Ultimele știri
Acasă / Opinia Republicii / Republica TV/Gîndul lui Havalossi: De la mustaţa lui Maniu la mustaţa lui Dragnea

Republica TV/Gîndul lui Havalossi: De la mustaţa lui Maniu la mustaţa lui Dragnea

Unul stă drept, ca de armată, disciplinat.
Altul stă leneş şi obosit.
Amândoi în acelaşi costum şi aceeaşi poziţie.
În două realităţi opuse ale aceleiaşi ţări.


Joi, 28 martie 2019

28 Martie 2019, Liviu Dragnea, alături de Aurelian Pavelescu şi Dănuț Pop, anunţă alianţa partidelor PSD (Partidul Social Democrat) – PER (Partidul Ecologist Român) – PNŢCD (Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat).

PSD, un partid mare, care a provocat ieşiri in stradă cu propuneri anti-constituţionale, ce incearcă să asimileze putere prin tactica divide et impera, tactică ce acum este deja la stadiul de a-şi culege inamicii pentru asimilare.
Avem o lege de a nu ne cumpăra votul dar, totuşi, impărţim zahăr pentru cei indecişi.

Ţinta acestei alianţe sunt alegerile europarlamentare, un loc unde este neapărată nevoie de oameni de elită ce ne pot reprezenta şi ce ne pot garanta dezvoltarea pe cât de mult posibil. Este adevărat, avem nevoie de Ecologie şi Democraţia-Constituţională pe care o reprezenta Partidul Naţional-Țărănesc (PNŢ), dar avem nevoie şi de oameni competenţi pentru a reprezenta lucrurile acestea. Faptul că aceste două partide câştigă un procentaj de voturi de ~1.5% fiecare, şi care deţin un număr infim de senatori sau deputaţi, nu se dovedesc partide puternice. Măcar in Europa să ne facem loc, nu?

PER

PER, un partid cu o denumire şi un ţel ce ar trebui să aibă suporteri mai mulţi decât are, dar care este posibil să îi piardă şi pe cei pe care îi are prin încercarea de extindere forţată.
Partidul Ecologist Român a fost acuzat în martie 2011 că a susţinut acordat proiectul de exploatare cu cianuri a aurului din Roşia Montană. O ştire răspândită ce nu a adus faimă prea multa partidului.
Mai multe despre partid nu este nevoie să spun, avem nevoie de ecologie dar nu de ecologia PSD-ului. Dacă vă interesează de ce dăunează un partid ecologist social democrat, din prima zi, vă invit să citiţi în continuare.

PNŢCD

Să vorbim puţin despre ce a fost acest partid pentru a înţelege ce a devenit in ziua de 28 Martie 2019. Cei cunoscători pot să treacă direct peste următoarea parte.

Partidul Național-Ţărănesc (PNŢ) a început, ironic, printr-o alianţă, alianţa Partidului Naţional Român cu Partidul Ţărănesc al Vechiului Regat. Acestea au fuzionat pe data de 10 Octombrie 1926 în frunte cu Iuliu Maniu şi Ion Mihalache.
Iuliu Maniu îi era nepot filosofului, istoricului, politicianului şi profesorului universitar Simion Bărnuţiu, care a fost unul din organizatorii principali în revoluţia Transilvaniei din 1848. Aşa unchi aşa nepot!
Iuliu Maniu a fost unul din organizatorii principali ai Marii Adunări de la Transilvania, pe data de 1 decembrie 1918, zi pe care o celebrăm ca ziua ţării noastre şi care doar ce a împlinit 100 de ani anul trecut.

Pe mine nu reuşesc să mă intimideze. Eu de la calea mea nu mă abat, eu hotărârile nu mi le schimb.” — Iuliu Maniu

Ion Mihalache a fost fiu de ţăran sărac ce şi-a întors soarta prin puterea inteligenţei şi a războiului. Veteran al Primului Război Mondial şi ţinând tot timpul cont că a fost cândva ţăran sărac, a pus drepturile ţăranului român în numele partidului pe care urma să îl formeze, Partidul Ţăranesc.

Flămânzii sunt întotdeauna gata să lupte.”Ion Mihalache

Acest partid democratic-constituţional a ţinut piept totalitarismului si fascismului până la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. După război, Partidul Naţional-Ţărănesc era forţa politică principală ce se opunea comunismului. Pierzând în faţa comuniştilor în 1947, partidul a fost dizolvat, iar Ion Mihalache alături de Iuliu Maniu şi alţi colegi de partid au fost condamnaţi la închisoare. Închisoare ce le aduce sfârşitul.

În decembrie 1989, după căderea comunismului, Corneliu Coposu, om de încredere al regretatului Iuliu Maniu, fost membru PNŢ, deţinut politic, ziarist şi absolvent de drept, a format Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat (PNŢCD). Corneliu Coposu a condus PNŢCD până în 1995 când acesta a decedat. Moartea din 1995 a acestui om drept şi liber a adus sute de mii de români şi susţinători ai săi la înmormântare.

În anul când PNŢ renăştea, Corneliu Coposu, din nevoia neapărată de a-l ţine sub control, l-a invitat pe Ion Iliescu, membru de onoare PSD, să devină membru PNŢ, dar acesta a refuzat.

Într-o karmă urâtă şi nedreaptă, pe 28 Martie 2019, Liviu Dragnea, preşedinte al PSD, urma să asimileze prin alianţă tot partidul istoric şi drept al oamenilor interbelici.

Blestemul României va fi ca peste 20-25 de ani să fie condusă de același FSN și pe stânga și pe dreapta eșichierului politic.”
Corneliu Coposu (aprilie, 1990)

Cine uită trecutul, merită să-l repete”

Bulevardul Iuliu Maniu, Bucureşti

Tot pe 28 Martie 2019, ca o coincidenţă, un pact, sau ca o dovadă subtilă de putere, pomii adolescentini cu flori roz şi tinere de primavară puşi pe Bulevardul Iuliu Maniu al Capitalei noastre au fost puşi jos. Un “miel” sacrificat pentru un “Paşte” ascuns.
O miscare “ecologistă” pe strada PNŢ-ului.
Desigur, deja există planuri de a pune alte borduri, alţi pomi, altă iarbă. Aceeaşi poveste veche ce vinde viaţa unui pom pe viaţa unui alt pom la extra preţ.

Alianţa

Două partide care au căzut in mâinile unor oameni ce işi vând onoarea şi funcţia pentru putere. Probabil în 100 de ani de acum vom avea şterse numele de Cuza şi Maniu din cărţi şi amintire. Poate chiar şi numele de România, ţară ce avea miros de oameni renascentişti, stil şi eleganţă. Cândva.
Ne martirizăm şansele.

Să îl ascultăm pe Nicolae Iorga!

 

Urmareste REPUBLICA TV LIVE

Despre admin

V-ar mai putea interesa

Semnificaţia fiecărei zile din Săptămâna Patimilor. VINEREA MARE – După credința creștină, în această zi a avut loc moartea lui Isus care a fost răstignit și a murit pe cruce pentru răscumpărarea neamului omenesc de sub jugul păcatului strămoșesc

Creştinii ortodocşi au intrat în Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, ultima în care se ţine …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.