Ultimele știri
Acasă / Politica / CUTREMURATOR. TENTATIVE de SUICID in lant printre ORFANII din Dolj
Urmareste REPUBLICA TV LIVE

CUTREMURATOR. TENTATIVE de SUICID in lant printre ORFANII din Dolj

Procuratura a extins ancheta penală în cazul sinuciderii copiilor orfani de la Protecția Copilului Dolj, dar rezultatul nu a fost facut public.

O alta adolescenta a vrut să-și pună capăt zilelor, iar un tânăr a încercat să se automutileze.


O adolescentă în vârstă de 15 ani din Craiova a încercat, marți seară, să-și pună capăt zilelor. Tentativa de suicid s-a petrecut chiar in ziua in care Avocatul Poporului a formulat concluziile in urma anchetei de la Craiova. Alte doua evenimente tragice au zguduit in decembrie 2015 Protectia Copilului Dolj.

Fata provine dintr-o familie cu probleme. Mama se află in inchisoare pentru rele tratamente aplicate minorilor, iar tatal este și el cercetat pentru aceleași fapte. Adolescenta statea impreuna cu fratele la o matusa, dar nu la ruda la care voia, spun apropiatii. Potrivit reprezentantilor Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj (DGASPC), intr-o cearta pe motiv ca nu a primit banii pe care ii primeste de la stat, fata s-a suparat si a recurs la acest gest. Fata este incadrata in grad usor de handicap si se afla sub supraveghere medicala la spitalul de urgenta din Craiova, in stare stabila.

Un alt incident s-a petrecut in 10 martie 2016, în unul din centrele DGASPC Dolj, cand un tânăr de 17 ani a încercat să se automutileze provocându-și tăieturi pe mâna stângă. Adolescentul a fost adus in Centrul de Primiri în Regim de Urgență al Protectiei Copilului Dolj, după ce a executat o pedeapsă de doi ani de închisoare. Protectia Copilului Dolj a confirmat informatia.

Alte doua evenimente tragice au zguduit in decembrie 2015 Protectia Copilului Dolj

copii-2_2

O fată de 13 ani, care locuia în Casa de tip familial ‘Amicii’, a fost găsită spânzurată în data de 2 decembrie. Cel de-al doilea eveniment tragic s-a petrecut în seara de 5 decembrie 2015, când un tânăr în vârstă de 19 ani, care se afla sub măsură de protecţie specială în cadrul Casei de tip familial ‘Voinţa’, s-a aruncat în gol de la etajul 8 al unui bloc aflat în construcţie, dintr-un cartier craiovean. Ambii erau copii abandonați, aflați în grija Protecției Copilului Dolj. Cristina și-a pus ștreangul de gât de inimă rea, după ce angajații Direcției i-au refuzat dreptul de a avea o mamă. Nicolae, Nik, nu a mai putut îndura durerea și ignoranța celor care ar fi trebuit să le aline sufletele. S-a aruncat în gol de pe un bloc. Potrivit specialiştilor, starea de vulnerabilitate din rândul copiilor şi tinerilor instituţionalizaţi în Dolj este de minim de trei luni după cele două evenimente tragice din luna decembrie 2015.

Citeste si EXCLUSIV. Procuratura extinde ancheta penală în cazul sinuciderii copiilor orfani de la Protecția Copilului Dolj

Autoritatea pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) a sesizat Parchetul Tribunalului Dolj în cazul celor doi tineri din centre de tip familial din Craiova care s-au sinucis, după ce Corpul de control al instituției a stabilit că există indicii privind neglijență în serviciu.

Ancheta privind sinuciderile celor doi adolescenţi din judeţul Dolj care se aflau în centre de tip familial a ajuns până în Parlament. Comisia de învăţământ a Senatului a cerut o verificare a sistemului de protecţie a copiilor instituţionalizaţi. Între timp, ies la iveală detalii care arată cum acelaşi sistem care ar fi trebuit să-i apere, a dus, de fapt, la moartea lor.

Poliția judiciară de la IPJ Dolj, sub coordonarea procurorului de caz, a solicitat Protecției Copilului atât dosarele copiilor, cât și rezultatele măsurilor administrative luate în urma cercetării disciplinare a DGASPC.  În urma anchetei “in rem” efectuată de Protecția Copilului Dolj, după sinuciderile din decembrie 2015, două angajate au rămas fără locul de muncă.

