doar în laborator, cu ajutorul produșilor artificiali.

Deși în lume au mai fost obținute produse din carbon asemănătoare prafului stelar, cele câteva laboratoare din lume care au reușit performanța au folosit fie temperaturi foarte înalte, fie presiuni foarte scăzute. În plus, substanța creată de aceștia, observată la microscop, arată ordonat, asemenea unui film subțire.

Pentru producerea și investigațiile prafului realizat la Iași, toate instalațiile au fost gândite și construite la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, pornind de la elemente comerciale, produse în România.

Pe viitor, produsul din laboratoarele Universității „Alexandru Ioan Cuza” ar putea fi de folos în planificarea misiunilor spațiale. Majoritatea expedițiilor în Sistemul Solar din ultimii ani au avut ca obiectiv și studiul prafului — interplanetar sau de pe comete.

Rezultatul echipei de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” a fost publicat în numărul din decembrie al uneia dintre cele mai prestigioase reviste de astrofizică de la nivel mondial — „Monthly Notices of the Royal Astronomical Society”, editată de către Oxford University Press.

Echipa de cercetare a fost alcătuită din Ionuț Topală, Silvia-Alina Chiper, Valentin Pohoaţă (cadre didactice la Facultatea de Fizică), Ilarion Mihăilă (cercetător CERNESIM), Delia Ciubotaru, Bianca Cristiana Hodoroabă (masteranzi), Ioana Cristina Gerber (doctorand) și Toma Mihai (tehnician). Sursa:rosa.ro

Citeste mai mult AIC

I

Urmareste REPUBLICA TV LIVE

Despre Maria Staicu

V-ar mai putea interesa

Semnificaţia fiecărei zile din Săptămâna Patimilor. VINEREA MARE – După credința creștină, în această zi a avut loc moartea lui Isus care a fost răstignit și a murit pe cruce pentru răscumpărarea neamului omenesc de sub jugul păcatului strămoșesc

Creştinii ortodocşi au intrat în Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, ultima în care se ţine …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.