Tentativa de suicid s-a petrecut chiar in ziua in care Avocatul Poporului a formulat concluziile in urma anchetei la Protectia Copilului Dolj 

La inceputul lunii martie, avocatul Poporului a solicitat, între altele, reevaluarea managementului și a personalului DGASPC Dolj, în urma incidentului privind sinuciderea celor doi tineri din Căsuțele de tip familial din cadrul Protectiei Dolj.

Avocatul Poporului a efectuat, în 8 decembrie 2015 și 11 decembrie 2015, două vizite la Căsuțele de tip familial din cadrul DGASPC Dolj. În contextul în care echipele de vizită au constatat mai multe nereguli, Avocatul Poporului a făcut o serie de Recomandări conducerii DGASPC Dolj care privesc: reevaluarea managementului și a personalului DGASPC Dolj, având în vedere următoarele aspecte constatate cu prilejul vizitei,  caracterul neîntemeiat al motivelor de respingere a cererii de reînnoire a atestatului de asistent maternal profesionist invocate de Comisia pentru Protecția Copilului Dolj, având în vedere că asistenta maternală profesionistă nu era infectată cu virusul hepatic C și nu prezenta vreun risc de transmitere a virusului hepatic B altor persoane, întrucât era purtător sănătos al acestuia. În acest context, conform Sentinței nr. 363/2015 a Tribunalului Dolj, Secția Contencios administrativ și fiscal, ‘raportul de expertiză medico-legală întocmit de IML Craiova concluzionează că reclamanta (asistenta maternală n.a.) prezintă diagnosticul de purtător sănătos de Ag. HBS. Nu este infectată cu virusul hepatic HVC. Nu prezintă risc infecto-contagios. Poate presta servicii de îngrijire a copiilor’.

Mai mult, după pronunțarea hotărârii judecătorești, DGASPC Dolj nu a făcut eforturi pentru reintegrarea tinerei în familia asistentei maternale și nu a reușit să găsească soluția potrivită pentru reîntoarcerea ei într-un climat familial care să asigure stabilitate emoțională; lipsa măsurilor necesare pentru includerea tinerei într-un program personalizat de consiliere sau terapie, deși existau date referitoare la anxietatea de separare a tinerei, conform evaluărilor psihologice. În plus, mutarea tinerei de la asistenta maternală la apartamentul de tip familial s-a realizat fără o pregătire psihologică prealabilă.

De asemenea, plasarea în continuare a tinerei în apartamentul de tip familial, în pofida faptului că asistentei maternale i se reînnoise atestatul de asistent profesionist și a existenței unui atașament afectiv al tinerei față de asistenta maternală. Mai mult, scoaterea tinerei din mediul familial al asistentei maternale a generat o traumă afectivă, în condițiile în care aceasta fusese în plasament la asistenta maternală timp de 10 ani;

O alta recomandare se refera la îmbunătățirea tehnicilor de evaluare și asistență psihologică pentru asigurarea unei evaluări psihologice complete a beneficiarilor. În acest sens, se impune încadrarea de psihologi cu competență în specialitatea psihoterapie; achiziționarea de teste psihologice licențiate, specifice vârstei și îmbunătățirea tehnicilor de evaluare și asistență psihologică, în condițiile în care cele folosite nu sunt suficiente pentru o evaluare psihologică completă. De asemenea, se impune cunoașterea mai profundă a tipurilor de personalitate a copiilor și tinerilor instituționalizați și a preocupărilor lor. (…)

Pe de alta parte, Avocatul Poporului a sesizat Colegiul Medicilor din România în legătură cu refuzul unuia dintre medicii Spitalului Clinic de Neuropsihiatrie Craiova de a colabora cu membrii echipei care a efectuat o vizită la unitatea sanitară în 11 decembrie 2015, în contextul în care, prin decizia DGASPC Dolj, 12 copii și tineri aflați în strânsă legătură afectivă cu cei doi tineri care s-au sinucis, au fost prezentați la Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie Craiova.


 

Urmareste REPUBLICA TV LIVE

Despre Maria Staicu

V-ar mai putea interesa

PNL Dolj îl susține pe Ludovic Orban pentru un nou mandat de președinte al Partidului Național Liberal

Biroul Politic Județean al Partidului Național Liberal – Filiala Dolj, în conformitate cu atribuțiile sale …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.